I. Šimonytė: viceministro susitikimai su „Belaruskalij“ atstovais išvis nevyko | KaunoDiena.lt

I. ŠIMONYTĖ: VICEMINISTRO SUSITIKIMAI SU „BELARUSKALIJ“ ATSTOVAIS IŠVIS NEVYKO

Seimo plenariniame posėdyje į opozicijos užduotus klausimus atsakinėjusi ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė tvirtina, kad užsienio reikalų viceministro Egidijaus Meilūno susitikimai su Baltarusijos valstybinės trąšų įmonės „Belaruskalij“ atstovais šių metų spalio 19 ir 22 dienomis apskritai nevyko, priešingai nei buvo skelbta žiniasklaidoje.

Pasak jos, susitikimai vyko ne su „Belaruskalij“, o su šios įmonės produkciją eksportuojančia „Belaruskaja kalijnaja kompanija“ (BKK) atstovais.

„Apskritai, paprasčiausia man būtų atsakyti, jog klausimuose minimi susitikimai išvis nevyko. Tai yra, nei spalio 19 dieną, nei spalio 22 dieną, mano žiniomis, užsienio reikalų viceministras nebuvo susitikęs su į sankcijų sąrašą įtrauktos įmonės „Belaruskalij“ atstovais“, – iš Seimo tribūnos į raštu pateiktus klausimus atsakinėjo I. Šimonytė.

Pasak Vyriausybės vadovės, susitikimai vyko su trąšų produkcijos eksportuotoja BKK, kuri į Jungtinių Amerikos Valstijų sankcijų sąrašą įtraukta tik šį mėnesį. Sandoriai su šia įmone turi būti baigti iki kitų metų balandžio 1 d.

Galėčiau čia ir sustoti, nes visi kiti klausimai klausia apie kontaktus su būtent šia įmone. Jų nebuvo, kaip ir nebuvo pusryčių Dubajuje.

„Galėčiau čia ir sustoti, nes visi kiti klausimai klausia apie kontaktus su būtent šia įmone. Jų nebuvo, kaip ir nebuvo pusryčių Dubajuje. Minimuose susitikimuose dalyvavo kitos bendrovės „Belaruskaja kalijnaja kompanija“ atstovai. Norėčiau priminti, kad ši įmonė į JAV sankcijų sąrašą yra įtraukta šio mėnesio pradžioje“, – aiškino premjerė.

ELTA primena, kad I. Šimonytė ketvirtadienį atsakinėjo į trylikos parlamentarų iš opozicinių frakcijų raštu užduotus klausimus dėl neskelbto užsienio reikalų viceministro E. Meilūno susitikimo su Baltarusijos valstybinės trąšų įmonės „Belaruskalij“ atstovais Lietuvoje. Seimo nariai ministrės pirmininkės teiravosi, ar ji žinojo apie šiuos susitikimus. Taip pat, keliamas klausimas, kodėl Užsienio reikalų ministerija (URM) po šių susitikimų pakeitė poziciją dėl JAV taikomų sankcijų Baltarusijai.

„Vyriausybės skaidrumas JAV sankcijų Baltarusijos įmonei „Belaruskalij“ kelia rimtų abejonių, o portalų 15min.lt ir tv3.lt žurnalistų atskleistos slaptų derybų aplinkybės verčia nerimauti dėl Vyriausybės narių retorikos ir veiksmų suderinamumo bei galimų rizikų šalies nacionaliniam saugumui. Abejonių kelia ir Užsienio reikalų ministerijos atsisakymas viešai atskleisti daugiau informacijos apie viceministro Egidijaus Meilūno susitikimus su Baltarusijos įmonės „Belaruskalij“ atstovais, motyvuojant „diplomatine praktika“, – išsiųstame rašte pažymi Seimo nariai.

Seimo nariai prašė premjerės atsakyti, ar ji buvo informuota apie užsienio reikalų viceministro susitikimus su „Belaruskalij“ atstovais šių metų spalio 19 d. ir 22 d., ar jai žinoma, kokie sprendimai priimti jų metu, ar užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis žinojo apie savo pavaduotojo vedamas derybas su „Belaruskalij“ atstovais, ir kaip vertina tai, kad apie susitikimą su įmonės atstovais nebuvo skelbiama viešoje užsienio reikalų viceministro darbotvarkėje.

Darbo partijos, Demokratų „Vardan Lietuvos“, Lietuvos regionų, Lietuvos socialdemokratų partijos ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijų seniūnų ir jų kolegų teigimu, remiantis tokiu informacijos slėpimo motyvu, kyla pagrįstų klausimų, ar „Belaruskalij“ atstovai, kurie į Lietuvą atvyko susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio kvietimu, atstovavo tik savo įmonei, ar ir visam Baltarusijos režimui.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

meluoja syva kumele kaip visada

jo-jo

Geras klausimas [galutineje pastraipoje]] ...ar tie kviestiniai bialorusiai atstovavo savo kompanijas ,,ar IR visa dabartini rezima su teroristo svita??

Klpd.

mano nuomone draugauti visai nebūtina, bet būtina bendrauti tik toje srityje kur yra naudos savo valstybei. Man irgi banditas kaimynas nepatinka, aš su juo tik sveikinuosi, bet užtai pas mus tvarka visur kaip bažnyčioje.Dar ir valytoją apmoka vienas pats. Apie jokius laiptinės nevalas ar pijokus net kalbos nėra :D)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS