Prezidentas siūlo už valstybės perversmo organizavimą bausti iki gyvos galvos | KaunoDiena.lt

PREZIDENTAS SIŪLO UŽ VALSTYBĖS PERVERSMO ORGANIZAVIMĄ BAUSTI IKI GYVOS GALVOS

  • 52

Prezidentas Gitanas Nausėda Seimui siūlys nustatyti griežtesnes bausmes už nusikaltimus valstybei, numatant ir laisvės atėmimą iki gyvos galvos.

Ketvirtadienį Prezidentūra pranešė parengusi Baudžiamojo kodekso pakeitimus, kuriais siūloma tobulinti nusikaltimų valstybei apibrėžimus, nustatyti proporcingas bausmes už pavojingiausius nusikaltimus, kuriais kėsinamasi į Lietuvos konstitucinius pagrindus.

Pagal projektą, baudžiamoji atsakomybė būtų taikoma už tarnybos paslapties bei kitos informacijos, kuri gali būti panaudota kėsinantis į pamatines konstitucines vertybes, pagrobimą, pirkimą ar kitokį rinkimą turint tikslą perduoti užsienio valstybių žvalgybos institucijoms.

Dabar kalėjimas iki 15 metų gresia tik už valstybės paslapties pagrobimą, siekiant ją perduoti užsienio valstybei.

G. Nausėda taip pat siūlo už valstybės perversmo organizavimą ar dalyvavimą jame numatyti laisvės atėmimo bausmę iki gyvos galvos. Šiuo metu didžiausia bausmė už šį nusikaltimą yra 20 metų kalėjimo.

Anot projekto, už kolaboravimą su okupacine valdžia turėtų būti baudžiama ne iki penkerių metų, kaip yra dabar, o iki 15 metų laisvės atėmimo, už dalyvavimą  antikonstitucinių grupių, organizacijų veikloje – nuo penkerių iki 15 metų kalėjimo. Dabar už tai gresia laisvės atėmimas nuo trijų iki dešimties metų.

Įstatymo projekto rengimą paskatino nacionalinių žvalgybos institucijų pateikta informacija dėl tęstinių Rusijos pastangų kištis į Lietuvos vidaus reikalus, kuriomis siekiama destabilizuoti demokratinius procesus.

Jeigu asmuo dalyvautų ginkluotoje organizacijoje, siekiant pakeisti Lietuvos konstitucinę santvarką, pažeisti jos teritorinį vientisumą, valstybės vadovas siūlo tokiems asmenims numatyti laisvės atėmimo bausmę nuo a6tuonerių metų iki gyvos galvos, o tokių grupių organizatoriams – nuo 12 metų iki gyvos galvos.

„(...) įstatymo projekto rengimą paskatino nacionalinių žvalgybos institucijų pateikta informacija dėl tęstinių Rusijos pastangų kištis į Lietuvos vidaus reikalus, kuriomis siekiama destabilizuoti demokratinius procesus“, – teigiama pranešime.

Lietuvos žvalgybos institucijų parengtame grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime pažymima, kad Kremlius siekia išlaikyti įtaką Lietuvoje, todėl imasi iniciatyvų pristatyti Rusiją kaip patrauklią alternatyvą Lietuvos visuomenės pasirinktai vakarietiškai orientacijai.

Prezidento nuomone, egzistuoja rizika, kad tiek prorusiškai nusiteikę Lietuvos piliečiai, tiek Lietuvoje esantys Rusijos piliečiai gali kėsintis į Lietuvos valstybės nepriklausomybę, teritorinį vientisumą bei konstitucinę santvarką.

Anot jo, iš esmės analogiškas grėsmes kelia ir Baltarusija, kurios žvalgybos tarnybos aktyviai verbuoja į Lietuvą atvykstančius Baltarusijos piliečius.

„Tikimasi, kad siūlomi Baudžiamojo kodekso pakeitimai užtikrins efektyvesnę itin svarbių valstybės egzistencijai teisinių gėrių – nepriklausomybės, teritorinio vientisumo ir konstitucinės santvarkos – apsaugą ir sudarys prielaidas teismams paskirti teisingas bausmes konkrečiose baudžiamosiose bylose“, – teigiama Prezidentūros pranešime.

Rašyti komentarą
Komentarai (52)

Gg

A JOMAJO KOKS TVARYNA.VISKAS DAROSI AISKU SU TUOM LIETUVOS PIKTZAIZDE.PERVERSMAS NEBUNA NEISIO NEISTO.VADINASI DIDELE ZMONIU DALIS NEPATENKINTA BANDITAVIMU VALDZIOJE.JEIGU BUVO VYGDOMAS PERVERSMAS KALTI TIK BANDITAI SEIME

LOGIKA

kuo toliau ,tuo su juo daros "idomiau" . Kad tik nepaaiškėtų ,kad visi jo neperrinkę - tiesiog valstybės samokslininkai. Ir .....

o kas nori organizuot ta ,,, valstybybes perversma,,,

pons nauseda , ar tau is baimes jau vaidenasi tie perversmai , kada y lietuva susikvietei visus Ukrainos ir Baltarusijos --perversmininkus , juos seri ,jiems pinigus dalini atemes is lietuvos pensininku ir dre4bi ,kad perversmo nepadarytu ir lietuvoj.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS