G. Nausėda: transporto koridorių Rytai-Vakarai turi keisti Pietūs-Šiaurė | KaunoDiena.lt

G. NAUSĖDA: TRANSPORTO KORIDORIŲ RYTAI-VAKARAI TURI KEISTI PIETŪS-ŠIAURĖ

Dėl karo Ukrainoje ir Vakarų sankcijų Rusijai bei Baltarusijai trūkinėjančius transporto koridorius tarp Rytų ir Vakarų turi keisti jungtys tarp Pietų ir Šiaurės, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Mums taip pat labai svarbu, kad trūkinėjantys ryšiai Rytai-Vakarai arba transporto koridoriai iš Rytų į Vakarus būtų pakeisti labai efektyviai funkcionuojančiomis jungtimis Pietūs-Šiaurė. Šia prasme trijų jūrų iniciatyvos yra būtent tas projektas, ir ši politinė kryptis, strategija, kuri leis mums šitą praeinamumą arba jungčių klausimą išspręsti ir jį išspręsti tikrai geopolitiškai teisingai“, – pirmadienį Prezidentūros išplatintame vaizdo įraše sakė G. Nausėda, dalyvaujantis Rygoje vykstančiame Trijų jūrų iniciatyvos viršūnių susitikime.

„Tuo tikslu, kad šis regionas būtų atsparus, ekonomiškai perspektyvus, mes turime gerinti jungčių ir infrastruktūros reikalus“, – teigė prezidentas.

Pasak G. Nausėdos, Lietuva Ukrainai gali padėti tiek per savo uostus išveždama sukauptus grūdus ir kitus maisto produktus, tiek  tiekdama dujas.

„Viena vartus, maisto produktai, grūdai, kurie yra susikaupę Ukrainos sandėliuose, gali būti transportuojami ir logistiniais koridoriais atvežami iki Baltijos jūrų uostų. Kita vertus, mūsų jau dabar sukurtos energetinės infrastruktūros galimybės (...) suteikia galimybes ne tik teorines, bet ir praktines, pasinaudojant Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų terminalu, tiekti dujas net iki Moldovos ir Ukrainos“, – kalbėjo prezidentas.

Šalies vadovo teigimu, apie Ukrainos atstatymą ir tam skirtas investicijas reikia galvoti jau dabar.

„Visi tikime, kad Ukraina šį karą laimės, bet jau reikia šiandien galvoti apie tai, kaip Ukraina atrodys po karo ir kokias investicijas ji galėtų pasitelkti šia prasme“, – sakė G. Nausėda.

Trijų jūrų iniciatyva jungia dvylika ES valstybių: Austriją, Bulgariją, Kroatiją, Čekiją, Estiją, Vengriją, Latviją, Lietuvą, Lenkiją, Rumuniją, Slovakiją ir Slovėniją. Iniciatyvos strateginės partnerės – JAV, Vokietija ir Europos Komisija.

Iniciatyvos tikslas – skatinti spartesnį šio regiono išsivystymą ir konvergenciją, didinant dalyvaujančių šalių jungiamumą transporto, energetikos ir skaitmenizacijos srityse, ypač Šiaurės ir Pietų ašyje, stiprinti sanglaudą ES ir transatlantinius saitus tarp ES ir JAV.

Gairės: Gitanas Nausėda, transportas, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS