Prašys V. Pranckiečio iš V. Bako atimti leidimą dirbti su slapta informacija | KaunoDiena.lt

PRAŠYS V. PRANCKIEČIO IŠ V. BAKO ATIMTI LEIDIMĄ DIRBTI SU SLAPTA INFORMACIJA

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSKG) trečiadienį nusprendė kreiptis į parlamento pirmininką Viktorą Pranckietį, kad šis komiteto nariui, buvusiam jo pirmininkui Vytautui Bakui panaikintų leidimą dirbti su slapta informacija.

„Komitetas priėmė sprendimą kreiptis į paslapčių subjekto vadovą – Seimo pirmininką – spręsti klausimą, ar Vytautas Bakas gali toliau dirbti su įslaptinta informacija“, – po komiteto posėdžio žurnalistams sakė NSGK vadovas „valstietis“ Dainius Gaižauskas.

Už tokį kreipimąsi balsavo tik valdančiųjų partijų atstovai, opoziciniai konservatoriai buvo prieš, socialdemokratė Dovilė Šakalienė susilaikė.

Ji tvirtino taip pasielgusi, nes V. Bakas nepranešęs komiteto nariams Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūno raštą apie galbūt neteisėtą informacijos rinkimą departamente persiuntė teisėsaugos institucijoms. Tačiau, pasak D. Šakalienės, tai labiau etikos klausimas, jis nesusijęs su slaptos informacijos apsauga.

Anot D. Gaižausko, sprendimas dėl V. Bako priimtas „dėl galimai padarytų daugybinių pažeidimų dirbant su įslaptintos informacijos reglamentavimo tvarka“.

„Pranešėjo dokumentas nebuvo registruotas nustatyta tvarka nei Seime, nei komitete. Vėliau dokumentas, kuris skirtas būtent Seimui, paskirtas kitam paslapčių subjektui – STT – be komiteto žinios. Tų pažeistų tvarkų nemažai, tai turi vertinti tyrimas“, – galimus V. Bako pažeidimus vardijo D. Gaižauskas.

Anot jo, dėl buvusio komiteto pirmininko veiksmų VSD lengvai išaiškino, kas yra pranešėjas, informavęs apie galimus pažeidimus departamente.

D. Gaižauskas tvirtino, kad kelti klausimą dėl leidimo V. Bakui dirbti su slapta informacija paskatino VSD raštas, jog buvo paviešinta informacija, sudaranti tarnybos paslaptį.

Tuo metu NSGK dirbantis konservatorius Laurynas Kasčiūnas atkreipė dėmesį, kad kai V. Bakas prabilo apie VSD pareigūno kreipimąsi, tas dokumentas neturėjo jokio grifo dėl slaptumo.

„Balsavimas (komitete – BNS) vyko pagal politinę liniją, tai visiška politinė medžioklė, politinė vendeta pono Gaižausko prieš Vytautą Baką. Nėra jokio pagrindo kreiptis į Seimo pirmininką, nes tyrimas nėra baigtas“, – sakė L. Kasčiūnas.

V. Bakas teigė, kad tokį komiteto sprendimą lėmė jo pozicija viešinti specialiųjų tarnybų, tarp jų ir Valstybės saugumo departamento vadovybės, piktnaudžiavimus.

„Šiandienos situacija – įkūnijimas to, kas bus kiekvienam Lietuvos piliečiui, jeigu jis nuspręs kelti klausimus dėl aukščiausio lygio politinės korupcijos arba piktnaudžiavimo specialiosiose tarnybose“, – trečiadienį Seime žurnalistams sakė V. Bakas.

Jo teigimu, dabartinis NSGK pirmininkas D. Gaižauskas „daro viską, kad užgniaužtų informaciją nuo visuomenės, nuslėptų ją“.

Aukštas žvalgybos pareigūnas pernai balandį informavo tuometinį Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką V. Baką apie galimą neteisėtą informacijos rinkimą VSD.

Pareigūno duomenimis, VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

Žvalgybininko pateiktame asmenų, apie kuriuos VSD rinko informaciją, sąraše nurodyta daugiau kaip 60 pavardžių, tarp jų daug žinomų žmonių iš verslo, kultūros, pramogų sferų.

Pareigūnas, kuriam suteiktas pranešėjo statusas, teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus. 

Atlikęs tyrimą dėl šio pranešimo, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas konstatavo, kad VSD veikė teisėtai tikrindamas kandidatų į prezidentus aplinką, tačiau pasiūlė keisti darbo tvarką ir atsisakyti žodinių pavedimų tikrinti asmenis.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Iš pat pradžių reikėjo

o tai Bakas vis atkasa ir atkasa niekšybes. Nei aną uždarysi, nei aną pareguliuosi. Įpirkt neužtenka dėžučių..brangus bjaurybė..;D)

taigi

Pajudino ko nereikėjo...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS