Konservatoriai siūlo dirbti į Europos Komisiją siųsti D. Grybauskaitę | KaunoDiena.lt

KONSERVATORIAI SIŪLO DIRBTI Į EUROPOS KOMISIJĄ SIŲSTI D. GRYBAUSKAITĘ

Opoziciniai konservatoriai antradienį pasiūlė ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui į naują Europos Komisiją nominuoti kadenciją baigusią prezidentę Dalią Grybauskaitę, tačiau buvusi šalies vadovė paskelbė posto nesiekianti.

„(...) kandidate mūsų bendruomenė matytų kadenciją baigusią prezidentę Dalią Grybauskaitę“, – rašoma konservatorių lyderio Gabrieliaus Landsbergio laiške premjerui.

Anot jo, renkant geriausią eurokomisaro kandidatūrą „svarbu atsisakyti partiškumo kriterijaus“ bei paskirti „labiausiai patyrusį bei ES vidaus ir užsienio politiką išmanantį, įgijusį aukštą tarptautinę reputaciją asmenį“.

D. Grybauskaitė vadovavo šaliai dvi kadencijas nuo 2009 metų ir darbą baigė liepos pradžioje. Ji yra dirbusi už finansinį programavimą ir biudžetą atsakinga eurokomisare 2004–2009 metais.

Kandidate mūsų bendruomenė matytų kadenciją baigusią prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Kadenciją baigusios prezidentės biuras BNS informavo, kad „prezidentė į eurokomisaro pareigas nekandidatuoja“.

Pasak Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininko, jeigu D. Grybauskaitė nesutiktų, eurokomisarais galėtų būti siūlomi konservatoriai buvęs premjeras, europarlamentaras Andrius Kubilius, diplomatas Vygaudas Ušackas, Europos Parlamento narė Rasa Juknevičienė, Seimo narys Žygimantas Pavilionis ar politikė Laima Liucija Andrikienė.

„Būtume taip pat pasirengę svarstyti paremti ir kitų politinių partijų politikus, turinčius reikšmingą europinę patirtį, tokius kaip buvusi ministrė, Europos Parlamento narė Vilija Blinkevičiūtė, buvusi ministrė ir buvusi Europos Audito Rūmų narė Rasa Budbergytė ar Europos Parlamento narys Petras Auštrevičius“, – teigia G. Landsbergis.

„Vertindami Europoje besibaigiantį komisarų kandidatūrų kėlimo procesą raginame imtis neatidėliotinų veiksmų ieškant stipriausio kandidato nežiūrint siaurų partinių interesų, bet turinčio reikšmingą tarptautinę patirtį politinę patirtį, autoritetą tarptautinėje bendruomenėje ir tokiu būdu galinčio pretenduoti į reikšmingą Lietuvai Europos Komisijos atsakomybės sritį“, – tvirtina politikas.

Opozicinių socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas savo ruožtu ragina siekti partijų sutarimo dėl Lietuvos kandidato į eurokomisarus.

„Siūlome šiuo klausimu siekti tarppartinio susitarimo. Matome, kad valdantieji tinkamos kvalifikacijos žmonių neturi, todėl tas procesas ir užsitęsė. Dėl Europos Komisijos sudėties spręs ir Europos Parlamentas, kur dvi didžiausios grupės – socialdemokratai ir konservatoriai. Mes, socialdemokratai, siūlome svarstyti Vilijos Blinkevičiūtės ir Rasos Budbergytės kandidatūras“, – teigė jis BNS perduotame komentare.

Ursula von der Leyen, vadovausianti Europos Komisijai, yra sakiusi, kad šalės narės į Europos komisaro poziciją turėtų pateikti po dvi kandidatūras – vyro ir moters.

Valdantieji „valstiečiai“ prieš savaitę pasiūlė į eurokomisarus teikti ekonomikos ir inovacijų ministrą Virginijų Sinkevičių, bet opozicija teigia, kad jis nėra pakankamai patyręs ir negautų reikšmingo portfelio.

Kandidatūrą į Europos Komisiją teikia Vyriausybė, suderinusi su prezidentu ir Seimu. Premjeras Saulius Skvernelis savo favorito nėra įvardijęs.

Nauja Europos Komisija formuojama po gegužę vykusių Europos Parlamento rinkimų, jai vadovaus buvusi Vokietijos gynybos ministrė U.  von der Leyen (Ursula fon der Lejen).

Darbą baigiančioje komisijoje dirba už sveikatą ir maisto saugą atsakingas komisaras Vytenis Povilas Andriukaitis.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

tai

sorosionistines atplaisos parduodantys vaikus nes patys ju neturi.....

Ttyyg

Ka tik prezidente sutiktu .pagaliau priverte lietuvos valdanciuosius imotery ziuret kitaip, o nezeminant ,kad yra netinkamos normaliom pareigom.

Kęstas

Grybauskaitė - skurdo Lietuvoje motina. O dyzeliukai - skurdo išraiška. Šios narsios mergaitės fone jūsų dyzeliukai labai jau sušiktai atrodo "Šešiolikmetė švedų klimato aktyvistė Greta Thunberg rugpjūčio viduryje plauks per Atlanto vandenyną lenktynių jachta su atvira kabina, kad dalyvautų Jungtinių Tautų aukščiausiojo lygio susitikime dėl globalinio atšilimo. Panelė Thunberg neskraido dėl šiltnamio efektą sukeliančių dujų, susijusių su oro kelionėmis. Aukščiausiojo lygio susitikime ji ieškojo alternatyvių būdų keliauti į Niujorką." Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS