G. Nausėdos inauguracijos ceremonijoje – vienybės akcentai (programa) | KaunoDiena.lt

G. NAUSĖDOS INAUGURACIJOS CEREMONIJOJE – VIENYBĖS AKCENTAI (PROGRAMA)

  • 9

„Lietuva yra viena“ – tokią žinią išrinktasis Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda siunčia valstybės piliečiams, nepriklausomai nuo to, kur jie gyvena, kuo užsiima, kokia jų socialinė padėtis.

Jau liepos 12 dieną, penktadienį, naujasis šalies vadovas ištars priesaiką ir kreipsis į visus Lietuvos žmones, rašoma išplatintame pranešime.

„Šią dieną mes norime pabrėžti, kad Lietuva yra visų, – sakė inauguracijos komisijos pirmininkė Algė Budrytė. – Mes norime pakviesti ir padrąsinti kiekvieną Lietuvos pilietį, kiekvieną lietuvį, lenką, rusą, baltarusį, ukrainietį, žydą, totorių, karaimą ar kitos tautinės bendrijos atstovą, aktyviau įsitraukti į valstybės gerovės kūrimą.“

Oficialius inauguracijos dienos renginius pirmą kartą bus galima gyvai stebėti visos Lietuvos kultūros įstaigose – bibliotekose, muziejuose, kino teatruose. „Pakvietėme įvairias kultūros įstaigas įsitraukti savo veiklomis, susijusiomis su valstybingumu, pakviesti savo bendruomenes paminėti šią iškilmingą dieną drauge“, – sakė A. Budrytė.

Šventiniai renginiai prasidės 10 val. Vilniaus senamiestyje, prie paminklo dr. Jonui Basanavičiui. Šioje istorijos palytėtoje vietoje, greta pastato, kuriame 1905 m. vyko Didysis Vilniaus Seimas, išrinktasis Prezidentas su šeimos nariais pagerbs vieną valstybės kūrėjų.

Mes norime pakviesti ir padrąsinti kiekvieną Lietuvos pilietį, kiekvieną lietuvį, lenką, rusą, baltarusį, ukrainietį, žydą, totorių, karaimą ar kitos tautinės bendrijos atstovą, aktyviau įsitraukti į valstybės gerovės kūrimą.

Vėliau inauguracijos renginiai persikels į Lietuvos Respublikos Seimą, kur 11 val. prasidės iškilmingas posėdis. Naujasis šalies vadovas parlamento narių ir svečių akivaizdoje ištars priesaikos žodžius ir pasakys inauguracinę kalbą, skirtą nubrėžti valstybės raidos gairėms per ateinančius penkerius metus.

Netrukus, 12 val., Prezidentas Nepriklausomybės aikštėje priims iškilmingą ginkluotųjų kariuomenės pajėgų rikiuotę. Joje šįkart dalyvaus ir 100-ąsias įkūrimo metines švenčiančios Šaulių sąjungos nariai, savo pavyzdžiu rodantys, kaip visuomenė gali prisidėti prie valstybės stiprinimo. Išklausę Prezidento sveikinimo žodį, karinio parado dalyviai Gedimino prospektu žygiuos iki Katedros aikštės.

13 val. šalies vadovas dalyvaus Vilniaus Šv. Vyskupo Stanislovo ir šv. Vladislovo arkikatedroje bazilikoje vyksiančiose šv. Mišiose. Joms pasibaigus, 14 val., Katedros aikštėje rengiama Lietuvos miestų ir miestelių bei užsienio lietuvių vėliavų pagerbimo ceremonija. Po šio renginio Prezidentas ir pirmoji ponia eis į Simono Daukanto aikštę, pakeliui sveikindami susirinkusius žmones.

15 val. prasidės iškilminga Lietuvos Respublikos Prezidento rūmų perdavimo ceremonija. Dalyvaujant kariuomenės orkestrui ir garbės sargybos kuopai, S. Daukanto aikštėje bus iškelta naujojo šalies vadovo vėliava. Iškart po to Prezidentas kreipsis į Lietuvos piliečius Tėvynėje ir užsienyje. Galiausiai šalies vadovas Baltojoje salėje priims iš Vyriausybės vadovo grąžinamus įgaliojimus.

Oficialią inauguracijos renginių programą simboliškai apibendrins 16 val. prasidėsiantis koncertas S. Daukanto aikštėje. Jame bus pristatyti Lietuvos regionai – 10 apskričių. Kiekvienai jų atstovaus iš ten kilę atlikėjai. Koncertą vainikuos bendrai atliekamas kūrinys.

„Įvairius atlikėjus mes daugiausia siejame su didmiesčiais, – teigė koncerto režisierius Dalius Abaris. – Man atrodo, kad bus labai įdomu visai Lietuvai sužinoti, kuris atlikėjas iš kur yra kilęs.“ Dalis koncerto dalyvių, šiuo metu gyvenančių užsienyje, ant scenos Lietuvoje pasirodys po ilgesnės pertraukos. Taip, pasak režisieriaus, bus atspindėtos sąsajos ir su išeivijos lietuviais.

Vėliau vakare, 19 val., Prezidento rūmų kiemelyje rengiamas priėmimas nusipelniusiems kultūros veikėjams, nacionalinių premijų laureatams ir valstybės kūrėjams. Organizatoriai kviečia 1000 svečių su antrosiomis pusėmis. „Siekiame padėkoti prisidėjusiems prie valstybės kūrimo. Nors negalime pakviesti visų nusipelniusių asmenų, norime simboliškai pranešti, kad visuomenės, kultūros, švietimo, sporto, kitų gyvenimo sričių veikėjams Prezidentūra taps atviresnė ir su jais bendradarbiaus įvairiomis formomis“, – sakė A. Budrytė.

P R O G R A M A

2019 m. liepos 12 d., penktadienis

10 val.  Apsilankymas prie patriarcho J. Basanavičiaus paminklo,

11 val. Iškilmingas Lietuvos Respublikos Seimo posėdis, skirtas Lietuvos Respublikos Prezidento priesaikos ceremonijai,

12 val. Lietuvos ­­­­ginkluotųjų pajėgų rikiuotė Nepriklausomybės aikštėje. Paradas Gedimino prospektu (iki Katedros aikštės),

13 val. Iškilmingos šv. Mišios Vilniaus Šv. Stanislovo ir šv. Vladislovo arkikatedroje bazilikoje,

14 val. Lietuvos miestų ir miestelių bei užsienio lietuvių vėliavų pagerbimo ceremonija Katedros aikštėje,

15 val. Lietuvos Respublikos Prezidento rūmų perdavimo ceremonija Daukanto aikštėje. Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos kalba Tautai,

15.45 val. Lietuvos Respublikos Vyriausybės įgaliojimų perdavimas Baltojoje salėje,

16 val. Šventinis koncertas Daukanto aikštėje,

19 val. Iškilmingas priėmimas Lietuvos Respublikos Prezidento rūmų vidiniame kieme.

GALERIJA

  • G. Nausėdos inauguracijos ceremonijoje – vienybės akcentai <span style=color:red;>(programa)</span>
P. Peleckio / Fotobanko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (9)

AS manau ir nusivyliau.

Tikrai vargas vienytojui.Kaip galima buvo pamirsti signatarus.Kokiai desimciai tikrai turejo buti vietos.O tautos patriarkui ponui V.Landsbergiu tai pirmoj eilej.Kaip jau bebutu ,bet jis isliks amziam,o ivairus nainiai tai tik sou menai siandien yra,o rytoj.....Nusivyliau ne todel ,kad kazka labai myleciau .bet todel ,kad Nauseda ir jo komanda is sykio jau pasirode ne kaip.

Neteisingumo kodas apraizgęs mus

Čia greičiau jau buvusi vienybė... Daug gražių žodžių - maža konkrečių ir neatidėliotinų darbų! Vargas tau ir tavo vaikams su tokia vienybe ir teisingumu.

...

'Konservai' nebūtų 'konservais' jei apkaltos nesuorganizuotų - ne tam jie 'valstiečius' taip Trojos arkliais prifarširavo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS