R. Šalaševičiūtė siūlo už kraujomaišą bausti ir laisvės atėmimu | KaunoDiena.lt

R. ŠALAŠEVIČIŪTĖ SIŪLO UŽ KRAUJOMAIŠĄ BAUSTI IR LAISVĖS ATĖMIMU

Opozicinės „valstiečių“ frakcijos narė Rimantė Šalaševičiūtė siūlo už kraujomaišą taikyti baudžiamąją atsakomybę.

Ji parengė ir registravo Baudžiamojo kodekso pataisą, kad asmuo, savanoriškai lytiškai santykiavęs su artimu giminaičiu – vaiku, tėvu, motina, broliu, seserimi, seneliu, pusiau broliu/seserimi – būtų baudžiamas bauda, laisvės apribojimu arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Anot projekto, jei dėl kraujomaišos gimė fiziškai ar protiškai neįgalus vaikas, turėtų būti baudžiama iki šešerių metų laisvės atėmimo.

„Kai pradėjau rengti seksualinių nusikaltėlių registro projektą, paaiškėjo, kad labai daug, 42 proc., vaikų seksualinį išnaudojimą patiria artimoje aplinkoje. Vadinasi, su nepilnamečiais santykiauja artimi giminaičiai“, – BNS sakė R. Šalaševičiūtė.

Anot jos, pataisa padėtų nuo artimojo apginti labiau pažeidžiamus asmenis, kurie gali būti verčiami lytiškai santykiauti, nors ir nenaudojant smurto.

„Iš tikrųjų turime daug atvejų, kada dėl vienokių ar kitokių priežasčių vaikai, kurie buvo priversti santykiauti su artimais giminaičiais, tai slepia, nes tai šeimos gėda. Galbūt išeinant per tuos savanoriškus santykius būtų galima ir padėti prokuratūrai, policijai kai kuriais atvejais atskleisti nusikaltimus“, – tvirtino Seimo narė.

Iš tikrųjų turime daug atvejų, kada dėl vienokių ar kitokių priežasčių vaikai, kurie buvo priversti santykiauti su artimais giminaičiais, tai slepia, nes tai šeimos gėda.

Šiuo metu Baudžiamajame kodekse nėra nustatyta atsakomybė už savanorišką lytinį santykiavimą tarp artimų giminaičių.

„Teko kalbėti su prokuratūros darbuotojais, kad yra buvę situacijų, kai gimsta neįgalus vaikas ir aišku iš esamos situacijos, kad buvo kraujomaiša – santykiai tarp artimų giminaičių, – tačiau net iškelti baudžiamąją bylą galimybės nėra, nes nėra Baudžiamajame kodekse straipsnio, pagal kurį turėtų atsakyti toks asmuo, kuris siekė, kad ir savanoriško lytinio santykiavimo su artimu giminaičiu“, – aiškino parlamentarė.

Ji vylėsi, kad pataisa prisidėtų ir siekiant užkardyti seksualinius nusikaltimus, ypač prieš vaikus.

R. Šalaševičiūtės duomenimis, kraujomaiša kriminalizuota daugumoje Europos Sąjungos (ES) valstybių, taip pat Jungtinėje Karalystėje, Islandijoje, Norvegijoje, Šveicarijoje, Australijoje, Kanadoje, 48-iose JAV valstijose.

Baudžiamoji atsakomybė už kraujomaišą netaikoma devyniose ES  valstybėse: Lietuvoje, Latvijoje. Liuksemburge, Ispanijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Portugalijoje, Prancūzijoje ir Slovėnijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Turbūt

Senę tėvas su broliu dulkino, tai atkeršyt sumąstė.

Tai paplitę

Artimi giminės lytiškai santykiauja, tas yra dažnas atvejis. Brolis su seseriai kad pabando lytinius santykius, yra taip dažnai, kad sunku net įsisąmoninti. O kai kurios tautos tai praktikuoja nuo seno.

senis

pautus nupjaut o kitai ir kiašides išmt vot čia žmoniškas siūlimas ,o visi kiti tik pavaizdavimas kad kažka norima daryt.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS