A. Skaisgirytė: Prezidentūra nemato reikalo diskutuoti dėl atstovavimo EVT | KaunoDiena.lt

A. SKAISGIRYTĖ: PREZIDENTŪRA NEMATO REIKALO DISKUTUOTI DĖL ATSTOVAVIMO EVT

Prezidentūra nemato reikalo diskutuoti, kas Europos Vadovų Taryboje (EVT) turėtų atstovauti Lietuvai, sako šalies vadovo patarėja Asta Skaisgirytė.

Ji pabrėžė, kad prezidento ir premjerės pozicijos yra derinamos prieš kiekvieną EVT posėdį.

„Tikrai nematome reikalo dėl to diskutuoti. Prezidentas ir premjerė susitinka, kalbasi prieš Vadovų Tarybą, po Vadovų Tarybos, jie derina veiksmus, nuomonę ir požiūrį. Apsikeitimas informacija vyksta ir jis vyksta be problemų“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė A. Skaisgirytė.

Ji taip pat tvirtino, kad dėl atstovavimo EVT klausimo sprendimas Seime nebūtų pirmaeilės svarbos uždavinys.

„Turbūt Seimui spręsti dėl šito klausimo nėra pirmaeilės svarbos uždavinys. Tikrai dabartinė atstovavimo EVT sistema yra nusistovėjusi, ji veikia, kodėl ją reikia keisti, neaišku“, – sakė prezidento patarėja.

Prezidentas ir premjerė susitinka, kalbasi prieš Vadovų Tarybą, po Vadovų Tarybos, jie derina veiksmus, nuomonę ir požiūrį.

„Jeigu klausimas eitų į Seimą, turbūt reikėtų Seimo daugumos tam sprendimui pakeisti, vėliau turbūt įsijungtų ir konstituciniai aspektai. Nežinau, ar tai klausimas, kuriuo Seimas turėtų būti dabar užimtas“, – teigė A. Skaisgirytė.

Valdantieji konservatoriai svarsto Seime priimti įstatymą, kuris numatytų, kad Lietuvai EVT atstovautų ne prezidentas, o ministras pirmininkas.

Iniciatoriai teigia, kad per viršūnių susitikimus svarstomi klausimai daugiausia susiję su Vyriausybės kompetencija. Taip pat nėra galimybių užtikrinti, kad dalyvaudamas EVT prezidentas laikytųsi Seimo ir Vyriausybės patvirtinto mandato, be to, prezidentas nedalyvauja europinių partijų veikloje.

Iniciatyvos kritikai teigia, kad konservatoriai taiko dvigubus standartus, nes jų remiamai prezidentei Daliai Grybauskaitei patys užleido vietą EVT.

Be to, prezidentas turi konstitucinius įgaliojimus spręsti pagrindinius užsienio politikus klausimus ir atstovauti valstybei.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Jonas

Kaitalioti tvarkos nebūtina. Prezidentui užtenka kompetencijos, o Premjerei ir taip pakanka darbų , keliant krašto gerovę. Kas čia per užsispyrimas keisti. O jeigu nepasiteisins ir vėl kaitaliosite? Ginčas nereikingas ir tai piktina žmones.

dėdė Ignas

Neprotinga užsiciklinti ties Prezidentu, o prieš kiekvieną EVT posėdį susitikti Prezidentui su Premjer ir aptarti, kuris tinkamiau atstovaus Lietuvą numatomais nagrinėti klausimais, tam ir vykti.

DIEDUKAS

Šiuo metu ,tikriausia paliktiniams atstovauja p,Premjerė,todėl matyt tokie įpareigojimai ,kad galėtų ten susitikti su visais rusiškais bendramoksleis.Būtų gerai ,kad greičiau paviešintų visų kgb paliktinių sąrašus.Labai daug kas atsistotų į vietas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS