Laikinai VTEK vadovaus teisininkas V. Kanapinskas | KaunoDiena.lt

LAIKINAI VTEK VADOVAUS TEISININKAS V. KANAPINSKAS

Iš Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininko pareigų pasitraukus Romui Valentukevičiui, laikinai jai vadovaus Virginijus Kanapinskas.

Jo kandidatūrą pasiūlė patys VTEK nariai, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis tvirtino turėjęs pritarti, nes nebuvo pasirinkimo.

VTEK įstatymas numato, kad kai nėra nuolatinio VTEK vadovo, jai vadovauja vyriausiasis pagal amžių komisijos narys. Tuo metu V.Kanapinskas – jauniausias komisijos narys, jam 36-eri.

„Su visais pasikalbėjome asmeniškai, vyriausieji patys sako: mes nenorime. Tad mes negalime priversti žmogų vadovauti, jeigu jis nenori“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė V.Pranckietis.

Parlamento vadovas dar negalėjo pasakyti, kiek laiko VTEK turės laikinąjį vadovą. Jis vylėsi, kad per pavasario sesiją pavyks paskirti naują komisijos narį ir tuomet teikti pirmininko kandidatūrą.

„Manau, kad per pavasario sesiją turėtume išspręsti naujo nario paskyrimą ir tada paskirti nuolatinį vadovą“, – tvirtino V.Pranckietis.

Anot jo, tuo pačiu metu bus rengiamos VTEK įstatymo pataisos, kurios leistų maksimaliai depolitizuoti šią instituciją. Seimo vadovo teigimu, depolitizavimas bus vykdomas nustatant griežtesnius kriterijus kandidatams į VTEK narius.

„Manau, kad tai turėtų būti teisininkas, kuris neatstovauja jokiai partijai, kuris nebūtų tapatinimas su kokia nors partija. Tai būtų jau gerokai depolitizuotas paskyrimas“, – teigė V.Pranckietis.

Jis nebuvo tikras, kad prieš skiriant naują VTEK pirmininką bus laukiama, kad būtų priimtos ir pradėtų galioti minėtos pataisos.

„Jeigu rasime žmogų, kurį galėtume įvardyti, kad tai yra nepolitinis paskyrimas, kuris būtų priimtinas ir visuomenei, ir bendruomenėms, ir teisininkų bendruomenei, tuomet galbūt galėtume jį paskirti ir anksčiau, nepakeitus įstatymo“, – kalbėjo Seimo vadovas.

Antradienį Seimas patenkino VTEK pirmininko R.Valentukevičiaus atsistatydinimo prašymą. Prieš tai parlamento pirmininkas buvo paraginęs jį trauktis iš pareigų.

Seimo vadovo kritikos R.Valentukevičius sulaukė, kai vienasmeniškai išaiškino, kad tuometinė Seimo narė „valstietė“ G.Kildišienė neprivalėjo deklaruoti, jog naudojasi mamos iš „Agrokoncerno“ nuomojamu automobiliu.

Šį klausimą iš naujo nagrinėjusi VTEK praėjusią savaitę pareiškė, kad nedeklaruodama, jog naudojasi partijos pirmininko Ramūno Karbauskio valdomo koncerno automobiliu, G.Kildišienė pažeidė įstatymą.

R.Valentukevičius atleidžiamas nuo kovo 20 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS