Seimas nusitaikė į augintinių kankintojus: siūlo drausti įsigyti naują gyvūną | KaunoDiena.lt

SEIMAS NUSITAIKĖ Į AUGINTINIŲ KANKINTOJUS: SIŪLO DRAUSTI ĮSIGYTI NAUJĄ GYVŪNĄ

Seimas ėmėsi siūlymo drausti įsigyti gyvūną žmonėms, anksčiau jau praradusiems augintinį dėl žiauraus elgesio.

Už tokias skirtingoms frakcijoms priklausančių parlamentarų pataisas šią savaitę po pateikimo balsavo 95 Seimo nariai ir susilaikė 19 parlamentarų. Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisų projektą toliau svarstys komitetai, į Seimo salę jos turėtų grįžti birželio pabaigoje.

Pataisas pristačiusi Laisvės frakcijos atstovė Ieva Pakarklytė teigė, jog šiuo metu įstatymai leidžia paradoksalią situaciją, kai gyvūną kankinęs ar net jį nužudęs žmogus jau kitą dieną gali įsigyti naują.

„Dabar net jeigu dėl žiau­raus el­ge­sio ir kan­ki­ni­mo bu­vo kon­fis­kuo­tas gyvūnas, bet ir to­liau ga­li tęs­tis ne­var­žo­mas įsi­gi­ji­mas. To­dėl kar­tu su ko­le­go­mis siūlome nau­ją prie­mo­nę, tai yra tei­sės lai­ky­ti gy­vū­ną at­ėmi­mas ar­ba drau­di­mas lai­ky­ti gy­vū­ną“, – sakė I. Pakarklytė.

Dabar net jeigu dėl žiau­raus el­ge­sio ir kan­ki­ni­mo bu­vo kon­fis­kuo­tas gyvūnas, bet ir to­liau ga­li tęs­tis ne­var­žo­mas įsi­gi­ji­mas.

Ji teigė, jog Lietuva liko viena iš nedaugelio Europos valstybių, kur nėra ribojimų įsigyti gyvūną su jais anksčiau žiauriai besielgusiems žmonėms.

Šiuo metu įstatymas numato, kad iš gyvūnų savininkų ar laikytojų, kurie kankina gyvūnus, žiauriai elgiasi su jais, Administracinių nusižengimų kodekso ar Baudžiamojo kodekso nustatyta tvarka gyvūnai gali būti konfiskuojami.

Įstatymą siūloma papildyti nuostata, kad gyvūnų savininkams ir laikytojams, iš kurių buvo privalomai konfiskuoti gyvūnai, gali būti taikomas draudimas įsigyti ir laikyti gyvūną nuo 2 iki 10 metų. Konfiskavus gyvūną Baudžiamojo kodekso nustatyta tvarka, draudimas įsigyti ir laikyti gyvūną būtų taikomas privalomai. Siūloma, kad toks draudimas įsigaliotų nuo kitų metų.

Pataisas kartu su I. Pakarklyte registravo Laisvės partijos atstovai Tomas Vytautas Raskevičius, Marius Matijošaitis, Morgana Danielė, „valstiečių“ frakcijos atstovė Rimantė Šalaševičiūtė, socialdemokratai Linas Jonauskas, Eugenijus Sabutis, Orinta Leiputė, konservatoriai Andrius Vyšniauskas, Andrius Kupčinskas.

Seimas per pastaruosius metus yra priėmęs keletą sprendimų dėl gyvūnų gerovės – nuo gegužės 1-osios įsigaliojo privalomas kačių, šunų ir šeškų ženklinimas, įvestas draudimas prekiauti gyvūnais turgavietėse, parlamentas ėmėsi svarstyti galimus draudimus laikyti ir veisti kailinius žvėrelius specializuotose fermose.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Spragilai

Uz gyvunu kankinima, parazitus reikia kastruoti. Kaip tokias siuksles zeme nesioja!

.

Sodint reikia ir iki gyvenimo pabaigos daugiau nei du metrai iki gyvuno neprisiartint. As nelaikau,nes tai yra atsakomybe ir didele,kitokiu atveju ir gyvuna kankinsit ir patys kentesit. Priglaudei,buk malonus juo rupintis,cia tavo draugas ir turbut istikimesnio nerasi,nes jis neisduos taves niekados,jei tu jam geras busi.

Senai lsikas

Daugintojai, kaupėjai, taip sadistai, sumoka badele ir vėl kolekcionuoja naujus gyvūnus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS