A. Skaisgirytė: taikiu būdu valdžios pasikeitimo Rusijoje gali tekti dar palaukti | KaunoDiena.lt

A. SKAISGIRYTĖ: TAIKIU BŪDU VALDŽIOS PASIKEITIMO RUSIJOJE GALI TEKTI DAR PALAUKTI

Prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė sako, kad Rusijoje susiformavusio režimo pasikeitimo taikiu būdu dar gali tekti palaukti.

Jos teigimu, to padaryti nesiekia išorės jėgos. Todėl, pažymi prezidento Gitano Nausėdos patarėja, lieka klausimas, ar pati Rusijos visuomenė yra pajėgi pakeisti karą Ukrainoje sukėlusią Kremliaus vadovybę.

„Daug kas sako, kad valdžios pasikeitimo raktas yra pačioje Rusijoje. Tikrai negyvename tokiu metu, kai kažkas galėtų iš išorės pakeisti Rusijos vadovybę. To turbūt ir nesiekiame. Tačiau ar pati Rusija galėtų ją pakeisti, turbūt, kad šis klausimas yra atviras“, – „Žinių radijui“ sakė A. Skaisgirytė.

„Pastaruosius bent jau 10 metų buvo kryptingai dirbama, kad politinės opozicijos neliktų, kad laisvas žodis nebeegzistuotų, buvo uždaromi nepriklausomi internetiniai kanalai, užspaudžiama laisvoji žiniasklaida. Visa tai buvo daroma, kad būtų įtvirtintas autokratinis valdymo modelis, kad jis galėtų kuo ilgiau išsilaikyti“, – teigė ji.

Pastaruosius bent jau 10 metų buvo kryptingai dirbama, kad politinės opozicijos neliktų, kad laisvas žodis nebeegzistuotų.

Patarėja neslėpė, kad abejoja dėl to, ar Rusijos gyventojai turi pakankamai valios pasakyti tokiam režimui ne.

„Ar Rusijos žmonės yra pakankamai stiprūs, kad pasakytų ne tokiam modeliui – nežinau. Visos apklausos rodo, kad nėra labai didelio pasipriešinimo karui. Žinoma, kitas klausimas, kiek įmanoma tokiomis apklausomis tikėti, ar jos tikrai yra objektyvios, kai žmonės yra įbauginti“, – pridūrė A. Skaisgirytė.

„Manau, kad taikiu būdu valdžios pasikeitimo gali tekti dar palaukti“, – apibendrino ji.

Diskusijos dėl Rusijos prezidento Vladimiro Putino likimo užimame poste pastaruoju metu sukosi ir pasaulio žiniasklaidoje. Varšuvoje viešėjęs JAV prezidentas Joe Bidenas pasakė kalbą, kurioje teigė: „Dėl Dievo meilės, šis žmogus negali likti valdžioje.“ Į tai sureagavęs Kremliaus atstovas pareiškė: „Tai ne Joe Bideno reikalas. Rusijos prezidentus renka rusai.“

Baltieji rūmai vėliau pridūrė, kad JAV prezidentas neragino pakeisti Rusijos režimo, tačiau siekė pabrėžti, kad V. Putinui negali būti leista daryti įtaką kaimyninėms šalims ir visam regionui.

Gairės: Asta Skaisgirytė, prezidento patarėja, Rusijos valdžia, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS