Krašto ir vidaus reikalų ministrai baigė derinti atnaujintą sienos priedangos planą | KaunoDiena.lt

KRAŠTO IR VIDAUS REIKALŲ MINISTRAI BAIGĖ DERINTI ATNAUJINTĄ SIENOS PRIEDANGOS PLANĄ

Krašto apsaugos ir vidaus reikalų ministrai antradienį baigė derinti atnaujintą valstybės sienos priedangos planą.

„Labai džiaugiuosi, kad mes galutinai šiandien suderinome su krašto apsaugos ministru priedangos plano atnaujinimo paskutinę formuluotę, artimiausiu metu projektas turėtų būti pateiktas Vyriausybei ir Vyriausybė jį turėtų patvirtinti artimiausiame posėdyje“, – antradienį Seime žurnalistams sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Anot jos, sutarta, kad esant skirtingiems grėsmės lygiams į valstybės sienos apsaugą automatiškai įsijungs tiek Vidaus reikalų ministerijos tarnybos, tiek kariuomenės pajėgumai.

Noriu patikinti, kad mūsų situacija yra kontroliuojama, visos mūsų tarnybos, visos institucijos dirba 24 valandas per parą, mūsų sienos apsauga yra aukščiausio lygio.

„Tada nėra būtina atskirai derinti (kariuomenės įsitraukimo į sienos apsaugą – BNS), tai yra turėti ilgo biurokratinio proceso, nes visi suprantame, kad iškilus grėsmėms būtina reaguoti nedelsiant ir užtikrinti mūsų valstybės saugumą“, – teigė A. Bilotaitė.

Ir ji, ir krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sakė negalį atskleisti plano detalių, nes tai nėra viešas dokumentas.

Ministrų teigimu, sienos priedangos planas veikia nuo 1999-ųjų, tačiau atsižvelgiant į naujas grėsmes ir rizikas, jis vis atnaujinamas.

Pasak A. Bilotaitės, dabar atnaujinant planą įvertinta ir Rusijos keliama grėsmė, ir  išmoktos instrumentalizuotos migracijos krizės pamokos.

„Noriu patikinti, kad mūsų situacija yra kontroliuojama, visos mūsų tarnybos, visos institucijos dirba 24 valandas per parą, mūsų sienos apsauga yra aukščiausio lygio ir tai yra jau nuo pat migrantų krizės pradžios. Mes tikrai neplanuojame kokių nors atlaisvinimų, atsipalaidavimo, dirbame ir dirbsime, kad mūsų saugumas būtų maksimaliai užtikrintas“, – sakė vidaus reikalų ministrė.

Valstybės gynimo taryba praėjusį savaitgalį paragino institucijas greičiau baigti derinti planą.

Valstybės sienos apsaugos priedangos planas reglamentuoja išorės sienos ir vidaus sienos apsaugą, kai paskelbiami sustiprintos valstybės sienos apsaugos režimai ar jų lygiai.

Anot Vidaus reikalų ministerijos pranešimo, šiame plane nustatyti kriterijai pagal grėsmių lygius, kada ir kokia apimtimi pasitelkiama Lietuvos kariuomenė, Šaulių sąjunga, kitos atsakingos žvalgybos institucijos ir tarnybos.

Plano tikslas – kompleksinėmis priemonėmis ir koordinuotais tarpinstituciniais,  tarptautiniais veiksmais operatyviai ir proporcingai reaguoti į kylančias ar susidariusias grėsmes nacionaliniam bei valstybės sienos saugumui, užtikrinti patikimą valstybės sienos apsaugą ir valstybės sienos kirtimo kontrolę.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

O dieve

Kokie nevykeliai

Raketa

Kuo ginsite ta siena, ar laidynemis? "Istorikas" stabdo Lietuvos apginklavima siuolaikinemis sistemomis...

Jo,

vogti be priedangos - nedrasu!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS