G. Nausėda: nerimą kelia Rusijos pajėgų telkimas ir prie Ukrainos, ir Baltarusijoje | KaunoDiena.lt

G. NAUSĖDA: NERIMĄ KELIA RUSIJOS PAJĖGŲ TELKIMAS IR PRIE UKRAINOS, IR BALTARUSIJOJE

  • 25

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad nerimą kelia Rusijos pajėgų telkimas ir prie Ukrainos, ir Baltarusijoje, situaciją pirmadienį aptaręs su Ispanijos premjeru Pedro Sanchezu (Pedru Sančesu).

Kaip pranešė Prezidentūra, G. Nausėda su Ispanijos ministru pirmininku aptarė įtemptą saugumo situaciją regione ir Rusijos pajėgų telkimą prie sienos su Ukraina ir Baltarusijoje.

Prezidentas pokalbio metu pabrėžė, kad saugumo situacija regione yra blogėjanti, įtampa prie sienos su Ukraina auga.

Šalies vadovas taip pat akcentavo, kad geopolitinei įtampai augant yra itin svarbu nepriimti Rusijos primesto naratyvo apie buvusias sovietines šalis, interesų zonas, kontakto linijas, nepriimti Rusijos iššūkio visai Europos saugumo architektūrai.

„Esame dėkingi Ispanijai ir visiems sąjungininkams už rytinio NATO sparno stiprinimą. Vieningas ir solidarus veikimas grėsmių akivaizdoje – esminė sąjungininkių vertybė ir principas“, – sakė G. Nausėda.

Vieningas ir solidarus veikimas grėsmių akivaizdoje – esminė sąjungininkių vertybė ir principas.

Jis bei P. Sanchezas, be kita ko, sutarė nuolat keistis informacija ir situacijos vertinimu.

Rusijai sutelkus prie Ukrainos sienos daugiau kaip 100 tūkst. karių ir karinės technikos, Vakarai vis labiau nerimauja, kad Europoje gali kilti didelis karinis konfliktas.

Be to, pastaruoju metu Rusijos kariuomenės pajėgos permetamos į Europos Sąjungos kaimynystėje esančią Baltarusiją esą planuojamoms bendroms pratyboms.

Rusiją reikalauja, kad NATO nesuteiktų narystės Ukrainai ir jokioms kitoms buvusioms sovietinėms respublikoms, be to, nedislokuotų jose savo pajėgų bei ginkluotės.

Didėjant įtampai dėl Rusijos pajėgų telkimo, NATO sąjungininkai pirmadienį paskelbė padidintą pajėgų parengtį ir pasiuntė karinių laivų ir naikintuvų, kad sustiprintų bloko rytinio sparno gynybą.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

O PAŽIŪRĖJUS IŠ KITOS PUSĖS

Tau nekelia nerimo, kad Amerikos teroristai jau prifarširavo Ukrainą karine technika. Beje ir Lietuva prie to prisideda. Ar tai ne grėsmė ir Lietuvai?

Onanistas, skaitytojas, feliksiukas

Ant kiek geru ONANISTU reikia būti, kad teigtum, jog Nato provokuoja karui... Ar ne, Feliksiuk?

O

Ukraina bus ES ir NATO narė. NATO yra saugumo garantas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS