M. Puidokas ragina skelbti referendumą dėl Stambulo konvencijos | KaunoDiena.lt

M. PUIDOKAS RAGINA SKELBTI REFERENDUMĄ DĖL STAMBULO KONVENCIJOS

Dėl galimybės skelbti referendumą Stambulo konvencijos ratifikavimo klausimu Seimo narys Mindaugas Puidokas kreipėsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK).

„Visuomenėje kilusios aštrios diskusijos apie Stambulo konvencijos ratifikavimą parodė, kad abi pusės – UŽ ir PRIEŠ – turi savo nuomonę ir labai aktyviai ją gina. Viešojoje erdvėje dažnai pasisakoma už tai, kad negalima tokio jautraus klausimo sprendimo palikti 141 Seimo nariui, nes šio dokumento ratifikavimas paliestų Lietuvoje visus – šeimas, vaikus, žodžio laisvę ginančius žmones. Be to, teisininkai pastebi, kad ratifikuota Konvencija turėtų pirmenybę prieš Lietuvos nacionalinius įstatymus, tarp jų – Konstituciją. Šiandien kreipiausi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) dėl galimybės skelbti referendumą Stambulo konvencijos ratifikavimo klausimu. Tegul mūsų tauta pati nusprendžia – reikia jai šios tarptautinės sutarties ar ne“, – sako M. Puidokas.

Tegul mūsų tauta pati nusprendžia – reikia jai šios tarptautinės sutarties ar ne.

Pasak jo, mūsų valstybės pagrindinis įstatymas – Konstitucija – numato, kad tautos valia gali būti pareikšta organizuojant privalomąjį referendumą.

„Sieksiu, kad referendumas dėl Stambulo konvencijos ratifikavimo būtų paskelbtas ir visi mūsų šalies gyventojai galėtų išreikšti savo nuomonę! Šiuo metu Lietuvoje galiojantys įstatymai nurodo, kad tarptautines sutartis, o tokia yra Stambulo konvencija, tvirtina Seimas, ir nėra aišku, ar tokiu klausimu galima papildomai rengti referendumą. Lauksiu VRK atsakymo – tuomet bus galima imtis tolesnių veiksmų“,– sako  Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas, Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys M. Puidokas

Politikas akcentuoja būtinybę išgirsti visus Lietuvos žmones. Be to, jo nuomone, būtina atlikti oficialų Stambulo konvencijos vertimą į lietuvių kalbą – tai iki šiol nėra padaryta. „Viešojoje erdvėje randamas vertimas nėra visai tikslus ir gali klaidinti jį skaitančiuosius“,– sako Seimo Darbo partijos frakcijos narys.

Jis turi klausimų ir su tokio referendumo organizavimo terminais.

„Paprastai referendumai sugretinami su vykstančiais eiliniais rinkimais. Uždaviau VRK klausimą: jei referendumas bus organizuojamas, ar tai reikš, kad Stambulo konvencijos svarstymo ir ratifikavimo klausimas Seime turėtų būti sustabdytas? Jei taip, laiko jam pasirengti turės abi pusės.  Tegul renkasi Lietuvos žmonės – juk Konstituciją keičiančius klausimus būtina spręsti referendumo būdu, o ne įstatymo pataisomis Seime“, – sako politikas.

Jo duomenimis, mūsų kaimynė Lenkija pradėjo ratifikavimo atšaukimo procedūrą.

„Šioje šalyje Stambulo konvencija buvo ratifikuota liberalios Donaldo Tusko Vyriausybės ir, kaip paaiškėjo, sukelia daug teisinio traktavimo problemų. Daugiau nei 300 Europos nevyriausybinių organizacijų argumentuotai kreipėsi į Europos Tarybą, išreikšdamos susirūpinimą dėl neaiškių Stambulo konvencijos nuostatų ir atkreipdamos dėmesį į tai, kad ši konvencija tik klaidina ir skaldo visuomenę“, – sako M. Puidokas.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

PASIULYMAS GERAS...

Tik...Landsberginės šutvės valdžia, dar nuo kupriuko muzikanto laikų, neklausia visuomenės balso jau 30 metų. Diktatoriškoje landsberginėje valstybėje referendumai TABU. Runkeliai ir šunauja čia balso neturi.

REFERENDUMAS BUTINAS

del dvieju klausimu ,,,stambulo konvencijos,,, ir KGB istu isviesinimo , ir ju eleminavimo is visu valstybes valdymo ir teisines sistemos postu...

Aciu

nors vienas is nedaugelio kovoja uz Lietuva! Tik uz referenduma!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS