Po balsavimo dėl narkotikų – Laisvės partijos nepasitenkinimas: prakalbo apie koalicijos ateitį | KaunoDiena.lt

PO BALSAVIMO DĖL NARKOTIKŲ – LAISVĖS PARTIJOS NEPASITENKINIMAS: PRAKALBO APIE KOALICIJOS ATEITĮ

Daliai valdančiųjų nepritarus mažo kiekio narkotikų dekriminalizavimui, valdančioji koalicija turės kalbėti, kaip dirbti toliau, sako minėto projekto iniciatorė, Laisvės partijos narė Morgana Danielė.

„Manau, kad apie tai bus kalbama su koalicija. (...) Negaliu dabar atsakyti (ar Laisvės partija gali trauktis iš koalicijos – BNS), bet manau, kad tikrai bus kalbama apie tai, kaip toliau dirbs koalicija“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė ji.

Seimas ketvirtadienį nubalsavo prieš pataisas, naikinančias baudžiamąją atsakomybę už nedidelio kiekio narkotinių medžiagų įsigijimą ir turėjimą.

Už pataisas balsavo 61 Seimo narys, prieš buvo 58, septyni susilaikė.

Projekto nepalaikė nė vienas opozicijos atstovas bei keli valdantieji. Penki Liberalų sąjūdžio nariai nedalyvavo balsavime, konservatorius Audronius Ažubalis balsavo prieš, jo kolegos Paulius Saudargas ir Laurynas Kasčiūnas susilaikė, dar penki konservatoriai nebalsavo.

Negirdėjau jos taip sakant, bet tai rimtas teiginys, reikės kalbėtis.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigė, kad M. Danielės teiginys skamba rimtai, bet pats asmeniškai tokio siūlymo jis tvirtino negirdėjęs.

„Negirdėjau jos taip sakant, bet tai rimtas teiginys, reikės kalbėtis“, – žurnalistams sakė G. Landsbergis.

„Jaučiu, kad kolegos, koalicijos partneriai, kurie dirbo ties šiuo klausimu, telkė palaikymą, dėstė argumentus, iš tikrųjų labai daug ir nuoširdžiai dirbo, ir daugelį žmonių buvo įtikinę ne dėl kokių nors politinių aplinkybių palaikyti, o dėl to, kad tai yra svarbus klausimas. Ir kai jis nepavyksta, visada yra apmaudu“, – teigė jis.

Pasak konservatorių lyderio, pataisius projektą, jį bus galima svarstyti iš naujo.

Atsakomybės už mažo kiekio narkotikų turėjimą išbraukimas iš Baudžiamojo kodekso ir įrašymas į Administracinių nusižengimų kodeksą numatytas Laisvės partijos programoje.

Valdančiąją centro dešinės koaliciją sudaro Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija. Konservatoriai turi 50 parlamentarų mandatų, liberalai – 13, Laisvės partija – 11.

I. Pakarklytė: turėtų būti šaukiama Laisvės partijos taryba

Laisvės frakcijos nariams po nesėkmingo balsavimo dėl narkotikų dekriminalizavimo prakalbus, kad partijoje bus diskutuojama apie tolesnę valdančiosios koalicijos ateitį, šios frakcijos seniūnė Ieva Pakarklytė aiškina, kad šį klausimą pirmiausiai turėtų apsvarstyti partijos taryba.

„Pradžioje mes vis tiek turime aptarti partijos organuose. Partijos Taryba turėtų būti šaukiama, aišku, frakcijoje irgi aptarsime. Tą klausimą reikia kuo skubiau aptarti ir tada matysime, kokie čia galimi variantai. Aišku, kad jie gali būti visokie, bet mes dar šauksime partijos tarybą“, – Eltai teigė I. Pakarklytė.

Kažkokių neapgalvotų, skubotų, karštų sprendimų čia nebus. Aišku, emociškai tai labai sunku.

Laisvės frakcijos seniūnė tikina, kad taryboje pirmiausiai būtų diskutuojama ne apie buvimą koalicijoje ir postus, bet apie tai, kaip priimti kol kas stringančius partijos prioritetinius projektus – Partnerystės įstatymą ir mažo kiekio narkotikų dekriminalizavimo pataisas.

„Mūsų tikslas yra priimti tuos projektus. Dabar Teisės ir teisėtvarkos komitetas rengs naują (dekriminalizavimo projekto – ELTA) redakciją. Ne kažkoks buvimas ar nebuvimas koalicijoje, mes kalbame apie mūsų svarbius projektus. Pagal tai ir žiūrėsime, o kol kas sunku kažką detaliau komentuoti“, – aiškino ji.

Tačiau politikė pabrėžė, kad emocijomis grindžiamų sprendimų reikėtų vengti.

„Nemanau, kad protinga politikoje taip karštai priiminėti sprendimus. Tiesą sakant, dar nė metai nepraėjo, tai laiko yra. Tikslas yra priimti ir įgyvendinti pažadus, kurie buvo duoti. Kažkokių neapgalvotų, skubotų, karštų sprendimų čia nebus. Aišku, emociškai tai labai sunku“, – sakė I. Pakarklytė.

ELTA primena, kad mažo kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimo projektui Seime ketvirtadienį palaikymo neužteko. Priėmimo stadiją pasiekęs projektas galiausiai buvo atmestas 61 parlamentarui balsavus už, 58 prieš ir 7 susilaikius.

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė sako, kad po nesėkmingo balsavimo partijoje bus įsivertinti tokie balsavimo rezultatai. Tačiau, vertindama galimybes trauktis iš valdančiosios daugumos, ji pabrėžė, kad šiuo metu Vyriausybė siekia kovoti su COVID-19 pandemija.

„Laisvės partija tikrai įsivertins balsavimą, bet mes dabar valdome pandeminę situaciją, yra kitų dalykų, kurie yra labai svarbūs“, – ketvirtadienį Seime atsakydama į žurnalistų klausimus teigė A. Armonaitė.

Politikė patikslino, kad partijoje tikrai bus diskutuojama, kaip įgyvendinti savo programines nuostatas.

GALERIJA

  • Po balsavimo dėl narkotikų – Laisvės partijos nepasitenkinimas: prakalbo apie koalicijos ateitį
Rašyti komentarą
Komentarai (28)

Antanas

TEgul ant to piktumo ima ir visi pasigeria.

na ir šutvė

Be narkotikų nėra ateities ...

Budulis

Graži foto. Vien tik žmogos, ar žmogai. Kaip daugiskaitoje, dar nežinau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS