Lietuva siūlo pagalbą Moldovai kuriant nacionalinį krizių valdymo modelį | KaunoDiena.lt

LIETUVA SIŪLO PAGALBĄ MOLDOVAI KURIANT NACIONALINĮ KRIZIŲ VALDYMO MODELĮ

  • 4

Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė išreiškė Lietuvos paramą spartesnei Moldovos eurointegracijai ir pasiūlė pagalbą šioje valstybėje kuriant nacionalinę krizių valdymo sistemą.

Kaip pranešė Lietuvos Vyriausybė, antradienį Kišiniove vykstančioje 4-ojoje tarptautinėje Moldovos paramos konferencijoje kalbą sakiusi kanclerė G. Balčytytė pažymėjo, jog Moldovos eurointegracija išlieka tarp svarbiausių Lietuvos užsienio politikos ir vystomojo bendradarbiavimo darbotvarkės prioritetų.

„Nepaisant Rusijos agresijos prieš Ukrainą sukeltų daugybinių iššūkių, Moldova konkrečiais veiksmais įrodė savo įsipareigojimą europietiškam pasirinkimui ir vertybinei užsienio politikai. Tai yra pavyzdys ne vienai šaliai“, – tvirtino Vyriausybės kanclerė.

Anot jos, Rusijai tęsiant karą prieš Ukrainą, Moldova susidūrė su daugybiniais nacionalinio saugumo iššūkiais, pati turėdama atremti išorines grėsmes ir hibridinį spaudimą.

Žvelgiant į ateitį, Moldovai svarbu ir toliau stiprinti visuomenės atsparumą, taip pat ir hibridinių grėsmių scenarijams.

„Žvelgiant į ateitį, Moldovai svarbu ir toliau stiprinti visuomenės atsparumą, taip pat ir hibridinių grėsmių scenarijams. Šiam tikslui reikia gerai veikiančios nacionalinio krizių valdymo sistemos ir administracinių resursų“, – pridūrė G. Balčytytė.

Ji pabrėžė, kad Lietuva sėkmingai įgyvendino reformas, įsteigė pavyzdinį Nacionalinį krizių valdymo centrą ir sukaupta patirtimi bei ekspertize yra pasirengusi pasidalyti su Moldova atliekant institucinių sprendimų pritaikomumo, teisinio reguliavimo analizę ir kartu parengiant reformos strategiją, padedant įkurti nuolatinę grėsmių stebėseną, įdiegiant atitinkamas technologijas.

Moldovos paramos konferencija – tarptautinis ketvirtą kartą vykstantis renginys, organizuojamas Vokietijos, Prancūzijos ir Rumunijos užsienio reikalų ministrų kvietimu, siekiant telkti tarptautinę pagalbą Moldovai.

Šių metų konferencijoje dalyvavo Moldovos prezidentė Maia Sandu (Maja Sandu), Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) , Prancūzijos užsienio reikalų ministrė Catherine Colonna (Katrin Kolona), kitų šalių užsienio reikalų ministrai ar viceministrai, kiti pareigūnai – iš viso daugiau nei 50 valstybių ir tarptautinių organizacijų atstovų.

Gairės: Lietuva, Moldova, parama
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Kada pradėsite

Rūpintis savo žmonėmis?

jo

pakart kas antra pensininka ir pinigus skirt moldovai... ane yte?

na

ir kam mes nesiulom pagalba,taivaniui,moldovai ir visiems kitiems,skruzdeline valstybe o visiems padeti galim
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS