Seime – pasitarimas dėl nepatikimų technologijų tiekėjų | KaunoDiena.lt

SEIME – PASITARIMAS DĖL NEPATIKIMŲ TECHNOLOGIJŲ TIEKĖJŲ

Krašto apsaugos ministerija (KAM) siūlo diskursą kreipti į patikimus technologijų tiekėjus, užuot koncentravusis ties nepatikimų identifikavimu, sako viceministras Margiris Abukevičius.

Pasak M. Abukevičiaus, sudaryti patikimų tiekėjų sąrašą yra sudėtingiau, tačiau orientuojantis ties nepatikimų tiekėjų išaiškinimu procesas tampa šaudymu į taikinius – jų nuolat atsiranda naujų.

„Norėčiau akcentuoti, kad mes norėtume diskursą kreipti nuo nepatikimų į patikimus gamintojus. Čia yra pasirinkimas – ar kalbama apie sistemą, kuri grindžiama pasitikėjimu, ar kalbame apie sistemą, kuri grindžiama grėsmėmis“, – penktadienį per Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) posėdį sakė M. Abukevičius.

Čia yra pasirinkimas – ar kalbama apie sistemą, kuri grindžiama pasitikėjimu, ar kalbame apie sistemą, kuri grindžiama grėsmėmis.

Seimo NSGK penktadienį posėdyje aptarė, kaip bus siekiama nepriklausomybės nuo nepatikimų technologijų tiekėjų. Pasak komiteto vadovo konservatoriaus Lauryno Kasčiūno, komitete planuojama sudėlioti to „kelio navigaciją – kur ir kaip bus judama“ artėjant 5G ryšio diegimui Lietuvoje.

Komiteto posėdyje kalbėjęs viceministras teigė, kad kriterijai patikimiems tiekėjams apibrėžti galėtų būti siejami su gamintojų registracija NATO, Europos Sąjungos, EBPO šalyse ir t. t.

„Jei mes kalbėtume apie nepatikimus tiekėjus, grįstume grėsmėmis, jei mes kalbėtume apie patikimus, grindžiame pasitikėjimu, tą įgyvendinti yra sunkiau, nes sudaryti patikimų gamintojų sąrašą trunka daugiau darbo, bet svarbu – jei koncentruosimės tik į nepatikimus, gamintojus, nuolat kovosime ir šaudysim į judantį taikinį, nes vieną dieną vienas gamintojas atsiras, antras, trečias, ketvirtas“, – sakė M. Abukevičius.

„Jei mes kalbame apie patikimus, yra labai aiškūs kriterijai, kas gali dalyvauti technologijų tiekime, kokios technologijos yra priimtinos ir tai nepalieka pilkosios zonos, nes uždraudus kelis gamintojus dėl nacionalinio saugumo grėsmių labai greitai gali atsirasti kiti“, – pažymėjo viceministras.

Vyriausybės programoje numatyta siekti, kad valstybės institucijose ir nacionalinio saugumo požiūriu svarbiuose sektoriuose, įskaitant 5G infrastruktūrą, nebūtų naudojamos nepatikimų gamintojų technologijos ir įranga.

Siūlo nustatyti patikimų tiekėjų 5G ryšiui kriterijų sąrašą

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) siūlo atnaujinti kibernetinio saugumo reikalavimus bei parengti kriterijų, pagal kuriuos būtų parenkami patikimi informacinių technologijų gamintojai ir tiekėjai valstybės sektoriuje, sąrašą.

Seimo komitetas penktadienį priėmė sprendimą siūlyti Nacionalinio saugumo strategijoje apibrėžti grėsmes ir rizikas dėl nesaugių informacinių technologijų naudojimo nacionaliniam saugumui svarbiuose objektuose ir valstybės institucijose, įskaitant 5G ryšio infrastruktūrą.

Siūloma atnaujinti kibernetinio saugumo reikalavimus ypatingos svarbos informacinės infrastruktūros valdytojams ir parengti patikimų gamintojų ir tiekėjų, kurių įranga yra tinkama naudoti šiuose objektuose ir valstybės institucijose, sąrašą. Siūloma taip pat nustatyti pereinamąjį laikotarpį, per kurį šiuo metu naudojama nepatikimų gamintojų įranga turi būti pakeista.

„Rimta ambicinga pradžia ir tikrai mes pažadame, kad NSGK labai rimtai domėsis šituo klausimu, šita veiklos sritimi, mes būsime draugai šios tikrai nemažos ambicija išsivaduoti iš nepatikimų technologijų tiekėjų ir užtikrinti nepriklausomybę šioje srityje“, – priėmus dokumentą sakė NSGK pirmininkas konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

Sprendimas priimtas NSGK posėdyje su Krašto apsaugos, Vidaus reikalų ministerijų, kitų institucijų atstovais aptarus klausimą, kaip bus siekiama nepriklausomybės nuo nepatikimų technologijų tiekėjų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS