Seimas įsteigė žvalgybos kontrolieriaus institutą | KaunoDiena.lt

SEIMAS ĮSTEIGĖ ŽVALGYBOS KONTROLIERIAUS INSTITUTĄ

Seimas ketvirtadienį nusprendė steigti žvalgybos kontrolieriaus institutą.

Valstybės saugumo departamento ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento veiklą kontroliuos du kontrolieriai.

Už Žvalgybos kontrolieriaus įstatymo priėmimą balsavo 91 Seimo narys, prieš buvo 14, susilaikė 26 parlamentarai.

„Tai esminis svarbus mechanizmas, kai tu stiprini žvalgybos institucijas, turi turėti nepriklausomą instrumentą kontroliuoti tas institucijas. Čia yra normalus vakarietiškas standartas“, – sakė vienas iš įstatymo iniciatorių Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

Jis pabrėžė, kad kontrolieriaus institutas depolitizuos žvalgybos institucijų priežiūrą.

„Čia instrumentas ne ką nors persekioti, o kontroliuoti, kaip taikomi žvalgybos metodai“, – teigė L. Kasčiūnas.

Čia instrumentas ne ką nors persekioti, o kontroliuoti, kaip taikomi žvalgybos metodai.

Tuo metu socialdemokratas Algirdas Sysas tvirtino, kad „šis įstatymas parodo Seimo negebėjimą kontroliuoti institucijas“.

„Tuo įstatymu siekiama pasidaryti sau dar vieną kažkokį forpostą, kuriuo naudosis politiniuose debatuose“, – sakė jis.

Pagal priimtą įstatymą, Žvalgybos kontrolieriaus tarnyba vykdys nuolatinę žvalgybos institucijų – Valstybės saugumo departamento ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento – veiklos teisėtumo priežiūrą.

Kontrolieriai vertins žvalgybos pareigūnų veiksmų ir jų priimtų sprendimų, taip pat žvalgybos institucijų vidaus teisės aktų atitiktį įstatymams, kitiems teisės aktams, žmogaus teisių ir laisvių apsaugos reikalavimams. Jie taip pat tikrins ir įvertins žvalgybos metodų taikymo teisėtumą.

Įstatyme numatoma, kad du žvalgybos kontrolierius parlamentas skirs penkeriems metams Seimo pirmininko teikimu ir apsvarsčius Nacionalinio saugumo ir gynybos bei Žmogaus teisių komitetams.

Kontrolieriams suteikta teisė patekti į žvalgybos institucijų tarnybines ar kitas jų naudojamas patalpas, teritorijas, transporto priemones, susipažinti su valstybės ar tarnybos paslaptį sudarančia informacija, gauti dokumentus ir kt.

Pareigūnai negalės gauti tik užsienio partnerių pateiktos informacijos ir sužinoti agentų tapatybės.

Apie iniciatyvą įkurti tokį instituciją diskutuota daugiau nei dešimtmetį, tačiau jos priimti vis nepavykdavo. Pastarąjį kartą ji buvo atgimusi, kai Seimą 2019 metų pabaigoje pasiekė žvalgybos galias plečiantis prezidento Gitano Nausėdos pateiktas įstatymų pataisų paketas.

Prezidentūra sukritikavo ir šį Seimo narių parengtą įstatymo projektą, patarėjai kontrolieriaus instituto įsteigimo vadino pertekliniu, tvirtino, kad jis kelia riziką Valstybės saugumo departamento ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento veiklos efektyvumui bei saugumui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

taip sakant Snipas ...Snipus -Snipines

butinai skirkit is TS-LKD + LGBT gaujos ---tik ten galit rast nusipelnusy per visus galus gnyda--- stukaciu ir snipa mankurta koloboranta vienoj vietoj ...su stazu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS