Prašo vertinti grėsmes dėl Rusijos įtakos „Lietuvos geležinkeliams“ | KaunoDiena.lt

PRAŠO VERTINTI GRĖSMES DĖL RUSIJOS ĮTAKOS „LIETUVOS GELEŽINKELIAMS“

Konservatorius Arvydas Anušauskas pirmadienį kreipėsi į premjerą Saulių Skvernelį, prašydamas inicijuoti vertinimą dėl įmonės „Sigmen“, sudariusios sandorių su strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčia įmone „Lietuvos geležinkeliai“.

Išplatintame Seimo nario pranešime spaudai teigiama, kad, remiantis LRT Tyrimų skyriaus šaltinių duomenimis, įmonės „Sigmen“ savininkas yra Jurijus Simonenkovas, buvęs Latvijos KGB karininkas. Pasak Seimo nario,  J. Simonenkovo ryšiai per buvusius KGB bendradarbius ir bankų bei metalo prekybos verslo partnerius driekiasi iki pat Rusijos politinių viršūnių, o atsakingosios šalies tarnybos sandorių su „Sigmen“ niekada netyrė.

„Lietuvoje bendrovė „Sigmen“ nevaržomai dalyvauja viešuosiuose pirkimuose ir kituose sandoriuose. „Lietuvos geležinkeliai“ ir jos antrinės įmonės yra vieni iš didžiausių „Sigmen“ klientų. Galima manyti, kad per buvusios KGB darbuotojus, palaikančius ryšius su asmenimis, įrašytais į Lietuvos strateginio partnerio JAV sankcijų sąrašą, norima įsitvirtinti „Lietuvos geležinkelių“ projektuose ir išlaikyti savo įtaką. Todėl labai svarbu išsiaiškinti, ar bendradarbiavimas su tokia įmone nekelia grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui?“ – teigia A. Anušauskas.

Galima manyti, kad per buvusios KGB darbuotojus, palaikančius ryšius su asmenimis, įrašytais į Lietuvos strateginio partnerio JAV sankcijų sąrašą, norima įsitvirtinti „Lietuvos geležinkelių“ projektuose ir išlaikyti savo įtaką.

Prašydamas ministro pirmininko S. Skvernelio inicijuoti įmonės „Sigmen“, sandorių vertinimą, A. Anušauskas pabrėžia, kad strateginis „Sigmen“ tikslas – projektas „Rail Baltica“.

„Rail Baltica“ – Lietuvos Respublikos Seimo nutarimu pripažintas ypatingos valstybinės svarbos projektu. Šis projektas turės ilgalaikį ekonominį, socialinį, geopolitinį ir finansinį poveikį Lietuvai.

„Labai svarbu, kad būtų užtikrinta šio projekto įgyvendinimo politinė priežiūra ir kontrolė. Atsižvelgiant į tai, o ir tai, kad akcinė bendrovė „Lietuvos geležinkeliai“ yra viena iš strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių, būtina tam skirti atitinkamą dėmesį“, – mano A. Anušauskas.

Per dešimtmetį sumokėjo beveik 130 mln. eurų

Valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“ ir jų antrinės įmonės per kelerius metus buvusio Latvijos KGB karininko J. Simonenkovo, turinčio ryšių su Rusijos politiniais lyderiais, kontroliuojamai Latvijos įmonei „Sigmen“ per dešimtmetį sumokėjo beveik 130 mln. eurų, skelbia nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) Tyrimų skyrius.

Kaip rodo jo šaltinių duomenys, J. Simonenkovo (formaliai akcijos priklauso žmonai) ir jo aplinkos ryšiai per buvusius KGB karininkus ir agentus veda tiesiai į Vladimiro Putino aplinką ir JAV sankcijomis baudžiamus Rusijos oligarchus. Lietuvoje bendrovė „Sigmen“ nevaržomai dalyvauja viešuosiuose pirkimuose ir kituose sandoriuose.

Strateginis „Sigmen“ tikslas – milijardinis europinis projektas „Rail Baltica“, teigia LRT.

Pasak LRT, specialioji vyriausybinė komisija, tikrinanti Lietuvos strateginių įmonių sandorius, nėra tyrusi sandorių su Rusijos metalurgijos holdingo „Evraz“ ir „ArcelorMittal“ Ispanijos gamyklos atstove „Sigmen“, kuri yra viena didžiausių regione rusiškos vėžės bėgių tiekėjų.

Šių vasarį „Lietuvos geležinkeliai“ pasirašė 11,5 mln eurų vertės sutartį su „Sigmen“, dar šiemet įmonė ketina pirkti bėgių už 36 mln. eurų.

Viešųjų pirkimų tarnybos duomenimis, „Lietuvos geležinkeliai“ Latvijos įmonei iki šiol jau sumokėjo beveik 50 mln. eurų. Sandorių su „Sigmen“ sudarė ir antrinės LG bendrovės: Geležinkelio tiesimo centras 2017 metais iš „Sigmen“ įsigijo prekių už maždaug 4,6 mln. eurų, o 2011–2016 metais LG įmonių pirkimai siekė 85 mln. eurų.

„Sigmen“ klientai, LRT šaltinių duomenimis, yra ir komercinės įmonės, kurios laimi „Lietuvos geležinkelių“ ir antrinių įmonių konkursus.

J. Simonenkovas Latvijos KGB tarnavo su Jevegenijumi Rolduginu, kuris KGB mokykloje mokėsi su Rusijos prezidentu V. Putinu ir yra artimiausiu pastarojo draugu vadinamo Sergejaus Roldugino brolis.

Latvijoje J. Simonenkovas verslą pradėjo nuo KGB kadrinių darbuotojų įkurtos įmonės „Skonto“. Iki 2008 metų jis valdė banką „Multibanka“, kuriam 2005-aisiais JAV pritaikė sankcijas dėl pinigų plovimo.

Iki 2016 metų J. Simonenkovas turėjo bendras įmones su Sergejumi Nosovu, kuris yra patariamojo V. Putino organo Valstybės tarybos narys ir Magadano srities gubernatorius.

Ministerija kreipėsi į VSD

Susisiekimo ministerija, reaguodama į žiniasklaidos pranešimą apie milijoninius „Lietuvos geležinkelių“ sandorius su viena didžiausių regione rusiškos vėžės bėgių tiekėjų Latvijos „Sigmen“, per buvusius KGB karininkus ir agentus turinčia ryšių su V. Putino aplinka ir JAV sankcijomis baudžiamais Rusijos oligarchais, paprašė Valstybės saugumo departamento (VSD) bendradarbiauti, įvertinant potencialas grėsmes ir rizikas.

„Bet kokią informaciją apie galimas rizikas strateginėje įmonėje vertiname labai rimtai. Tikimės, kad VSD įžvalgos mums padės objektyviai įvertinti susiklosčiusią situaciją bei suvaldyti potencialias rizikas „Lietuvos geležinkeliuose. Situacijos aiškumu suinteresuota tiek ministerija, tiek pati įmonė“, – pranešime spaudai sakė susisiekimo ministras Rokas Masiulis.

Pasak pranešimo, ministerija iki šio neturėjo duomenų, leidžiančių įžvelgti rizikos, susijusios su Rusijos metalurgijos holdingo „Evraz“ ir „ArcelorMittal“ Ispanijos gamyklos atstove „Sigmen“ ir „Lietuvos geležinkelių“ sandoriais.

Kreiptis į VSD pirmadienį ketina ir patys „Lietuvos geležinkeliai“, BNS patvirtino įmonės atstovas Mantas Dubauskas. Jis negalėjo paaiškinti, kodėl įmonė anksčiau nesikreipė į saugumą ar kitas specialiąsias tarnybas dėl sandorių su „Sigmen“, nors kreipėsi dėl kur kas mažesnės vertės sandorių su kita – Estijos kapitalo įmone „Skinest Baltija“.

„Paskutinis pirkimas iš „Sigmen“ buvo viešasis pirkimas, ir iš institucijų nebuvo jokios informacijos, dėl kurios būtų pagrindo nesudaryti sandorių“, – BNS sakė M. Dubauskas.

Jis patvirtino, kad pati įmonė anksčiau nesikreipė į teisėsaugos institucijas dėl „Sigmen“, nes tam esą nebuvo pagrindo.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Tomui

Tau į Rusiją važiuoti nepatariu, skaitau, kad Tamstai iki psichiatro užteks nuvažiuoti dviračiu...

tomas

Kada, po velniais, išsinešdins iš Lietuvos kremlinio ,,Sputniko" piktybiški troliai, kaip ,,anonimas", ,,Kęstas", Artūras", ,,Ozys", ,,Saulius". Kiek gi gali kęsti tų išgamų patyčias mūsų valdantieji?

Anonimas

cia juk petras cvirka
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS