Parama „valstiečims“ plaukia iš verslo, susijusio su baltarusiškomis trąšomis | KaunoDiena.lt

PARAMA „VALSTIEČIMS“ PLAUKIA IŠ VERSLO, SUSIJUSIO SU BALTARUSIŠKOMIS TRĄŠOMIS

  • 12

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) rinkimų kampanijai maksimalias leistinas sumas aukoja fiziniai asmenys, vieni su kitais susiję per baltarusiškų trąšų krovos ir pervežimo bendroves, skelbia LRT tyrimas.

Anot LRT tyrimų skyriaus publikacijos, Ramūno Karbauskio vadovaujama partija jau susirinko aukų už 174 tūkst. eurų – 130 tūkst. eurų yra partijos pinigai, o likusią sumą – 44 tūkst. eurų – partijai paaukojo tarpusavyje verslo santykiais susiję asmenys, užsiimantys baltarusiškų trąšų krova bei pervežimu. Susijusių verslininkų grupė LVŽS skyrė maksimalias leidžiamas aukas.

Verslas partijų negali nuo 2012 metų, uždraudus juridinių asmenų paramą, tačiau fiziniai asmenys gali politinės kampanijos dalyvius paremti iki 8 850 eurų, tik ši suma neturi viršyti 10 proc. deklaruotų metinių pajamų.

„Valstiečiams“ pervestos aukos – fizinių asmenų, tačiau jie yra įmonių, susijusių su baltarusiška trąšų gamintoja „Belaruskalij“, akcininkai. R. Karbauskio verslas pats importuoja trąšas į Lietuvą iš minėto Baltarusijos koncerno „Belaruskalij“.

R. Karbauskis LRT tvirtino, jog aukotojų pavardės jam nepažįstamos, o partija nesirenka rėmėjų - aukoti gali bet kas.

Beveik maksimalią leidžiamą sumą – 8 800 eurų – LVŽS metų pabaigoje paaukojo baltarusiškų trąšų karaliumi pramintas klaipėdietis verslininkas Igoris Udovickis. Jis turi akcijų įmonėse, užsiimančiose trąšų krova ir pervežimu.

Registrų centro duomenimis, I. Udovickis yra „Naftos regeneracijos grupės“, „Vagonų serviso“, „Ferteksos transporto“, Birių krovinių terminalo akcininkas.

Bendrovės „Ferteksos transportas“ akcijas I. Udovickis dalijasi su žmona Olga Udovickaja. Pastaroji, kaip ir jos vyras, taip pat skyrė maksimalią auką LVŽS rinkimų kampanijai.

I. Udovickiui priklauso ir baltarusiškas trąšas Klaipėdos uoste kraunantis Birių krovinių terminalas. I. Udovickis valdo 70 proc. terminalo akcijų, o kitą dalį – 30 proc. – vienas didžiausių kalio trąšų gamintojų pasaulyje Baltarusijos koncernas „Belaruskalij“.

Birių krovinių terminalui vadovauja I. Udovickio verslo partneris Vidmantas Dambrauskas, kuris su Baltarusija dirba jau kelis dešimtmečius. Jis LVŽS taip pat parėmė beveik maksimalia fiziniams asmenims leidžiama suma – 8 800 eurais. Be to, su „valstiečiais“ V. Dambrauskas šiemet kandidatuos rinkimuose į Klaipėdos miesto savivaldybės tarybą.

Registrų centro duomenimis, V. Dambrauskas dar turi 30 proc. akcijų bendrovėje „Fertimara“. Ši bendrovė Klaipėdos uoste frachtuoja laivus, teikia transporto ir ekspedijavimo paslaugas.

V. Dambrauskas nėra vienintelis „Fertimaros“ akcininkas. 40 proc. akcijų šioje bendrovėje priklauso Baltarusijos kalio kompanijai, kurios pagrindinis akcininkas (48 proc. akcijų) priklauso jau minėtai trąšų milžinei „Belaruskalij“.

„Fertimarai“ vadovauja ir jos akcininkas (30 proc. akcijų) yra dar vienas V. Dambrausko ir I. Udovickio verslo partneris – Leonidas Bergeris. Jis „valstiečių“ rinkimų kampanijai taip pat jau paaukojo 8 800 eurų sumą. L. Bergeris, kaip ir V. Dambrauskas, taip pat yra LVŽS kandidatų į Klaipėdos miesto tarybą sąraše.

LVŽS po Naujųjų maksimalią paramą skyrė ir dar vienas uostamiesčio verslininkas Arūnas Tuma, kuriam priklauso uosto krovos grupė „Kamineros grupė“. Ši įmonė teikia ekspedijavimo bei logistikos paslaugas. A. Tuma su „valstiečiais“ taip pat kandidatuoja į Klaipėdos miesto tarybą.

„Valstiečių“ lyderis R. Karbauskis tikina, kad partijai aukojusių asmenų pavardės jam nežinomos, kaip ir į Klaipėdos miesto tarybą einančių verslininkų.

„Ne, man nežinomi tie asmenys. Man nežinomi tie asmenys“, – tikino politikas.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

jOANA

GERAI KAD TRASOS REME ONE MG BALTIK AR TAI KONSERVAI

Rasa

KAM TAU RAMUNAI ZINOT UZTENKA NMATYTI KAD JUS ZMONES GERBIA IR REME

balsuosiu už 'valstiečius " nes jie skaičiuoja mūsų

visų pinigus - valstybės biudžetą , neveltui sakoma, kad namų vagis- pats baisiausias , o "valstiečiai " juos 'gaudo " . Gal pagaliau pakilsime iš skurdo duobės ...------Baigtas Registrų centro auditas: veikė šešėlinė schema, skaičiuojama milijoninė žala---- Skaičiuojama, kad vien dėl pačių duomenų teikimo už 6 ct vietoje 27 ct, reali Registrų centro patirta žala yra 1,3 mln. eurų prarastų pajamų. -------DELFI primena, kad auditas atliktas ir dėl e. sveikatos sistemos. Registrų centras atlikęs e. sveikatos sistemos auditą dėl galimai neteisėtų veiksmų ir dėl jų atsiradusios turtinės žalos kreipėsi į prokuratūrą 2018 metų gruodžio mėnesį. Audito metu įsitikinta, kad sistemos spragos turėjo būti žinomos jau 2015 metais, tačiau tuomet niekas jų nesiėmė taisyti. E. sveikatos sistemos auditas parodė, kad trims įmonėms galimai buvo sudarytos išskirtinės viešųjų pirkimų sąlygos, o vienos iš įmonių darbuotojai vėliau įdarbinti Registrų centre – atlyginimai mokėti iš valstybės kišenės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS