Premjeras: V. Sinkevičiaus posto kritikai nesuvokia Briuselio darbotvarkės | KaunoDiena.lt

PREMJERAS: V. SINKEVIČIAUS POSTO KRITIKAI NESUVOKIA BRIUSELIO DARBOTVARKĖS

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis sako, kad Virginijui Sinkevičiui siūlomo portfelio Europos Komisijoje kritikai nesuvokia Briuselio darbotvarkės ir būsimosios komisijos lyderės prioritetų.

Lapkritį darbą pradedančios Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Ursula fon der Lajen) pasiūlė Lietuvos atstovui kuruoti aplinkosaugos ir vandenynų sritį.

Kritikai sako, kad eurokomisaru siūlomo ekonomikos ir inovacijų ministro V. Sinkevičiaus įtaka komisijoje bus maža, nes Europos Sąjunga turi ribotas galias sprendžiant aplinkosaugos klausimus.

„Šitiems komentatoriams pasakyčiau, kad (jie) nelabai susivokę ir suvokę europinės darbotvarkės aktualijas, ir galbūt nelabai susipažinę su naujosios Europos Komisijos pirmininkės prioritetais ir artimiausiu, matyt, ne tik kad penkerių, bet dešimties metų ar ilgesnio laikotarpio iššūkiais“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė premjeras.

„Visgi klimato kaita, gamtos apsauga tampa vienu iš pagrindinių klausimų, ką mes akivaizdžiai matome“, – pridūrė jis.

Visgi klimato kaita, gamtos apsauga tampa vienu iš pagrindinių klausimų, ką mes akivaizdžiai matome.

S. Skvernelis tvirtino, kad V. Sinkevičius gali paskatinti Vidurio ir Rytų Europos šalis labiau rūpintis klimato kaita ir aplinkos apsauga.

„Jeigu su tais iššūkiais mes susidorosime, tai tikrai bus milžiniškas ir svarus indėlis į mūsų visų ateitį, mūsų vaikų ateitį“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Ekspertai taip pat atkreipia dėmesį į tai, kad klimato kaitos darbotvarkę naujojoje komisijoje patikėta formuoti įtakingam olandų  politikui Fransui Timmermansui. Jis taps komisijos vicepirmininku ir būtent jo žodis lems, kiek atsakomybės gaus V. Sinkevičius.

Premjeras teigė, kad taip struktūruojamas visos Europos Komisijos darbas.

„Tokia struktūra yra. Yra aštuoni vicepirmininkai ir visi jie dar kuruoja atskiras sritis“, – tvirtino S. Skvernelis.

V. Sinkevičiui bus pavesta kuruoti žuvininkystės klausimus. Jie yra aktualūs britams traukiantis iš ES.

Naujos komisijos sudėčiai dar turės pritarti Europos Parlamentas.

Šiuo metu eurokomisaro pareigas eina socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis, jis atsakingas už sveikatą ir maisto saugą. Anksčiau Lietuvos eurokomisarais buvo Dalia Grybauskaitė ir Algirdas Šemeta.

Iš regiono šalių aukščiausios pareigos U. von der Leyen komisijoje vėl patikėtos buvusiam Latvijos premjerui Valdžiui Dombrovskiui. Jis bus už ekonomiką atsakingas vicepirmininkas.

 

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS