Seimo pirmininkė: pandemijos kontekste labai svarbu, kad tarpuvaldis neužsitęstų | KaunoDiena.lt

SEIMO PIRMININKĖ: PANDEMIJOS KONTEKSTE LABAI SVARBU, KAD TARPUVALDIS NEUŽSITĘSTŲ

Koronaviruso pandemijos kontekste labai svarbu, kad tarpuvaldis neužsitęstų ir naujoji Vyriausybė kuo greičiau įgautų įgaliojimus veikti, sako Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Parlamento vadovė teigė, jog tikisi, kad Vyriausybės programa bus patvirtinta šią savaitę, penktadienį, ir po priesaikos naujasis centro dešinės Ministrų kabinetas įgaus įgaliojimus veikti.

„Vertinant dabartinę (koronaviruso) situaciją akivaizdu, kad būtina imtis papildomų priemonių, bet šiame kontekste labai svarbu, kad tas tarpuvaldis neužsitęstų ir kuo anksčiau naujieji ministrai galėtų prisiimti atsakomybę ir gautų įgaliojimus Seime“, – trečiadienį interviu Žinių radijui sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Ji taip pat teigė, kad sunkiai valdoma epidemiologinė situacija „iš dalies yra ir tarpuvaldžio rezultatas“.

„Labai svarbu, kad įgaliojimai būtų kuo greičiau gauti ir būtų atrištos rankos veikti, nes tai, kad vyksta dabar, iš dalies yra ir tarpuvaldžio rezultatas“, – teigė Seimo pirmininkė.

„Šiandien šauksime papildomą posėdį Seimo, penktadienį, kuris bus skirtas tik Vyriausybės programos svarstymui, priėmimui ir ministrų priesaikai“, – informavo parlamento vadovė.

Labai svarbu, kad įgaliojimai būtų kuo greičiau gauti ir būtų atrištos rankos veikti.

Seimo pirmininkė prognozavo, kad Vyriausybės programa gali tikėtis balsų ir iš mažumos pusės.

„Sudėtinga prognozuoti, bet aš manau, kad šioje situacijoje yra pagrindo tikėtis, kad bus šiek tiek didesnis palaikymas. Vakar, manau, kad Vyriausybės nariai ir ministrė pirmininkė atsakė labai išsamiai į visus klausimus, ta procedūra buvo kur kas ilgesnė nei Statutas mus įpareigoja. Akivaizdu, kad iš naujosios Vyriausybės yra pasiryžimas atsakyti į visus klausikus, kylančius opozicijai, ir kuo greičiau imtis darbų“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Dėl centro dešiniųjų Vyriausybės programos Seimas planuoja balsuoti penktadienį. Tam Seimo valdyba turės sušaukti neeilinį posėdį.

Valdantieji siekė, kad programa būtų patvirtinta ir naujasis Ministrų kabinetas prisiektų ketvirtadienį, tačiau opozicija sakė norinti daugiau laiko susipažinti su dokumentu.

Antradienį balsuojant buvo nuspręsta, kad Vyriausybės programa į plenarinių posėdžių salę grįš penktadienį, o ne antradienį, kaip siūlė opozicija.

Naujosios Vyriausybės programos projektą parlamentarams paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė pristatė antradienį. Ji pažymėjo, kad aštuonioliktoji Vyriausybė revoliucijų nedarys, bet sieks įgyvendinti savo užsibrėžtus tikslus.

„XVIII Vyriausybė, jeigu gautų įgaliojimus, ateina ne revoliucijų daryti, todėl tie geri darbai, kurie buvo anksčiau prognozuoti, projektuoti ir galbūt nebaigti ar net nepradėti, jie tikrai gali rasti savo vietą XVIII Vyriausybės programoje“, – sakė I. Šimonytė.

Nauja Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimas posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma pritaria jos programai ir prisiekia naujieji ministrai.

Pagal statutą, Seime pateikus Vyriausybės programą, ją toliau svarsto parlamentinės frakcijos ir komitetai. Jie savo išvadas privalo pateikti ne vėliau kaip per dešimt dienų.

Nauja Vyriausybė gauna įgaliojimus veikti, kai Seimas posėdyje dalyvaujančių Seimo narių balsų dauguma pritaria jos programai ir prisiekia naujieji ministrai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS