Opozicija vėl sieks sudaryti tyrimo komisiją dėl informacijos nutekinimo K. Bartoševičiui | KaunoDiena.lt

OPOZICIJA VĖL SIEKS SUDARYTI TYRIMO KOMISIJĄ DĖL INFORMACIJOS NUTEKINIMO K. BARTOŠEVIČIUI

Seimo opozicija vėl bandys sudaryti laikinąją tyrimo komisiją dėl informacijos nutekinimo buvusiam parlamentarui Kristijonui Bartoševičiui apie jo atžvilgiu atliekamą ikiteisminį dėl nepilnamečių tvirkinimo ir prievartavimo.

Po ketvirtadienį registruoto Seimo nutarimo dėl laikinosios komisijos sudarymo projektu pasirašė per 40 parlamentarų.

Numatyta 12 klausimų, kuriuos komisija būtų įpareigota ištirti ir nustatyti.

Tarp jų – kaip, kieno ir kokiu tikslu buvo derinamas sausio 20 dieną generalinės prokurorės Nidos Grunskienės vizitas pas Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen ir koks buvo N. Grunskienės pateikto pranešimo turinys. Siekiama išsiaiškinti, ar šiame susitikime buvo ir kitų dalyvių, taip pat, ar generalinės prokurorės patikėta informacija buvo pasidalinta su Seimo pirmininkės sekretoriato, Seimo kanceliarijos valstybės tarnautojais arba kitais valstybės tarnautojais.

Komisija turėtų išsiaiškinti, ar apie N. Grunskienės vizitą ir jo turinį per tris dienas po susitikimo buvo informuoti kiti Seimo nariai, frakcijos, valdančiąją koaliciją sudarančių partijų, Vyriausybės nariai. Jei taip, kokiems asmenims, kada ir kodėl buvo pateikta informacija.

Keliamas klausimas, ar po generalinės prokurorės vizito Seimo pirmininkė buvo susitikusi su Seimo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos nariais, tarp jų ir premjere Ingrida Šimonyte. Jei susitikimai įvyko, kas jų metu aptarta. Taip pat, ar V. Čmilytė-Nielsen arba TS-LKD seniūnė asmeniškai ar per kitus asmenis bet kokia forma bendravo su tuometiniu Seimo nariu K. Bartoševičiumi ir jei taip, kas buvo perduota.

Taip pat klausiama, kada bei kokiomis aplinkybėmis V. Čmilytė-Nielsen sužinojo apie tai, kad Generalinė prokuratūra oficialiai kreipėsi dėl tuometinio Seimo nario K. Bartoševičiaus neliečiamybės panaikinimo, su kokiais asmenimis ir kaip šia informacija Seimo pirmininkė pasidalino.

Komisija aiškintųsi, kuriems asmenims Generalinėje prokuratūroje bei Lietuvos policijoje buvo žinoma apie K. Bartoševičiaus atžvilgiu atliekamą ikiteisminį tyrimą arba faktą, kad bus kreipiamasi į Seimą dėl neliečiamybės panaikinimo ir kas iš jų galėjo siekti informuoti I. Šimonytę, Seimo bei Vyriausybės narius, turint tikslą iš anksto įspėti K. Bartoševičių.

Nutarime nurodoma, kad jei atsakant į klausimus komisija nenustatytų aplinkybių, kurios informacijos nutekėjimą K. Bartoševičiui susietų su nurodytais politikais ar valstybės tarnautojais, būtų tiriama, ar informacija tuometiniam Seimo nariui netapo prieinama kitu būdu, jai pasklindant iš Lietuvos policijos, Generalinės prokuratūros arba asmenų, kitais būdais gavusių informaciją apie teisėsaugos veiksmus.

Komisijai ketinama pavesti parlamentinį tyrimą atlikti ir išvadą pateikti Seimui iki balandžio 30 dienos.

Prokuratūra K. Bartoševičiui yra pateikusi įtarimus dėl galimo nepilnamečio ir mažamečio asmens seksualinio prievartavimo bei tvirkinimo prieš keturis asmenis. Įtariami nusikaltimai, kaip manoma, įvykdyti jam esant Seimo nariu.

Politikas Vyriausiajai rinkimų komisijai prašymą panaikinti jo mandatą elektroniniu būdu pateikė būdamas Čilėje. Opozicijos atstovai kelia versiją, kad K. Bartoševičius informuotas skubiai trauktis iš Seimo, kad jo pavardė tyrime neiškiltų į viešumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

IR KIEK TAI TĘSIS?

Jeigu tai būtų kokios kitos partijos narys - jau seniai sėdėtų belangėje. Očia juk "neliečiamųjų" kąsta...Bus - kaip ir su Garliavos tragedijos byla...Tikėkimės, kad po ateinančių seimo rinkimų tokie procesai vyks sklandžiau...

Anonimas

aš galvoju kad turėtu opozicija jau pavargt ir išeit vasaros atotogu.

pas mane sklepe šitas višgaidis

visus išduotu, gal teisėsauga nusamdytu mane, aš daug neprašau valanda 15 europiedikų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS