JK ministras apie Ukrainos narystę NATO: klausimas ne „ar“, o „kada“ | KaunoDiena.lt

JK MINISTRAS APIE UKRAINOS NARYSTĘ NATO: KLAUSIMAS NE „AR“, O „KADA“

Britų gynybos sekretorius Benas Wallace'as (Benas Valasas) sako, kad antradienį Vilniuje patvirtintame NATO viršūnių komunikate visiškai sutariama dėl Ukrainos narystės NATO. Jo teigimu, lieka vienintelis klausimas, kada tai įvyks.

„Šiuo metu yra visiškas pritarimas, kad Ukraina įstos į NATO. Dabar kalbama ne apie „ar“ (įstos – BNS), tačiau apie „kada“. Aš suprantu prezidento V. Zelenskio nekantrumą dėl norimo stojimo tvarkaraščio, tačiau galiausiai, kultūriškai, yra sutarta, kad Ukraina įstos į NATO“, – NATO viešajame forume, vykstančiame šalia viršūnių susitikimo Vilniuje, trečiadienį sakė B. Wallace'as.

„Galiausiai, aš manau, kad tai svarbi poziciją, kurią pripažino ir (NATO – BNS) generalinis sekretoriaus, kad kalbama apie „kada“, o ne „ar“, – sakė britų gynybos sekretorius.

Jis pažymėjo, kad Ukraina kare „kasdien įgyja pranašumą“ ir jo tąsa kainuoja Rusijai.

Antradienį NATO lyderiai sutarė, jog kvietimas Ukrainai stoti į NATO bus įteiktas, kai dėl to sutars bloko valstybės ir šalis įvykdys keliamas sąlygas. Tokia formuluotė nuvylė V. Zelenskį, kuris tikėjosi aiškios narystės Aljanse perspektyvos.

NATO taip pat nutarė atleisti Ukrainą nuo Narystės veiksmų plano (angl. Membership Action Plan, MAP) vykdymo, įsteigti Aljanso ir Ukrainos tarybą bei patvirtintas ilgalaikės paramos Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms planas.

Trečiadienį sąjungininkės pristatys Ukrainai saugumo garantijų paketą.

Gairės: karas Ukrainoje, Benas Wallace, britų gynybos sekretorius
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS