Seimas priėmė rezoliuciją: ES valstybes ragina įvesti sankcijas Baltarusijai | KaunoDiena.lt

SEIMAS PRIĖMĖ REZOLIUCIJĄ: ES VALSTYBES RAGINA ĮVESTI SANKCIJAS BALTARUSIJAI

Seimas antradienį priėmė rezoliuciją dėl precedento neturinčio Aliaksandro Lukašenkos režimo akibrokšto, kuomet sekmadienį Minske priverstinai buvo nutupdytas iš Graikijos į Lietuvą skridęs keleivinis lėktuvas. Rezoliucijoje šis incidentas įvardijamas kaip Baltarusijos įvykdyto valstybinio terorizmo aktas, į kurį Seimas ragina atitinkamai reaguoti Europos Sąjungos valstybes nares.

Už rezoliucijos projektą balsavo 124 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susiaikė – 1 parlamentaras.

„Iš esmės mes patvirtiname tai, kas vakar tapo Lietuvos pozicija. Tiesiog, kad tai būtų ne Europos reikalų komiteto ar Užsienio reikalų komiteto pozicija, o kad tai taptų Seimo pozicija, jau aiškiai įvardinta“, – Seime žurnalistams teigė vienas iš rezoliucijos teikėjų užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis, pristatęs Seimui rezoliucijos projektą, akcentavo, kad Lietuvos Seimo pozicija yra labai svarbi, nes, pasak jo, ji gali paskatinti kitų šalių vyriausybes dėl šio incidento imtis atitinkamų sprendimų.

„Mes siūlome jums visiems, kaip ir praėjusių metų rugpjūčio mėnesį, kuo vieningiau priimti šiandieną rezoliuciją, kurią vakar patvirtino Užsienio reikalų komitetas ir Europos reikalų komitetas“, – Seimo posėdyje teigė Ž. Pavilionis.

„Parlamente diplomatija yra labai svarbi. Nors kai kuriems iš šių sprendimų jau yra pritarta vyriausybių lygiu, bet, patikėkite, nemažai laiko užims, kol jie būtų įgyvendinti. Ir tas signalas, kurį mes pasiųstume visiems kitiems parlamentams, tikrai padės vyriausybėms tuos būtinus sprendimus priimti, kad tokie įvykiai, kurie sekmadienį įvyko, niekada daugiau nepasikartotų“, – taip pat akcentavo jis.

Ir tas signalas, kurį mes pasiųstume visiems kitiems parlamentams, tikrai padės vyriausybėms tuos būtinus sprendimus priimti, kad tokie įvykiai, kurie sekmadienį įvyko, niekada daugiau nepasikartotų.

Rezoliucijoje pažymima, kad šia Baltarusijos specialiųjų tarnybų suplanuota operacija, skirta oro uoste suimti Baltarusijos žurnalistą ir opozicijos aktyvistą Ramaną Pratasevičių, buvo sukeltas pavojus kelių Europos Sąjungos ir kitų šalių piliečių saugumui ir gyvybei bei civilinei aviacijai, taip pat pažeistos pagrindinės keliavusiųjų teisės į laisvę.

Dokumente taip pat atkreipiamas dėmesys, kad šis beprecedentis Baltarusijos veiksmas rodo režimo keliamą grėsmę visiems keliaujantiems Europoje ir už jos ribų bei patvirtina, kad Baltarusijos režimas yra pasirengęs bet kokiomis priemonėmis susidoroti su opozicijos atstovais.

Todėl priimta rezoliucija Seimas ragina Europos Sąjungos valstybes nares ir institucijas nedelsiant reaguoti į Baltarusijos režimo keliamą grėsmę tarptautinei civilinei aviacijai bei įvesti draudimą ES valstybių avialinijoms skristi virš Baltarusijos oro erdvės, uždrausti Baltarusijos oro bendrovėms skristi į ES teritoriją bei įtraukti Baltarusijos valstybinę bendrovę „Belavia“ į ketvirtąjį ES tikslinių sankcijų paketą, uždraudžiant jai naudotis ES šalių oro erdve.

Taip pat rezoliucija raginama kuo skubiau priimti pilną ketvirtąjį ES tikslinių sankcijų paketą, papildomai į jį įtraukiant visus asmenis bei organizacijas, atsakingus už šį aktą; pradėti rengti penktąjį ES tikslinių sankcijų paketą į ES eksportuojančioms su režimu susijusioms įmonėms, taip pat asmenims, kurie prisidėjo prie „Ryanair“ lėktuvo pagrobimo. Rezoliucija reiškiamas ir raginimas nutraukti Europos Sąjungos sektorinio bendradarbiavimo, techninės ir finansinės pagalbos instrumentus ir kitas bendradarbiavimo su Baltarusija programas, kurias įgyvendina Baltarusijos nacionalinio ir vietos lygmens valstybinės institucijos, Europos Komisijai netaikant finansinių korekcijų ES valstybėms narėms ir jose veikiantiems juridiniams subjektams.

Priimta rezoliucija kviečia tarptautines partneres imtis bendrų veiksmų Jungtinėse Tautose, NATO, G7 ir kitose tarptautinėse organizacijose bei formatuose dėl Baltarusijos režimo keliamų grėsmių įvertinimo bei Ramano Pratasevičiaus, Sofijos Sapegos ir kitų dėl politinių motyvų Baltarusijos režimo sulaikytų ir nuteistų žmonių išlaisvinimo.

Taip pat kviečia NATO valstybes ir kitas tarptautines partneres taikyti sankcijas Aliaksandro Lukašenkos režimui ir atimti iš režimo galimybes pasinaudoti Interpolu ir kitomis tarptautinėmis organizacijomis toliau puolant demokratiją Europoje.

Seimas, priėmęs rezoliuciją, ragina Europos aviacijos saugumo agentūrą (EUASA) priimti sprendimą dėl Baltarusijos skrydžio valdymo tarnybų nepatikimumo. Taip pat Seimas ragina tarptautines finansines institucijas, ES šalių narių finansines ir eksporto kreditus bei garantijas teikiančias institucijas ir agentūras nutraukti finansavimo, garantijų ir pagalbos mechanizmus Baltarusijoje įgyvendinamiems valstybiniams projektams, iš kurių tiesiogiai ar netiesiogiai gauna naudą A. Lukašenkos režimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kauniete

Gabri o kaip tas UŽSTATAS UŽ TICHANOVSKA kur vakar paskelbė baltarusai VISOS KOMERSINĖS FUROS IVAŽIUOJANČIOS IŠ LIETUVOS moka 50 euru už bliomba ant furos ir tai tik dabar tuoj kaina bus 250 eu tas neliečia latviu ir lenku jiegali laisvai judėti tai jau 600 kompaniju pasuko i lenkija milijardiniai nuostoliai lietuvai Gabri apie kokias sankcijas kalbi ka tu asile su pavilioniu vėl pridirbot lietuvai Kodėl valdžia tyli jau kokias sankcijas mums baltarusija deda ir dar juodžkiu pametėjo ir pametės TAI TIKRA ITARTINA AR GABRIS SVEIKAS

Rezervistai

Koks ten liurbis susilaike? Kur pavarde?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS