Seimo pirmininkė pakomentavo įtarimus K. Bartoševičiui ir kalbas apie nutekintą informaciją | KaunoDiena.lt

SEIMO PIRMININKĖ PAKOMENTAVO ĮTARIMUS K. BARTOŠEVIČIUI IR KALBAS APIE NUTEKINTĄ INFORMACIJĄ

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako nematanti prasmės parlamentiniame formate aiškintis, ar mandato netikėtai atsisakiusiam Kristijonui Bartoševičiui galėjo būti nutekinta informacija apie jo atžvilgiu vykdomą ikiteisminį tyrimą dėl galimo nepilnamečio ir mažamečio asmens seksualinio prievartavimo.

Parlamento vadovė pažymi, jog nuasmenintą informaciją apie vykdomą tyrimą ji sužinojo penktadienį susitikusi su generaline prokurore Nida Grunskiene, bet apie jį niekam nesakiusi, o K. Bartoševičiaus pavardę šio tyrimo kontekste išgirdusi tik pirmadienį, kai pranešimą spaudai apie tai jau buvo išplatinusi prokuratūra.

„Aš viešai esu pasakiusi, generalinė prokurorė irgi yra pasakiusi viešai, kad ta informacija, kuria ji su manimi pasidalino penktadienį, ji buvo nuasmeninta, man nebuvo pasakytas nei Seimo nario vardas, nei pavardė, nei partija, kuriai priklauso“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Sako turėjusi nuasmenintą informaciją

Klausiama, ar informacija apie vykdomą tyrimą negalėjo būti nutekinta, ir tuomet komandiruotėje Čilėje buvęs K. Bartoševičius elektroniniu būdu pateikė prašymą nutraukti jo kaip Seimo nario įgaliojimus, Seimo pirmininkė teigė, kad šis klausimas turi būti adresuojamas ne jai.

„Aš manau, kad šitas klausimas tikrai turėtų būti adresuojamas ne man, nes aš turėjau nuasmenintą informaciją“, – teigė parlamento vadovė.

Ji taip pat sakė esanti pasirengusi tai pakartoti, jei šios situacijos aplinkybes imtųsi aiškintis parlamentarai, bet abejojo, ar galėtų pridurti ką nors naujo prie to, ką jau yra pasakiusi viešai.

„Nėra ką slėpti ir aš tikrai tikrai, jei toks būtų (tyrimas) Seime, atsakysiu į visus kolegoms kylančius klausimus, bet vargu, ar galiu pasakyti daugiau, nei esu pasakiusi. Tyrimas, jei ir bus, nematau didelės jo naudos, jei jis bus – pakartosiu, ką esu sakiusi“, – kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Komentuodama opozicijos svarstomą iniciatyvą dėl K. Bartoševičiaus šaukti neeilinę sesiją, Seimo pirmininkė teigė, kad tokia yra Seimo narių teisė.

„Tai yra Seimo narių teisė, šaukti neeilinę sesiją, jei bus surinktas trečdalis Seimo narių parašų, bus pateikta darbotvarkė, valdyba susirinks ir sušauks sesiją“, – pažymėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Paprašyta plačiau papasakoti apie aplinkybes, kuriomis sužinojo apie ikiteisminį tyrimą dėl galimo prievartavimo, V. Čmilytė-Nielsen teigė pirmoje dienos pusėje penktadienį susitikusi su generaline prokurore, o vėliau tą dieną jokių neįprastų darbinių susitikimų neturėjusi.

Nėra ką slėpti ir aš tikrai tikrai, jei toks būtų (tyrimas) Seime, atsakysiu į visus kolegoms kylančius klausimus, bet vargu, ar galiu pasakyti daugiau, nei esu pasakiusi.

„Šia informacija gauta nuasmeninta aš su niekuo nesidalinau. (...) Aš sužinojau (K. Bartoševičiaus pavardę), kada generalinė prokurorė atsiuntė antrąjį raštą, jau su pavarde, berods, pora minučių iki to išėjo pranešimas spaudai, kuris viešai įvardijo Seimo narį“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Opozicija svarsto šaukti neeilinę sesiją

Seimo opozicinės frakcijos svarsto galimybę šaukti neeilinę sesiją aiškintis, ar buvusiam Seimo nariui K. Bartoševičiui nebuvo nutekinta informacija apie jo atžvilgiu atliekamą ikiteisminį tyrimą dėl prievartavimo.

„Opozicinių frakcijų atstovai, reaguodami į vakar pareikštus labai sunkius įtarimus K. Bartoševičiui ir besiklostančią sudėtingą situaciją Seime, aptarė, kad būtų prasminga artimiausiu metu sutarti dėl neeilinės sesijos sušaukimo, kurioje galėtų būti svarstomi klausimai dėl galimai iš anksto perduotos informacijos apie planuojamus pareikšti įtarimus“, – ketvirtadienį po opozicinių frakcijų seniūnų nuotolinio pasitarimo BNS sakė Lukas Savickas.

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos seniūnas L. Savickas teigė, jog į klausimus, ar informacija apie planuojamus įtarimus nebuvo nutekinta mandato netikėtai atsisakiusiam K. Bartoševičiui, galėtų atsakyti generalinė prokurorė N. Grunskienė ir Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen.

Sprendimą, ar inicijuoti neeilinę sesiją, opozicijos atstovai planuoja priimti penktadienį. Tam reikia surinkti ne mažiau kaip 47 Seimo narių parašus.

Opoziciniai socialdemokratai ketvirtadienį paskelbė pasigendantys valdančiųjų konservatorių iniciatyvos ištirti, ar buvo nutekinta informacija buvusiam Seimo nariui K. Bartoševičiui, įtariamam sunkiais nusikaltimais, ir šiam klausimui aiškintis siūloma šaukti neeilinę sesiją.

„Neatrodo, kad valdantieji konservatoriai ką nors darytų siekdami atsikratyti įtarimų, jog kažkuris iš jų įspėjo K. Bartoševičių apie tai, kas jam gresia, tam, kad būtų išvengta viešumo arba kad reputacinė žala konservatoriams būtų mažesnė. K. Bartoševičius staiga atsisakė Seimo nario mandato. Kas jį įspėjo, jei įspėjo, ir ko siekta taip elgiantis? Akivaizdu, kad valdantieji konservatoriai nesuinteresuoti tai išsiaiškinti“, – sako socialdemokratų seniūnė Orinta Leiputė.

Socialdemokratai pranešė siūlantys Seimo posėdyje išklausyti valdančiųjų poziciją, svarstyti vaiko teisių apsaugos klausimus.

Buvusiam parlamentarui – įtarimai prievartavimu

Generalinė prokuratūra prieš savaitę pranešė, jog generalinė prokurorė N. Grunskienė kreipėsi į Seimo pirmininkę V. Čmilytę-Nielsen, kad būtina spręsti leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti Seimo nario K. Bartoševičiaus teises klausimą.

Prokuratūros pranešimas paskelbtas porą valandų po to, kai K. Bartoševičius patvirtino atsisakantis Seimo nario mandato, bet šį žingsnį aiškino asmeninėmis priežastimis.

Prokuratūra trečiadienį paskelbė apklaususi K. Bartoševičių ir pareiškusi jam įtarimus dėl galimo nepilnamečio ir mažamečio asmens seksualinio prievartavimo bei tvirkinimo prieš keturis asmenis, kurie, kaip įtariama, įvykdyti jam esant Seimo nariu.

Prokuratūra nekomentuoja, kokios pozicijos įtariamasis laikėsi per apklausą. Anksčiau K. Bartoševičius yra paneigęs jam mestus įtarimus, o po pareikštų įtarimų BNS telefonu su juo susisiekti nepavyksta.

Seimo opozicijai svarstant, jog informacija apie atliekamą ikiteisminį tyrimą galėjo nutekėti ir būti perduota K. Bartoševičiui, generalinė prokurorė teigė negalinti „nei paneigti, nei patvirtinti“.

„Jūs aplinkybes žinote, o išvadas norėčiau, kad pasidarytumėte patys“, – trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė N. Grunskienė.

K. Bartoševičiaus pareiškimą dėl Seimo nario mandato atsisakymo Vyriausioji rinkimų komisija gavo elektroniniu paštu sausio 20 dieną, apie 20 valandą, jam būnant komandiruotėje. Praėjusį antradienį jo mandatas panaikintas.

Politikas žurnalistams tvirtino, kad tai apgalvotas, ne staiga gimęs, o pribrendęs apsisprendimas. Jis tvirtino palikti Seimą nutaręs dėl asmeninių priežasčių, tai yra sveikatos būklės.

Rašyti komentarą
Komentarai (41)

Cha cha cha

Keista, ne tiek ir daug kvailių gaudančių vėją. Tikėjausi daugiau ir linksmesnio pasiskaitymo. Visa viltis Seimas - ten visokių "petrelių" pakankamai.

Tik tiesa

Mano nuomonė pagrįsta stebėjimu. Teismuose Lietuvoje viskas yra nusiperkame už kyšius ar per pažintis. Bet kurioje byloje tas, kas sumokėjo daugiau kyšių, užsisako viso proceso eigą kaip tik nori. Prokurorai ir teisėjai savo kyšio dalį dažniausiai gauna per advokatus. Taip pat yra giminystės, draugystės ir kiti ryšiai. Be to, daug bylų yra kur jei susiję su turto dalybos, civiliniai procesai, tai ta pusė, kuri netyčia pinigų neturi, yra sutvarkoma be jokio teisinio pagrindo. Moterys su vaikais išmetamos iš namų tiesiai ant šaligatvio, o vyrai radę reikiamą teisėją vienodo tipo byloms vienas per kitą eina pas tą pačią ir tyčiojamasi demonstruoja kaip perima visą šeimos turtą ir bevaisės moterys lieka net be asmeninių daiktų ir net jų papuošalus pavagia apiforminę kad buities daiktai atseit pasidalinti. Yra net toks lygis neteisėtus, jog notarai patvirtina visą nekilnojamą turtą vyrui, kai šis su advokatu būna atitinkamai viską susitvarkys pas teisėją ir prokurorą. Teisingumo neturime.

Vytas

O kas žmogui žąla kompensuos už melagingą teistumą korupconėj byloj? Kodėl nėra LT kaip JAV teisininkų spec komisijos kuri peržiūri tokias bylas, ir išgelbėja žmones, net ištraukia iš kalėjimų nekaltai pasodintus. Už tai kad visi įtakingo veikėjai žino manau kas čia per sistema, ir ji jiems naudinga. Nes papuolus patiems, galima koja teisingimo duris atsidaryti, lrngvai susitvarkyti. Patikėkite jei visuomenė imtų kalbėti apie kyšius teismuose, prokuratūrose. Dabar tik smulkmę, medikus gaudo už kyšius. O pačių šaknų niekas nejudina, esmės iš kur pareina visas blogis. TAI MANO NUOMONĖ! Viso gero. Išvažiuoju iš Lietuvos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS