Šiaurės ir Baltijos šalių užsienio reikalų ministrai pasmerkė Rusijos karą prieš Ukrainą | KaunoDiena.lt

ŠIAURĖS IR BALTIJOS ŠALIŲ UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRAI PASMERKĖ RUSIJOS KARĄ PRIEŠ UKRAINĄ

Šiaurės ir Baltijos šalių aštuoneto (NB8) užsienio reikalų ministrai bendrame pareiškime griežtai pasmerkė Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą.

„Šiandien Rusijos vykdoma karinė agresija prieš Ukrainą kelia pavojų ir Baltijos šalims, visam mūsų regionui ir Europai. Šiuo metu Ukrainoje sprendžiasi ir mūsų bei visos demokratinės Europos likimas ir ateitis“, – sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Jo iniciatyva antradienį įvyko nuotolinis Šiaurės ir Baltijos šalių aštuoneto (angl. Nordic-Baltic Eight, NB8) užsienio reikalų ministrų susitikimas, kuriame buvo aptariama saugumo situacija regione, pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM).

NB8 užsienio reikalų ministrai priėmė bendrą pareiškimą, kuriame pažymėjo, kad Rusijai tenka pilna atsakomybė už jos karinę agresiją, nekaltų žmonių gyvenimų sunaikinimą ir gyvybių atėmimą.

Šiandien Rusijos vykdoma karinė agresija prieš Ukrainą kelia pavojų ir Baltijos šalims, visam mūsų regionui ir Europai.

Ministrai ragina Rusiją gerbti tarptautinę humanitarinę teisę bei pareiškė, kad sieks užtikrinti kaltininkų patraukimą atsakomybėn. Pareiškime taip pat smerkiamas Baltarusijos įsitraukimas į agresiją prieš Ukrainą, ši šalis raginama susilaikyti nuo karinių veiksmų ir laikytis tarptautinės teisės.

„Džiaugiuosi, kad būdamos bendramintės Šiaurės ir Baltijos šalys yra vieningos ir griežtai smerkia Rusijos veiksmus ir tolesnį Ukrainos suvereniteto, nepriklausomybės ir teritorinio vientisumo pažeidinėjimą ir reikalauja nedelsiant nutraukti karinius veiksmus bei išvesti Rusijos kariuomenę iš suverenios Ukrainos teritorijos“, − pažymi G. Landsbergis.

G. Landsbergis paragino partneres toliau svarstyti papildomas sankcijas, didinti humanitarinę pagalbą nukentėjusiems Ukrainos gyventojams bei teikti visokeriopą paramą besiginančios Ukrainos gynėjams ir nuo karo bėgantiems šios šalies civiliams gyventojams.

Šiaurės ir Baltijos šalių aštuonetas (NB8) yra neformalus ir neinstitucionalizuotas penkių Šiaurės ir trijų Baltijos valstybių – Danijos, Estijos, Islandijos, Latvijos, Lietuvos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos – bendradarbiavimo formatas.

Rusija praėjusią savaitę įsiveržė į Ukrainą ir pradėjo karą, sukėlusį pasipiktinimą visame pasaulyje. Maskva apsupo didžiuosius šalies miestus, tačiau ukrainiečių pajėgos intensyviai priešinasi puolimui.

Vakarų valstybės į invaziją atsakė sankcijomis Rusijai ir visokeriopa parama Ukrainai, įskaitant ir karinę.

GALERIJA

  • Šiaurės ir Baltijos šalių užsienio reikalų ministrai pasmerkė Rusijos karą prieš Ukrainą
URM nuotr.
Gairės: Gabrielius Landsbergis, URM, užsienio reikalų ministrai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS