Seimo nariai ir V. Landsbergis susitiko su Dalai Lama | KaunoDiena.lt

SEIMO NARIAI IR V. LANDSBERGIS SUSITIKO SU DALAI LAMA

Aštuoni Seimo nariai ir pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis ketvirtadienio rytą susitiko su Vilniuje viešinčiu Tibeto dvasiniu lyderiu Dalai Lama.

Į laikinąją Solidarumo su tibetiečiais grupę susibūrę parlamentarai Andrius Navickas, Arūnas Gelūnas, Aušrinė Armonaitė, Monika Navickienė, Radvilė Morkūnaitė – Mikulėnienė, Vytautas Kernagis ir kiti du Seimo nariai Žygimantas Pavilionis ir Egidijus Vareikis dalyvavo bendrame Dalai Lamos susitikime su politikais ir Tibetą remiančiais visuomenininkais.

V. Landsbergis su Tibeto dvasiniu lyderiu susitiko atskirai.

Solidarumo su tibetiečiais grupės pirmininkas Andrius Navickas BNS sakė, kad politikų ir visuomenininkų susitikime su Dalai Lama aptarta kultūros reikšmė, kariniai konfliktai ir klimato kaita.

„Dalai Lama kalbėjo apie Indijos kultūros įtaką ir kalbėjo apie tai, ką reikia daryti, kad pasaulyje tai būtų išsaugota“, – teigė Seimo narys.

„Taip pat jis kalbėjo apie tai, kad (...) kai kalbame apie Siriją, Afganistaną, Tibetą, kur taip pat kenčia žmonės, kad turime nuolat priminti tai ne tik politiniame, bet ir moksliniame lygmenyje“, – pridūrė jis.

Jo pavaduotojas solidarumo su tibetiečiais grupėje A. Gelūnas tvirtino, jog susitikimo metu paties Tibeto padėčiai daug dėmesio neskirta.

„Jis, aišku, pasmerkė brutalų jėgos naudojimą, prievartą ir netgi užsiminė apie bolševizmą ir pasakė, kad Leninas sugadino marksizmą ir padarė iš jo karingą, kerštingą sistemą“, – BNS sakė parlamentaras.

A. Gelūnas teigė pokalbio metu jautęs sąsajas tarp Tibeto autonomijos ir Lietuvos nepriklausomybės siekių.

„Rezonansas buvo labai panašus, nes žmogus kalba apie dvasingumą, kultūrą ir religinę tradiciją. Tai labai atpažįstama ir labai pateisinama“, – sakė jis.

Kinija įvedė kariuomenę į Tibetą 1951 metais, šiam paskelbus nepriklausomybę. Pekinas teigia tuomet išlaisvinęs Tibetą, tačiau daugelis vietos gyventojų iki šiol kaltina centrinę valdžią kultūrine ir religine priespauda.

Tremtyje Indijoje gyvenantis Dalai Lama paskutinį kartą Lietuvoje viešėjo 2013 metais. Tada jis susitiko su prezidente Dalia Grybauskaite, o tai sukėlė didelį Kinijos pasipiktinimą, nes Pekinas laiko Dalai Lamą separatistu ir nepripažįsta jo veiklos.

A. Navickas apgailestavo, kad šįkart šalies vadovai su Tibeto dvasiniu lyderiu nesusitiks.

„Man atrodo, kad čia yra trumpalaikis požiūris. Man atrodo, kad mūsų valstybės vadovai, kalbant apie Seimo vadovą ir Vyriausybės vadovą, pamiršta, kad pasaulis mėgsta drąsius ir tuos, kurie turi principus, o tie, kurie bando nuspėti vėją, matyti ekonominę naudą, galiausiai pralošia“, – kalbėjo parlamentaras.

Pasak jo, prezidentė „bandė diplomatiškai visiškai ignoruoti“ šį Dalai Lamos vizitą: „Aš manau, kad prezidentė būtų laimėjusi, jeigu būtų susitikusi“.

Premjeras Saulius Skvernelis trečiadienį sakė, jog nebuvo abipusio poreikio susitikti su Dalai Lama.

Po vizito Lietuvoje Dalai Lama vyks į Latviją.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

SENAS KNAKSYS

Visos mafijos tėvas

OŽY

greičiau dvėsk

diagnze

Cia net diagnozuot nereikia diagnoziu megejo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS