Seimo pirmininkė: nepaprastosios padėties įvedimas pasienyje būtų logiškas žingsnis | KaunoDiena.lt

SEIMO PIRMININKĖ: NEPAPRASTOSIOS PADĖTIES ĮVEDIMAS PASIENYJE BŪTŲ LOGIŠKAS ŽINGSNIS

Didėjant įtampai pasienyje su Baltarusija nepaprastosios padėties įvedimas Lietuvos pasienio savivaldybėse būtų logiškas žingsnis, sako Seimo vadovė.

„Tai galėtų būti logiškas žingsnis, matant tam tikrą antrąjį etapą hibridinės A. Lukašenkos atakos, nes pirmasis etapas buvo sėkmingai atremtas ir Lietuvos, ir Latvijos, ir Lenkijos, todėl dabar ieškoma naujų būdų. Natūralu, kad Lietuva savo ruožtu taip pat turi svarstyti įvairias reakcijas“, – pirmadienį BNS sakė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Anot jos, situacija pasienyje su Baltarusija nuolat stebima, sprendimai priklausys nuo to, kaip ten klostysis padėtis.

Tai galėtų būti logiškas žingsnis, matant tam tikrą antrąjį etapą hibridinės A. Lukašenkos atakos.

„Dabar esame situacijoje, kuri nuolat keičiasi, mes ją stebime gyvai, ir priklausomai nuo to, kaip ji vystysis, bus priimami vienokie ar kitokie sprendimai“, – teigė parlamento pirmininkė.

Pasak jos, kilus reikalui, sprendimai būtų priimti nedelsiant.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Laurynas Kasčiūnas pranešė taip pat remiantis siūlymą pasienyje su Baltarusija įvesti nepaprastąją padėtį.

„Remiu siūlymą atskiruose Lietuvos rajonuose (pasienyje su Baltarusija) įvesti nepaprastąją padėtį. Tai savalaikis ir itin reikalingas žingsnis“, – savo „Facebook“ paskyroje paskelbė politikas.

„Užsimota ne tik prieš Lenkiją, bet ir prieš Lietuvą, Latviją ir visą Europos Sąjunga. Šiandien priešiški autoritariniai režimai Rytuose tikisi, kad ES pasirodys silpna ir susiskaldžiusi. Turi būti kitaip“, – teigė jis.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pirmadienį pranešė, kad reaguojant į neteisėtų migrantų susitelkimą ties siena Baltarusijos siena su Lenkija, ministerija siūlo Lietuvos pasienio su Baltarusija savivaldybėse įvesti nepaprastąją padėtį.

Lenkijoje prie sienos su Baltarusija dislokuotos pajėgos pirmadienį užkirto kelią migrantų bandymui prasiveržti į šalies teritoriją iš Baltarusijos. Į šalį, anot pareigūnų, siekė patekti šimtai migrantų.

Lietuvos valstybės sienos apsaugos tarnybos vado Rustamo Liubajevo teigimu, įvairių šaltinių duomenimis, pasienyje su Lenkija gali būti sutelkta nuo 1 tūkst. iki 5 tūkst. neteisėtų migrantų.

Šiemet iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai pateko per 4,2 tūkst. migrantų, tačiau rugpjūtį pasieniečiams pakeitus taktiką į šalį neįleisti dar beveik 6 tūkst. asmenų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

cha

jai viskas labai sėkminga ,geriau nebūna .Jeigu nori sunaikinti Lietuvą ,tai reikia toliau taip dirbti ,kaip šitas seimas ir PIŠ>

cccp

Kas patare, gal tevas kgbistas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS