G. Nausėda: ES turėtų siekti, kad iki vasaros būtų vakcinuota 70 proc. žmonių | KaunoDiena.lt

G. NAUSĖDA: ES TURĖTŲ SIEKTI, KAD IKI VASAROS BŪTŲ VAKCINUOTA 70 PROC. ŽMONIŲ

Europos Sąjunga (ES) turėtų siekti, kad iki vasaros būtų vakcinuota apie 70 proc. žmonių, taip suformuojant kolektyvinį imunitetą, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

Lietuvos vadovas prieš nuotolinį Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikimą taip pat teigė, kad su dabartiniais vakcinų pristatymo kiekiais būtų įmanoma paskiepyti mažiau nei trečdalį visuomenės, bet vilčių teikia tai, kad bus patvirtintos kitų gamintojų vakcinos.

„Kiekybiniai tikslai mobilizuoja, štai kodėl su iniciatyva paskiepyti kritinę masę visuomenės, iki 70 proc., ir tokiu būdu suformuoti kolektyvinį imunitetą, ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje. Iškėlęs tokį tikslą kreipiausi į kolegas ir mes kartu padarėme pareiškimą su Latvijos ir Estijos vadovais, kad ES turėtų siekti iki vasaros vakcinuoti tiek žmonių, kad būtų sukurtas kolektyvinis imunitetas“, – sakė G. Nausėda.

Kartu jis pažymėjo, kad tam nepakanka nei dabartinio vakcinos gamybos, nei paskirstymo tempo, ir „vyksta dalykai kurių iki galo neįmanoma paaiškinti, ir skaidrumas šioje vietoje būtų be galo svarbus“, todėl Europos Komisija turėtų siekti, kad nebūtų piktnaudžiavimo.

Kyla klausimų, kur ta papildoma vakcina patenka, ir šie klausimai neprisideda prie solidarumo atmosferos Europos Sąjungoje.

„Kai kurie gamintojai sumažino gamybos apimtis, nors mes žinome, kad patys gamybos pajėgumai nesumažėjo, kyla klausimų, kur ta papildoma vakcina patenka, ir šie klausimai neprisideda prie solidarumo atmosferos Europos Sąjungoje. Štai kodėl aš manau, kad Europos Komisija ne tik padariusi puikų darbą kaip kolektyvinis pirkėjas vakcinos įsigijimo metu, turėtų būti aktyvus veikėjas ir  tolesnėse proceso stadijose, kad tokių piktnaudžiavimų nebūtų“, – kalbėjo prezidentas.

„Labai svarbu ir aš tikiuosi, kad taip ir atsitiks, artimiausioje ateityje mes patvirtinsime kitų gamintojų vakcinas, nes priešingu atveju, pagal dabartinį gamybos tempą ir paskirstymą, mes galėtumėm iki vasaros vakcinuoti geriausiu atveju 25–30 procentų visuomenės, tai yra akivaizdžiai nepakankama, ir jei atsiras papildomi gamintojai, o veikiausiai taip ir atsitiks artimiausiais mėnesiais, tai ir „AstraZeneca“,  ir „Johnson&Johnson“  tikėtina, kad išsikėlus tokį ambicingą tikslą įmanoma jį įgyvendinti iki vasaros“, – sakė Lietuvos vadovas.

Ketvirtadienio vakarą prasidedančiame nuotoliniame EVT posėdyje bus aptariamas vakcinos nuo COVID-19 įsigijimas ir vakcinacijos strategijų valstybėse narėse įgyvendinimas.

Vyriausybė, trečiadienį patvirtinusi suderintas šalies pozicijas, skelbia, kad taip pat ketinama tartis dėl vakcinacijos spartinimo, viruso mutacijų sekimo, galimybių didinti vakcinos gamybos pajėgumus, dalintis vakcina su trečiosiomis šalimis.

Europos Sąjunga iki šiol patvirtino dvi vakcinas nuo koronaviruso. Praėjusį mėnesį bendrijos gyventojai pradėti skiepyti „BionTech“ ir „Pfizer“ vakcina, o sausio pradžioje patvirtinta „Moderna“ bendrovės vakcina. Pranešus apie laikiną pirmosios vakcinos tiekimo sumažinimą, ji šiuo metu naudojama tik revakcinacijai.

Lietuva vakcinas nuo koronaviruso perka kartu su kitomis Europos Sąjungos šalimis iš šešių kompanijų – „Moderna, „AstraZeneca“, „Janssen Pharmaceutica NV“, „Sanofi ir GSK“, „BioNTech ir Pfizer“ bei „CureVac“.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Feldhausen

Sunaudoja "autoritetu tarptautinėje vadovų bendruomenėje , su jo " asmenį keis ryšiais" su štai hairy užsienio politikais. ( net švedai , kurių banke dirbo Nausėda,-su juo vengia bendrauti. Joks Švedijos ir apskritai Skandinavijos vadovas iki šiol nebuvo atvykęs pabendrauti su Nausėda.Taigi su Nausėdos galimybėmis VAKCINUOTI 70 % LIETUVOS GYVENTOJŲ geriausių atvejų pavyks tik po kokio 10 mečio. Dabar kasdien vakciną gauna tik procento dalis iš visos Lietuvos populiacijos. O iki 70 % -kaip iki mėnulio. O po 8 mėnesių vakcinos veikimas BAIGSIS. IR TEKS TUOS PAČIUS GYDYTOJUS VAKCINUOTI ANTRĄ KARTĄ. Jau nekalbant apie kitus pililiečius,- kurie apskritai NIEKADA nebus paskiepyti

Jurgis

Negi pradės vadovauti ES. Sutartis su vakcinos tiekėjais sudaryta neįpareigojanti \stengsis patiekti...\. Kam ta prezidento reklama, niekuo nepagrįsta ir da r rinkimasis kokia vakcina skiepysis. Neerzinkite gyventojų, kai vakcinos trūksta.

pensininkė

supraskite kad rusiškos vakcinos neįsileis gėriau visi išmirs nei tą vakciną įsileis o kaip paskiepysite jei nėra daugiau vakcinos gal ją dvigubai praskiesite tuščios kalbos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS