Seimo pirmininkė Partnerystės įstatymo kritikams: nereikėtų tapatinti šeimos ir santuokos | KaunoDiena.lt

SEIMO PIRMININKĖ PARTNERYSTĖS ĮSTATYMO KRITIKAMS: NEREIKĖTŲ TAPATINTI ŠEIMOS IR SANTUOKOS

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigia, kad lyčiai neutralios Partnerystės įstatymo kritikai iš esmės suplaka dvi skirtingas sąvokas – šeimą ir santuoką – ir taip konstruoja neteisingą diskusiją apie rengiamą projektą.

Konstitucijos 38 straipsnyje įtvirtinta, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu, tačiau tai, Seimo pirmininkės teigimu, nėra tapačios sąvokos, ir nė vienai iš jų partnerystė nekelia jokios grėsmės.

„Diskusija yra šiek tiek neteisingai konstruojama, kadangi Konstitucinis Teismas savo nutarimuose jau ne kartą išaiškinęs, kad nereikėtų tapatinti šeimos ir santuokos. Šeima yra kur kas platesnė sąvoka, ir partnerystė apie šeimą nieko nesako. Partnerystė reguliuoja dviejų suaugusių žmonių tarpusavio santykius ir valstybės požiūrį į tokią sąjungą“, – prieš Seimo posėdį atsakinėdama į žurnalistų klausimus kalbėjo V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė pažymi, kad Europos Sąjungoje partnerystės institutą turi 20 valstybių, kurių patirtys įrodo, kad šis įstatymas jokios žalos ten esančioms šeimoms nepadarė.

Šeima yra kur kas platesnė sąvoka, ir partnerystė apie šeimą nieko nesako. Partnerystė reguliuoja dviejų suaugusių žmonių tarpusavio santykius ir valstybės požiūrį į tokią sąjungą.

„Manyčiau, kad tuos emocinius argumentus ir baimes (reikia) patraukti į šalį, įsiskaityti į tai, kas yra parašyta šiame projekte, o jame yra nieko naujo neparašyta, ko nėra kitų 20 ES valstybių, kurios jau ne vieną dešimtmetį reguliuoja partnerystę ir tikrai dangus ten nenugriuvo“, – sakė parlamento vadovė.

Opozicija siūlė išbraukti iš darbotvarkės

Seime antradienį tvirtinant posėdžio darbotvarkę opozicija siūlė iš jos išbraukti daugybę emocijų keliantį lyčiai neutralios Partnerystės įstatymo projekto pateikimą. Už išbraukimą balsavo 57 parlamentarai, 55 buvo prieš, 14 susilaikė.

Opozicijos atstovai ragino antradienį nesvarstyti šio įstatymo dėl to, kad jis buvo į darbotvarkę įtrauktas tik pirmadienio vakarą. Tuo metu opozicijos lyderis Saulius Skvernelis teigė, kad šio įstatymo antradienio plenariniame posėdyje nereikėtų svarstyti, kadangi valdantieji rengiant šį projektą nediskutavo ir neieškojo kompromisų su opozicinėmis frakcijomis.

„Gaila, kad valdantieji, norėdami pasiekti savo tikslą, nepadarė tokio svarbaus žingsnio, prieš registruojant pasikviesti opozicijos atstovus, padiskutuoti, ieškoti kompromiso. Tas nebuvo padaryta, yra įregistruotas pateikimas. Dėl to dviejų opozicinių frakcijų vardu prašau išbraukti iš darbotvarkės Partnerystės ir lydinčiuosius įstatymus“, – Seime sakė S. Skvernelis.

ELTA primena, kad Seimo plenariniame posėdyje antradienį turėtų būti pateiktas daugybę emocijų visuomenėje sukėlęs lyčiai neutralios Partnerystės įstatymo projektas. Įveikus pateikimo stadiją parlamente, įstatymas toliau būtų svarstomas komitetuose.

Lyčiai neutralios Partnerystės įstatymo projekto iniciatoriai teigia, kad Partnerystės įstatymas reglamentuos nesusituokusių, tačiau bendrai gyvenančių asmenų turtinius ir neturtinius santykius. Juo sprendžiamos praktinės kartu gyvenančių partnerių problemos: sukuriama galimybė pripažinti bendrą dalinę nuosavybę arba, esant poreikiui, nustatyti kitokį, abi puses tenkinantį bendros nuosavybės turto teisinį režimą, leidžiama paveldėti be papildomų mokesčių, sukuriami tam tikri asmeninio pobūdžio partnerio įsipareigojimai.

Parengtame įstatymo projekte taip pat numatoma leisti pasirinkti partnerio arba naudoti bendrą pavardę, įgalioti veikti vienas kito vardu ir interesais, atstovauti partneriui sveikatos priežiūros srityje. Taip pat projekte numatoma galimybė gauti su partnerio sveikata susijusią informaciją, galimybė neliudyti vienas prieš kitą teisme ir kt.

Penktadienį įregistruotą įstatymą pateikė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis, premjerė Ingrida Šimonytė, Seimo nariai Algirdas Sysas, Tomas Vytautas Raskevičius, Eugenijus Gentvilas, Ieva Pakarklytė, Andrius Navickas.

Siūloma, kad Partnerystės įstatymas įsigaliotų nuo 2022 metų sausio 1 dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

zigmas

Visai teisingai .Markso - Engelso teorija apie komunizmo šmėklą pasaulyje žlugo, bet idėjos apie dvikojų gyvulių teorija įgauna stiprų pagreitį. Ir kokių dar organizacijų neprigalvos jie , juk buvo spaliukai pionieriai+ ,komjaunuoliai galiausiai komunistai tai kaip vadinsime tuos dvikojus gyvulius juk žmogiškasis iš gamtos atrastas gyvenimas yra pora skirtingų lyčių .Tarkime valgau lašinius su duona skanu, sviestą su duona ar pyragu skanu ir sveika ,o kaip rasime skonį valgydami lašinius su lašiniais koks bus skonis ,sviestą su sviestu , koks bus skonis tai tik savo valgomojo aparato apgavimas. Man teko gyvenime sutikti iškrypėlį tai sakiau ,sakau ir sakysiu ,kad tai dvikojis gyvulys ir to įvykio kurį patyriau niekas man nepakeis .Kalba valdžios žmonės sėdėdami valstybės valdyme ir dumia akis tiems kurie iš protėvių atneštą sąjungą griauna iškrypėlių pataikūnai.Norėdamas naują

galetu maziau kaip vaikams pasaka

perpasakoti - jau nusibodo ta pati plokstele - laikas jau ja pakeisti...neprastume istatymo - kita pirmininka isrinkti.

Nuomonė

Taigi Šeima ir yra grindžiama vyro ir moters santuoka. Lietuvoje apstu nesusituokusių porų ,tai jų reikalas ,taip pat niekas nedraudžia gyventi kartu dviem moterim ir dviem vyram. Niekas neprieštarauja, kad tokios poros galėtų sudaryti pas notarus sutartį, kurioje būtų įrašyta, kaip jie ves bendrą ūkį ir kaip dalinsis skyrybų atveju. Tad kam išradinėti dviratį.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS