Grupė parlamentarų siūlo įteisinti kariuomenės veterano statusą | KaunoDiena.lt

GRUPĖ PARLAMENTARŲ SIŪLO ĮTEISINTI KARIUOMENĖS VETERANO STATUSĄ

Grupė Seimo narių siūlo buvusiems kariams ir savanoriams, baigus tarnybą, suteikti kariuomenės veterano statusą.

Lietuvos kariuomenės veteranu būtų laikomas profesinės tarnybos karys, karys savanoris ar kitas savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos karys, ištarnavęs ne mažiau kaip 20 metų arba nepertraukiamai ne mažiau kaip 30 dienų dalyvavęs tarptautinėse operacijose ar specialiosiose misijose.

Šį statusą gautų ir kariai, buvę priversti palikti tarnybą dėl sveikatos sutrikimo, susijusio su pareigų vykdymu, taip pat – asmenys, nuo 1991 metų sausio 11 dienos iki 1993 metų rugpjūčio 31 dienos tarnavę krašto apsaugos sistemoje.

„Pirmiausia to reikia tiems žmonėms, kurie atėjo sudėtingiausiais Lietuvai metais kurti krašto apsaugos sistemą į tuometinio Krašto apsaugos departamento struktūras, visų pirma, į valstybinės sienos apsaugą, nes reikėjo perimti iš sovietų sienų kontrolę. Tuomet reikėjo pasiryžti žmonėms palikti savo darbus, rizikuoti“, – BNS sakė vienas iš projekto autorių konservatorius Arvydas Pocius.

Kad žmonės nesijaustų palikti, pamiršti, išmesti į gatvę, o kokias jiems suteiktų socialines garantijas, pagalbą, turėtų pasirūpinti Krašto apsaugos ministerija.

„Kad žmonės nesijaustų palikti, pamiršti, išmesti į gatvę, o kokias jiems suteiktų socialines garantijas, pagalbą, turėtų pasirūpinti Krašto apsaugos ministerija“, – teigė jis.

Pasak parlamentaro, įteisinus veteranų statusą, Vyriausybė turėtų pasirūpinti šių žmonių socialinėmis garantijomis.

„Vyriausybė turėtų pavesti Krašto apsaugos ministerijai parengti garantijų paketą. Tarkime, yra karių reabilitacijos centras Druskininkuose. Tik tarnaujantieji Lietuvos kariuomenėje su gydytojo siuntimu gali važiuoti ten ir naudotis paslaugomis. Ten priimame Ukrainos karius, kurie buvo sužeisti Rytų Ukrainoje, o mūsų pačių žmonėms, kurie yra išėję į atsargą ar išleisti, jau nebetarnauja sistemoje, negalima“, – sakė buvęs kariuomenės vadas.

Anot jo, tai būtų vienas iš būdų padėti buvusiems kariams sprendžiant sveikatos problemas.

A. Pociaus teigimu, kai kuriems specialiose operacijose dalyvavusiems kariams reikia ir psichologų pagalbos.

Pasak Seimo nario, kariuomenės veteranų įteisinimas leistų buvusiems Lietuvos kariams dalyvauti įvairiuose renginiuose, susitikimuose su NATO kariuomenių veteranais.

„Mes norime dalyvauti ir NATO formate sprendžiant veteranų klausimus. Yra įkurti tam tikrai fondai, pavyzdžiui, Lurde, Prancūzijoje, vyksta kasmetinis tarptautinis renginys, kur suvažiuoja sužeisti kariai“, – teigė jis.

A. Pocius tikisi, kad jo ir kolegų parengtas pataisų projektas Seimui bus pateiktas per rudens sesiją.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Veteranas

Butu labai geras įstatymas priimtas mes pirmieji kuriems kariuomene tuo laiku atrodė yra būtinybė mūsų valstybėje

A

Pagaliau. Pagarba

SUSIJUSIOS NAUJIENOS