1000 eurų premija sugundo migrantus – vis daugiau sutinka grįžti namo | KaunoDiena.lt

1000 EURŲ PREMIJA SUGUNDO MIGRANTUS – VIS DAUGIAU SUTINKA GRĮŽTI NAMO

  • 8

Vis daugiau nelegalių migrantų sutinka skristi namo. Lietuvai paskelbus akciją, kad už tai gaus tūkstančio eurų premiją – per kelias savaites grįžtančiųjų namo atsirado tiek, kiek anksčiau per kelis mėnesius, praneša LNK.

Padidino išmoką

Kiek nelegalų grįžo namo – tikslų skaičių pasakyti sunku. Vienų skaičiavimu, iš Minsko išskrido trys, kitų – keturi tūkstančiai, o Lietuva artėja prie penkių šimtų. Nuo vasaros gražintų namo buvo apie 350.

„Trys šimtai irgi pakankamai nemažas skaičius, lyginant su kaimyninėmis šalimis – tiek su Latvija, tiek su Lenkija“, – sakė vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

Tada migrantams dar buvo siūloma po tris šimtus eurų, o išmoką padidinus keliskart, pradėjus siūlyti po tūkstantį, atsirado 123 išskrendantys per kelias savaites.

„Dažniausiai tai yra suaugę, subrendę vyrai, dažniausiai – irakiečiai, nes tokių pas mus daugiausia ir atvyko“, – teigė migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė.

Parskraidins namo – po Naujųjų

Svarstoma, kad prisidėjo ir kiti faktoriai. Nelegaliai atvykę migrantai gavo neigiamus atsakymus dėl prieglobsčio ir juos patvirtino teismai. Kitaip sakant, suprato, kad „ne“ yra galutinis. Be to, Seimas pratęsė jų sulaikymą dar šešiems mėnesiams. Lėktuvų bilietus namo komerciniais skrydžiais apmoka „Frontex“. Grįžtantieji už tūkstantį eurų tikriausiai bus parskraidinti po Naujųjų.

„Daugeliu atvejų tai per Stambulą su Turkijos avialinijomis. Svarstomi įvairūs variantai, bet turbūt pasirinksime patį paprasčiausią – komercinį variantą“, – kalbėjo A. Abramavičius.

Svarstomi įvairūs variantai, bet turbūt pasirinksime patį paprasčiausią – komercinį variantą.

Tūkstančio eurų premija – iš Europos komisijos Lietuvai suteiktos paramos. Padidinta išmoka  pradėta siūlyti nuo gruodžio 8-osios. Tokia akcija laikina – iki sausio 20-osios.

„Manau, būtų pakankamai logiška pratęsti šį laikotarpį, bet dar šiek tiek palaukime. Žingsnis A – grąžinti tuos 123, kurie nori grįžti, taip pat intensyviai įtikinti per ateinantį mėnesį, iki sausio 20-os dienos, papildyti tą skaičių“, – sakė A. Abramavičius.

Geresnės gyvenimo sąlygos

Taip pat tiems, kurie sutinka skristi namo, stengiamasi pagerinti buitį.

„Mes turime penkis centrus, vienuose patalpos geresnės, kituose – blogesnės. Netgi tame pačiame centre vienur yra vagonėliai, kitur yra mūrinis namelis. Tai stengiamasi, pagal galimybes, rasti geresnį kambarį“, – aiškino E. Gudzinskaitė.

Pasitaikė ir tokių, kurie, pagyvenę geresnėse patalpose, pareiškė, kad apsigalvojo ir namo neskris.

Prezidentas Gitanas Nausėda sakė, kad A. Lukašenka, turbūt, ir pats įvertino, kad jo pastangos destabilizuoti situaciją pasienyje buvo nesėkmingos.

„Tai nereiškia, kad čia galime padėti tašką, manau, tokių mėginimų dar bus, bet mes pakankamai gerai, kartu su mūsų partnerių pagalba, tvarkomės su šia problema“, – sakė prezidentas G. Nausėda.

Stovyklose dar lieka daugiau nei trys tūkstančiai asmenų. Skaičiuojama, kad vieno nelegalaus migranto išlaikymas kainuoja vienuolika tūkstančių eurų per metus. Prieglobstis suteiktas tik 84-iems, dauguma jų – sirai.

GALERIJA

  • 1000 eurų premija sugundo migrantus – vis daugiau sutinka grįžti namo
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimas

geriau duokit visiems LT gyventojams po 10 000 , kad galėtų pabėgti iš šito durnyno

tai

gal duokit po 1000 ir saviems kurie nepabego is tevynes o anais tepasirupina briuselis pinigus isbarstes anusiniams o vargsams liko tik labdaros /pahliobke/?===

As

Dabar gaus 1000 kad isvaziuotu o veliau sugrįš ir vel 1000 kad isvaziuotu kai uždarbis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS