Dėl K. Pūko nedarbingumo – Etikos komisijos tyrimas | KaunoDiena.lt

DĖL K. PŪKO NEDARBINGUMO – ETIKOS KOMISIJOS TYRIMAS

Seimo Etikos ir procedūrų komisija pradėjo tyrimą dėl parlamentaro Kęstučio Pūko, reaguodama į informaciją, kad nedarbingumo pažymėjimą turintis ir Seime nesirodantis Kęstutis Pūkas tuo pat metu tėvų sodyboje vadovauja remonto darbams.

A. Veryga: situaciją turi vertinti „Sodra“

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad „Sodra“ turi vertinti situaciją, kilus abejonių, ar medikai pagrįstai išdavė nedarbingumo pažymėjimą seksualiniu priekabiavimu įtariamam parlamentarui Kęstučiui Pūkui.

Jis gina medikus sakydamas, kad ligos simuliavimas yra paties žmogaus sąžinės reikalas.

„Nemanau, kad medikai turėtų prisiimti visą atsakomybę už nesąžiningus žmones, kurie bando piktnaudžiauti sistema. Jei yra nesilaikoma režimo, tai, pirmiausia, „Sodra“ turėtų užtikrinti įgyvendinimą tos tvarkos. Medikas nėra prokuroras, nėra policininkas, jis paskui pacientą nebėgioja ir nemato, kas vyksta“, – žurnalistams teigė A. Veryga, paklaustas, ar ministerija imsis vertinti galimą medikų piktnaudžiavimą.

Pasak jo, gydytojui sunku įvertinti, ar pacientas meluoja dėl ligos, ar iš tikrųjų kuo nors serga, nes „yra vienos ligos, kurias galima nustatyti, kitos – ne“.

„Politikai turėtų būti pavyzdžiu visai visuomenei ir elgtis atsakingai, nepiktnaudžiauti“, – pridūrė ministras.

Klaus paties K. Pūko

Komisija trečiadienį nusprendė kreipsis į patį K. Pūką, prašydama pateikti paaiškinimą, taip pat prašys „Sodros“ išsamesnės informacijos apie esamą situaciją.

Dėl K. Pūko nedarbingumo klausimų kilo ir jo imuniteto klausimą nagrinėjančiais Seimo komisijai. Ji trečiadienį nusprendė kreiptis į „Sodrą“, ar žurnalistų užfiksuotas tėvų sodyboje vadovaujantis stogo dengimo darbams Seimo narys nepažeidė ambulatorinės reabilitacijos tvarkos.

Dėl K. Pūko ilgalaikės ligos iki šiol stringa ir jo neliečiamybės panaikinimo klausimas Seime, ir dėl galimo seksualinio priekabiavimo pradėtas apkaltos procesas.

Seimas dar gegužę kreipėsi į Konstitucinį Teismą išvados dėl K. Pūko veiksmų, tačiau Teismas iki šiol negalėjo pradėti proceso. Pirmąjį apkaltos bylos posėdį KT rengia ketvirtadienį.

Išsiskirstė nieko nenusprendusi

Seimo laikinoji komisija, turinti pateikti išvadą dėl Seimo nario Kęstučio Pūko imuniteto panaikinimo, trečiadienį vėl išsiskirstė nieko nenusprendusi, nes parlamentaras pateikė pažymą apie nedarbingumą.

Tačiau ši pažyma komisijos nariams sukėlė įtarimų, nutarta kreiptis į „Sodrą“ ir į teisėsaugą dėl jo legitimumo.

Be to, trečiadienį Seimo valdyba nutarė stabdyti parlamentinei veiklai skirtų lėšų mokėjimą K. Pūkui.

„Jeigu mūsų norai šiandien buvo komisijos darbą užbaigti ir svarstyti išvadas, deja, to negalėjome padaryti“, – po posėdžio žurnalistams sakė laikinosios komisijos pirmininkas „valstietis“ Antanas Baura.

Prokurorai nori politikui pateikti įtarimus dėl galimo seksualinio priekabiavimo ir ginklo laikymo taisyklių pažeidimo.

Posėdžio išvakarėse komisija gavo K. Pūko prašymą atidėti posėdį, nes jis negali atvykti, bei sulaukė šeimos ir odontologijos klinikos „Signata“ gydytojos Aistės Stasiulevičienės išduotos pažymos, jog parlamentaras nuo lapkričio 9 dienos yra gydomas ir nedarbingas.

Komisijos narius ši pažyma nustebino, nes joje nenurodyta nedarbingumo pabaiga. Toje vietoje padėti du brūkšneliai.

Keistai atrodo, kad vieną dieną padavinėja vinis, o kitą dieną – ligoninėje.

„Reikia suprasti, kad gydytojas nežino, kada pacientas pasirodys ir nėra jokio supratimo, net apytikslio įsivaizdavimo, ar pacientas sirgs tris dienas ar trejus metus?“ – svarstė komisijos posėdyje dalyvavusi parlamentarė Dovilė Šakalienė.

Seimo nariams kilo abejonių, ar medinos pažyma nėra fiktyvi, o K. Pūkas sveikata dangstosi, kad išvengtų atsakomybės.

„Kadangi visos aplinkybės rodo, kad atlikta dar viena nusikalstama veika – fiktyvios pažymos išdavimas, siūlau kreiptis į teisėsaugą. Manau, kad prie kreipimosi pridėjus nuorodą į STT, tai labai prisidėtų prie atsakymo sąžiningumo“, – sakė konservatorius Mantas Adomėnas.

Komisija nutarė kreiptis į „Sodrą“, ar žurnalistų užfiksuotas tėvų sodyboje vadovaujantis stogo dengimo darbams, K. Pūkas nepažeidė ambulatorinės reabilitacijos tvarkos, taip pat dėl nedarbingumo pažymos pagrįstumo.

Be to, nutarta raštu kreiptis į K. Pūką, prašant, kad jis arba atvyktų į lapkričio 24 dienos komisijos posėdį, arba iki to laiko pateiktų savo paaiškinimus dėl prokurorų įtarimų raštu.

D. Šakalienė ironizavo, kad jeigu K. Pūkas gali Seimui siųsti įvairius raštus ir pažymas, turėtų būti pajėgus ir atsiųsti nors raštišką paaiškinimą į prokurorų teiginius.

„Keistai atrodo, kad vieną dieną padavinėja vinis, o kitą dieną – ligoninėje“, – per komisijos posėdį sakė konservatorė Gintarė Skaistė.

Laikinoji Seimo komisija taip pat prašys parlamento Teisės departamento patarimo, kaip elgtis, kai Seimo narys dėl pateisinamos priežasties neatvyksta į jos posėdžius ir neįgalioja kito Seimo nario jam atstovauti. Mat Seimo statutas numato, kad komisija privalo išklausyti Seimo narį, kurio imunitetą norima panaikinti.

Komisijos pirmininkas A. Baura apgailestavo, kad esant tokiai situacijai visuomenei gali susidaryti nuomonė, jog Seimas siekia kolegą apsaugoti, išsukti.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis birželio pabaigoje kreipėsi į Seimą su prašymu panaikinti K. Pūko teisinę neliečiamybę. Laikinajai tyrimo komisijai, turinčiai pateikti Seimui rekomendaciją dėl prokuroro prašymo,  nepavyksta K. Pūko prisikviesti į posėdį. Jis vis pateikia medicininę pažymą apie nedarbingumą.

Pagal Konstituciją, Seimo narys negali būti patraukiamas baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržoma jo laisvė be Seimo sutikimo.

Prokuratūros duomenimis, keturių nukentėjusiųjų liudijimai ir per ikiteisminį tyrimą gauti duomenys leidžia pagrįstai manyti, jog šių metų sausio-vasario mėnesiais K. Pūkas galėjo seksualiai priekabiauti prie pagal tarnybą priklausomų ir kitaip priklausomų asmenų.

Seime taip pat pradėtas apkaltos procesas K. Pūkui. Konstitucinis Teismas šią bylą tikisi atverti ketvirtadienį.

K. Pūkas į Seimą buvo išrinktas pagal partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąrašą daugiamandatėje apygardoje. K. Pūkas teigia, kad su juo susidorojo politiniai oponentai, nes jis yra „nesisteminis politikas“.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

KYLA KLAUSIMAS

KIEK DAR TESIS ta bjauri ydinga praktika??? Juk metai is metu tas pats, - jei tik piniguocius ikliuna uz savo machinacijas, - visada atsiranda "kiseniniu" mediku,kurie spjauna i mus visus ir i bet kokius morales principus.Tokie veikejai tik ir didina korupcija,piktina zmones ir griauna musu visu pasitikejima valstybe.Kam tokius Pukus dar vis laikome seimo nariais? Kokia diagnoze nustate jam ta kisenine gydytoja???Atimti jai licenzija,kad butu pamoka ateiciai kitiems.Daugiau negu juokinga, - cia seime Pukas mergino jaunikles, o dabar - nedarbingas,kaip po sirdies transplantacijos - PUSE METU !!!

skaitytojai

prajokino ministras veryga ka jie nezino kaip patikrinti sudaryti patyrusiu mediku komisija ir issamiai patikrinti sveikata jeigu nepasitvirtintu tos lygos privaletu iskeltimedikam byla tai butu pamoka pukas turi liudnai pagarsejusia advokate tai ji ir issukineja puka

Idomu.

Ne etikos,o prokaraturos tyrimas turi buti.Kas israsineja nedarbingumo lapelius politika, istikus nusikalstamai veiklai.?Turi atsakyti,o ne pelnystis medikas is musu.Apmokama mes ju pravaikstas.Kada bus teisiami medikai uz neteisetus savo darbus???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS