Seime bus sudaroma Migracijos komisija | KaunoDiena.lt

SEIME BUS SUDAROMA MIGRACIJOS KOMISIJA

  • 0

Seime bus sudaroma Migracijos komisija, kurios uždavinys - rengti ir kuruoti valstybės politikos migracijos srityje strategiją.

Seimas antradienį 76 balsais už, 16 - prieš, 15 parlamentarų susilaikius priėmė Seimo statuto pataisą, kuria Migracijos komisija įrašoma į nuolatinių parlamente veikiančių komisijų sąrašą.

Už komisijos sudarymą pasisakę parlamentarai argumentavo, kad emigracija - didžiausia šalies problema, tuo tarpu opozicija atrėmė, jog pasirinktas biurokratinis kelias kompleksinei problemai spręsti, be to, komisija dubliuos kitų Seimo institucijų darbą.

„Tai, kad migracija yra vienas iš svarbiausių valstybės klausimų ir viena svarbiausių nacionalinio saugumo problemų, yra aišku. Galų gale po daugelio metų Seimas ryžosi sukurti atskirą komisiją tuo pačiu parodydama, kad migracijos srautams valstybė nėra abejinga. Kaip žinia, migracija yra tiek išorinė, tiek vidinė, šita komisija nagrinės tiek vidinius migracijos srautus, tiek išorinius, ir nereikia galvoti, kad šita komisija panaikins kitų mūsų komitetų darbą atskirose srityse“, - sakė „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas

„Jokių argumentų nėra prieš, kad būtų įsteigta šita komisija, pripažinkit, šiandiem viena didžiausių žaizdų mūsų valstybėj - jaunimo emigracija, ir mes nekreipiam dėmesio, nedarom jokių ryžtingų žingsnių, kad sulaikytumėm jaunimo emigraciją. Mes turime daryti viską, kad emigracija mažėtų arba jos visai nebūtų“, - kalbėjo „tvarkiečių“ seniūnas Petras Gražulis.

Tuo tarpu opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius sakė, jog migracijos problema - kompleksinė, priklausoma nuo ekonominės, socialinės politikos. „Tokios kaip migracijos politikos savarankiškos iš esmės nėra, kai kalbame apie migracijos politikos institucijas. Emigracija priklauso nuo ekonominės politikos, socialinės politikos, imigracijos problemos susiję su švietimo, kultūros politikos įgyvendinimu. Ką varstys šita komisija, visiškai neaišku, tiesiog gali pasidaryti taip, kad tie šakiniai komitetai, kurie turėtų svarstyti vieną ar kitą problemą, susijusią su migracija, jie tokių problemų daugiau nebesvarstys, tai rezultatas bus visiškai priešingas“, - balsuoti prieš naujos komisijos steigimą ragino A.Kubilius.

Liberalas Gintaras Steponavičius sakė, kad pasirinktas problemos sprendimo būdas „atrodo apgailėtinai“. „Dėl problemos masto ar rimtumo niekas čia nediskutuosime, bet man liūdniausia, kad pasirinktas biurokratinis etatistinis sprendimo būdas. Kokią žinią nubalsavę už pataisą nusiųsime mūsų tautiečiams užsienyje? Yra problema - įsteigiame komisija, išties atrodo apgailėtinai vaidinti ir imituoti, kad Seimas turi galias šiai problemai išspręsti, čia yra krūva besidubliuojančių komitetų, komisijų“, - kalbėjo G.Steponavičius.

Iniciatyvą steigti Migracijos komisiją, kuri rūpintųsi emigrantų grąžinimu, pasiūlė partija „Tvarka ir teisingumas“.

Komisija bus sudaroma proporcinio atstovavimo principu, ji turės rengti ilgalaikę valstybės politikos strategiją migracijos procesams valdyti, teikti išvadas bei pasiūlymus dėl migracijos srautų valdymo ir politikos formavimo. Komisijos darbas taip pat būtų skatinti Lietuvoje ir užsienio valstybėse gyvenančių lietuvių bendradarbiavimą, rūpintis abipuse pagalba ir parama, keistis mokslo, kultūros ir kita informacija, Seimui ir kitoms valstybės institucijoms teikti pasiūlymus, kurie padėtų stiprinti Lietuvos valstybingumą ir demokratinių tradicijų puoselėjimą.

Komisijai  taip pat pavesti nagrinėti, kaip naudojamos lėšos, skirtos migracijos srautų valdymui kiekvienoje biudžeto asignavimų valdytojo programoje, ir įvertinti investicijų efektyvumą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS