J. Šiugždinienė: ikimokyklinio ugdymo specialistams priedus gali skirti savivaldybės | KaunoDiena.lt

J. ŠIUGŽDINIENĖ: IKIMOKYKLINIO UGDYMO SPECIALISTAMS PRIEDUS GALI SKIRTI SAVIVALDYBĖS

Švietimo, mokslo ir sporto ministrės Jurgitos Šiugždinienės teigimu, planų griežtai reglamentuoti, kad tik nuotoliniu būdu negalintys dirbti tėvai turėtų teisę karantino metu savo vaikus leisti į darželius, buvo atsisakyta dėl labai skirtingų gyvenimiškų situacijų, kurių neįmanoma numatyti teisės aktuose. Tuo tarpu reaguodama į daželiuose dirbančių specialistų prašymą už pavojingas darbo sąlygas karantino laikotarpiu išmokėti priedus, ministrė teigia, kad tam numatyti lėšų ateinančių metų biudžete jau nėra galimybės. Visgi J. Šiugždinienė akcentuoja, kad priedus ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo specialistams savarankiškai gali skirti ir pačios savivaldybės.

„Iš pradžių buvo numatyta, kad darželiai galės priimti tik tuos vaikus, kurių tėvai dėl darbo specifikos negali dirbti nuotoliniu būdu ir užtikrinti vaikų priežiūros. Vėliau buvo atsisakyta griežto reglamentavimo, nes šeimose gali būti labai skirtingų situacijų, ir jų visų negalima numatyti teisės aktuose. Galbūt šeimos nariai dirba nuotoliniu būdu, tačiau dėl darbo intensyvumo negali pasirūpinti vaiku – galbūt tai gali daryti tik dvi ar tris dienas per savaitę“, – Eltai atsiųstame komentare teigė J. Šiugždinienė.

„Todėl ir prašome: jei galite nevesti vaiko į darželį – neveskite dėl jūsų pačių ir aplinkinių saugumo. Pasikliaujame žmonių sąmoningumu“, – pridūrė ji.

Ministrė nemano, kad esant visai visuomenei sudėtingai situacijai žmonėms kiltų noras piktnaudžiauti, ypač jų pačių vaikų sveikata.

„Tikiu, kad ne griežta įsakymo raidė, kurią kartais randama būdų vis tik apeiti, o mūsų sąmoningumas lemia kiekvieno iš mūsų elgesį pandemijos akivaizdoje“, – sakė ji.

Biudžete numatyti lėšų ikimokyklinio ugdymo specialistų priedams galimybės nėra

J. Šiugždinienė taip pat sureagavo ir į Egidijaus Milešino vadovaujamos Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjungos (LŠMPS) reikalavimą už pavojingas darbo sąlygas karantino metu ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo specialistams darbo užmokestį padidinti 15 proc. Ministrės teigimu, ateinančių metų biudžete lėšų priedams numatyti jau nėra galimybės. Visgi, pasak jos, priedus darželiuose dirbantiems specialistams gali savarankiškai skirti pačios savivaldybės. 

„Profesinės sąjungos siūlymas dėl lėšų pedagogams gali būti svarstomas, susitiksiu su profesinių sąjungų atstovais aptarti visiems rūpimų klausimų. Numatyti papildomų lėšų besibaigiančių metų biudžete nėra galimybių, tačiau tiesiogiai ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų darbo organizavimu besirūpinančios savivaldybės gali savarankiškai skirti priedus“, – teigė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Mokytoja

Ir tegu pabando neskirti.

Ada

Jus juokaujate? Kad tik savivaldybe neskirtu, sulauksim is ju

SUSIJUSIOS NAUJIENOS