Socialdemokratai išsikvietė A. Dulkį: skundžiasi, kad atsakymų taip ir neišgirdo | KaunoDiena.lt

SOCIALDEMOKRATAI IŠSIKVIETĖ A. DULKĮ: SKUNDŽIASI, KAD ATSAKYMŲ TAIP IR NEIŠGIRDO

Opozicinė Socialdemokratų partijos frakcija sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarkos projekte pasigenda konkretumo, sako socialdemokratų seniūnas Gintautas Paluckas.

„Jei (reforma) tokia, kaip yra, bus atnešta į Seimą, akmens ant akmens iš jos neliks, ją sudaužys ir valdantieji, ir opozicija“, – pirmadienį po frakcijos susitikimo su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu žurnalistams sakė G. Paluckas.

Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys savo ruožtu tvirtina, kad pertvarka būtina siekiant geresnių sveiko gyvenimo trukmės, išvengiamo mirtingumo, išvengiamos hospitalizacijos rodiklių.

„Mažiau (gydymo) ligoninėse, daugiau – namuose, daugiau ambulatorijos paslaugų“, – tvirtino ministras.

Socdemų frakcijos Seime seniūnas G. Paluckas teigia, jog atsakymų į daugelį klausimų apie reformą per valandą trukusį susitikimą taip ir neišgirdo, o tai „neįkvepia“ ir nedidina pasitikėjimo planuojama pertvarka.

Pasak jo, socialdemokratai laikosi pozicijos, kad sveikatos priežiūros paslaugos neturi būti perkeliamos į centrus, o išlaikomos regionuose.

„Vyksta paslaugų centralizavimas, aibės paslaugų tiesiog neliks, nepaisant to, kad dabar sėkmingai tos ligoninės tiekia paslaugas, lygiai taip pat su chirurgijos skyriais tam tikruose rajonuose. Viso šito nereikia centralizuoti į Kauną, Vinių, apskričių centrus, reikia išlaikyti, puoselėti ir aplink tai lipdyti sveikatos priežiūros sistemą“, – kalbėjo G. Paluckas.

Klausiamas, ar po susitikimo su ministru tapo aišku, kaip socialdemokratai balsuos dėl A. Dulkiui pateiktos interpeliacijos, G. Paluckas teigė, jog interpeliacijoje įrašyti klausimai sąmoningai nebuvo keliami.

Jei (reforma) tokia, kaip yra, bus atnešta į Seimą, akmens ant akmens iš jos neliks, ją sudaužys ir valdantieji, ir opozicija.

„Interpeliacijos yra kiti klausimai, daugiau susiję su pandemijos valdymu, mes sąmoningai šitų klausimų nekėlėm, nes pandemijos ateina ir praeina, o sveikatos paslaugų teikimas bus aktualus ir iki, ir po pandemijos“, – sakė G. Paluckas.

Sveikatos apsaugos ministras žurnalistams sakė, kad sveikatos priežiūros įstaigų reforma reikš „greitesnį aptarnavimą, trumpesnį žmogaus kelią pas paslaugų teikėją“.

„Tam ,kad pakeistume paslaugų kokybę, vienu metu turime veikti keliomis kryptimis. Vienas dalykas, pokyčiai greitojoje medicinos pagalboje išsaugant ir plėtojant apskritai skubią pagalbą kiekvienoje savivaldyje. Antras dalykas svarbus – visur išsaugoti terapinį stacionarą“, – kalbėjo A. Dulkys.

„Trečias dalykas – judame link daugiau ambulatorinių paslaugų, daugiau dienos paslaugų, senyvo amžiaus žmonėms būtent (paslaugos) vietoj labai svarbu, ko žmonėms reikia labiausiai, tai socialinių paslaugų, pavežėjimo, kitų dalykų“, – pridūrė jis.

Sveikatos apsaugos ministerijos parengtoje sveikatos priežiūros įstaigų tinklo pertvarkos projekte numatyta mažinti aktyvaus gydymo lovų skaičių, integruoti greitosios pagalbos sistemą, sutartimis skatinti gydymo įstaigų bendradarbiavimą.

Pagal ministerijos parengtą modelį, iki 2030 metų reikės mažinti apie pusantro tūkstančio aktyvaus gydymo lovų nuo esamų daugiau kaip 16 tūkstančių.

Taip pat bus siekiama didinti dienų, kai lova yra aktyviai naudojama, skaičių nuo daugiau kaip 270 iki 300 dienų per metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kk

Kokį atsakima norit gaut iš buko žmogaus

SUSIJUSIOS NAUJIENOS