Partnerystės įstatymo nepalaikę liberalai dvejoja ir dėl Civilinės sąjungos | KaunoDiena.lt

PARTNERYSTĖS ĮSTATYMO NEPALAIKĘ LIBERALAI DVEJOJA IR DĖL CIVILINĖS SĄJUNGOS

Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen „konservatyviu kompromisu“ įvardintas Civilinės sąjungos įstatymas, panašu, neįtikino dalies kolegų iš Liberalų sąjūdžio.

Praėjus jau kelioms dienoms po šio įstatymo projekto pristatymo, „agroliberalais“ viešojoje erdvėje vadinami politikai savo būsimą sprendimą arba komentuoja nenoriai, arba leidžia suprasti, kad, kaip ir Partnerystės įstatymo atveju, sprendimą lems „nuo vaikystės susiformavęs požiūris“.

Partnerystės įstatymui nepritaręs Jonas Varkalys pažymi, kad kol kas į Civilinės sąjungos projektą nėra įsigilinęs. Tačiau, akcentuoja jis, vadovaudamasis savo vertybėmis, veikiausiai įstatymo projektui nepritars.

„Po pateikimo dar nesu įsigilinęs, nes čia reikia teisininkų vertinimo. Bet pagal vertybes, kurios man yra susiformavusios jau nuo vaikystės, nemanyčiau, kad tokie dalykai yra reikalingi, o ypač dabar, kai visuomenė yra įsiaudrinusi. Nagrinėti tokius dalykus ir apie tai diskutuoti, svarstyti apskritai nevertėtų. Pagal bendrąsias nuostatas, pagal mano susiformavusį gyvenimo požiūrį, tikrai nenorėčiau jo palaikyti ir tikriausiai nepalaikysiu“, – Eltai teigė J. Varkalys.

Kita vertus, parlamentaras neatmeta, kad Civilinės sąjungos įstatymo projektas, valdančiųjų vadinamas kompromisiniu variantu, galėtų šioje Seimo pavasario sesijoje pajudėti į priekį. Mat, anot jo, šiuo metu yra „medžiojami“ projektą palaikančių parlamentarų balsai.

Pagal bendrąsias nuostatas, pagal mano susiformavusį gyvenimo požiūrį, tikrai nenorėčiau jo palaikyti ir tikriausiai nepalaikysiu.

„Pagal tai, kaip yra pakeistas ir suformuotas, ir kaip daug kas išsireiškė, kad bus medžiojami balsai, tai, be abejo, tikimybė tokia, kad po pateikimo jis gali praeiti, yra. O kaip bus tolesnėse stadijose, sunku pasakyti“, – teigė J. Varkalys, kartu pabrėždamas, kad tai – tik jo asmeninė pozicija.

„Bet tai mano asmeninė pozicija, jokiu būdu ne apie frakciją kalbu, ne apie ką nors, bet tik apie savo poziciją“, – pabrėžė parlamentaras.

Kiek švelnesnės retorikos laikosi Ričardas Juška, akcentuojantis, kad jo asmeninis Civilinės sąjungos įstatymo projekto vertinimas yra vis dar „formavimosi stadijoje“.

„Pozicija formavimosi stadijoje“, – teigė R. Juška.

Apie palaikymą balsavimo metu R. Juška komentuoti nepanoro, kadangi, anot jo, šiuo metu vis dar gilinasi į projekto gaires.

„Aš dabar nepasakysiu, gilinamės, aiškinamės, vertiname“, – nedetalizavimo jis.

Nors, R. Juškos teigimu, Civilinės sąjungos įstatymo projektas yra geresnis variantas nei prieš metus siūlytas Partnerystės įstatymas, vis tik, jis teigė neturįs kompetencijos įvertinti projekto likimo.

„Negaliu vertinti praeis ar nepraeis, ne mano kompetencijai vertinti. Pokalbių dar nebuvo daug nei su iniciatoriais, nei frakcijoje“, – teigė R. Juška, kartu pridurdamas, kad jo sprendimas šiuo metu yra „penkiasdešimt X penkiasdešimt“.

Analogiškos pozicijos laikosi ir Juozas Baublys, teigiantis, kad su projektu kol kas nėra susipažinęs, todėl galutinį sprendimą galės priimti tik atlikus detalesnę analizę. Kita vertus, nors tai, kad yra ieškoma kompromisų J. Baublys teigė vertinąs pozityviai, tačiau rūpestį parlamentarui kelia galimi mėginimai lyties asmenų bendrą gyvenimą įstatyme sutapatinti su šeima. Tokiu atveju, pabrėžė jis, įstatymo projekto kategoriškai nepalaikys.

„Ieškoma kompromiso, ir tai tikrai yra gerai. Bet ar nebus tapatinama su šeima, šiuo metu tikrai negaliu atsakyti. Tikrai niekada nebalsuosiu, kad šita sąjunga būtų prilyginama šeimai ar būtų sudarytos galimybės įsivaikinti, nes, pagal gyventojų nuomonę, 70 proc. gyventojų nepritaria šiems dalykams, tai aš tikrai turiu įsiklausyti į rinkėjus ir laikytis jų nuostatos“, – teigė J. Baublys.

Parlamentaras baiminasi, kad Civilinės sąjungos įstatymo projektas galėtų būti žingsnis įsivaikinimo link.

„Lyg ir atsitraukiame nuo įsivaikinimo ir šeimos sąvokos, bet tai gali būti pirmas žingsnis einant to link. Todėl reikia labai išanalizuoti ir pažiūrėti, o šiandien dar neišanalizavęs atsakyti negaliu“, – teigė jis.

Tuo tarpu Viktoras Pranckietis Civilinės sąjungos įstatymo projektą komentavo nenoriai. Jis teigė apskritai apie įstatymo projektą sužinojęs tik iš televizijos laidų.

„Aš jo nemačiau „gyvo“, nes jo teksto dar nebuvo. Nebent, jei jis yra registruotas, tai gal kas nors ir duos paskaityti, nes šiaip jo nebuvo, tik apie jį kalbama, kad jis yra kitoks“, – teigė V. Pranckietis bei pridūrė, kad savo nuomonę jis ketina išsakyti tik pamatęs dokumentą.

„Aš mačiau televizijos laidą, kur apie tai buvo diskutuojama, bet ir ten buvo sakoma, kad paties projekto nėra. Kai pamatysiu, tada ir pasakysiu nuomonę“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad pirmadienį valdantieji pristatė Civilinės sąjungos įstatymo projektą. Valdančiųjų teigimu, šis įstatymo projektas yra kompromisinis variantas, parengtas įsiklausius į nuotaikas visuomenėje.

Praėjusiais metais Liberalų sąjūdžio atstovai Jonas Varkalys ir Juozas Baublys balsavo prieš partnerystės įstatymą, o V. Pranckietis susilaikė. R. Juška balsavime nedalyvavo.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Visos šeimos svarbios!

Tačiau du vienalyčiai ne šeima! Nepainiokime. Du buliai - ne šeima, dvi karvės negali pagimdyti veršiuko. Tegul iškrypėliauja laisva forma, visai negaila.

Jūs čia rimtai?

Mane stebina tiek vaivorykštinių,tiek jiems prijaučiančių politikų psichikos ir išsilavinimo lygmuo.Ar jie apsimeta tokius kvailius,jog nežino,kad ir dabar gali parašyti ilgalaikį įgaliojimą asmeniui,kuris gali tave atstovauti?Ir dabar galima sudaryti turto fiksavimo sutartį!Ir dabar galima suteikti savo pavardę!Ir dabar galima nuvykus pas gydytoją nurodyti,kuriam asmeniui bus suteikiama informacija apie tavo sveikatos būklę!Ir dabar galima sutvarkyti paveldėjimo dokumentus!Ir visa tai galima,be vaivorykštinių santuokų ar sąjungų!Protingi suguventiniai,kuo seniausiai tuo naudojasi ir nemato problemų skiriantis,nes viskas būna įforminta iš anksto,kas ir kam priklauso

konservatorių CHUNTA į ž ū l i a i bando APGAUTI

ir prakišti partnerystės įstatymą, kuris NESENAI buvo atmestas
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS