Seimo komitetas aptars, kaip vykdomas prieš metus pasirašytas susitarimas dėl gynybos | KaunoDiena.lt

SEIMO KOMITETAS APTARS, KAIP VYKDOMAS PRIEŠ METUS PASIRAŠYTAS SUSITARIMAS DĖL GYNYBOS

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) trečiadienį aptars, kaip įgyvendinamas parlamentinių partijų prieš metus pasirašytas nacionalinis susitarimas dėl gynybos.

„Partijų susitarime dėl gynybos yra įtvirtinta nuostata, kad NSGK su partijų atstovais ir ekspertais kartą per metus įvertina, kaip įgyvendinamas šį susitarimas. Mes vykdom šią nuostatą, pirmas kartas, metams praėjus, vykdom partijų priežiūrą, kaip susitarimas įgyvendinimas“, – BNS sakė Seimo NSGK vadovas Laurynas Kasčiūnas.

Pernai liepos 15 dieną susitarimą dėl gynybos ir šalies saugumo pasirašė aštuonių parlamentinių partijų atstovai. Vėliau prie susitarimo prisijungė opozicinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, iš pradžių dokumento nepasirašiusi, nes iš principo oponavo valdančiųjų politikai.

Partijos susitarimu įsipareigojo krašto apsaugai skirti ne mažesnį kaip 2,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) dydžio finansavimą ir didinti jį pagal krašto apsaugos sistemos poreikius, didinti šauktinių skaičių.

Taip pat įsipareigota spartinti rezervo formavimą, pasiekti, kad aktyvus rezervas 2030 metais sudarytų iki 50 tūkst. karių, stiprinti Šaulių sąjungą, rengti piliečius rezistencijai, kaip atskirą Lietuvos kariuomenės pajėgų rūšį sukurti kibernetines pajėgas ir panašiai.

Partijų susitarimas dėl gynybos galioja iki 2030 metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS