Svarbiausi savaitgalio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | KaunoDiena.lt

SVARBIAUSI SAVAITGALIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

BNS pateikia svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Vakcinavimo mastai. Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Jurgita Grebenkovienė sako, kad rudens pradžioje nuo COVID-19 galėtų būti vakcinuota 70 proc. suaugusiųjų. Masinė vakcinacija turėtų prasidėti gegužę. Anot kanclerės, kovą iš viso tikimasi sulaukti virš 320 tūkst. „Pfizer“-„BioNTech“, „Moderna“ bei „AstraZeneca“ vakcinų dozių.

Prezidentas džiaugiasi greičiu. Prezidentas Gitanas Nausėda džiaugiasi vakcinavimo mastais, šalyje per vieną parą nuo koronaviruso pasiskiepijus per 10 tūkst. žmonių. Praėjusį ketvirtadienį skiepijimo skaičiai perkopė 10 tūkst. ribą: pirma skiepo doze paskiepyta 5754, antra – 4226 žmonės. Lietuvoje pirmąja vakcinos nuo COVID-19 doze šiuo metu iš viso paskiepyti 121 tūkst. 113 žmonės, abiem dozėmis – 66 tūkst. 897 žmonės.

Koronaviruso situacija. Lietuvoje šeštadienį buvo pranešta apie 561 naują COVID-19 atvejį per parą, nuo šios infekcinės ligos mirė 15 žmonių. Sekmadienio statistika buvo 463 nauji koronaviruso atvejai, devynios mirtys. Sekmadienio duomenimis, pastarųjų 14 dienų sergamumas koronavirusine infekcija 100 tūkst. gyventojų siekia 242,7 atvejo.

Barų akcija. Dėl pandemijos keturis mėnesius uždaryti barai, restoranai ir klubai šeštadienio popietę surengė akciją, siekdami atkreipti valdžios dėmesį į finansinius sunkumus. Vilniaus naktinio aljanso vadovas Markas Adamas Haroldas teigė, jog barus ir kitas viešojo maitinimo, pasilinksminimo vietas uždarius dėl visuomenės saugumo, visuomenė turėtų prisidėti prie jų išsilaikymo. Akcijos metu barų darbuotojai bei klientai penkiolika minučių susirinko lauke prie savo darboviečių ar mėgstamų pasibuvimo vietų.

Izoliavosi ministras. Po turėto didelės rizikos kontakto su koronavirusu užsikrėtusiu asmeniu izoliavosi sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Kaip pranešė Sveikatos apsaugos ministerija, A. Dulkys tęs darbą nuotoliniu būdu, jaučiasi gerai, nėra jokių koronaviruso infekcijai būdingų požymių.

Parama A. Navalnui. Lietuvos iniciatyva grupė Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų sekmadienio vakarą susitiks su įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno bendražygiais. Neformalus susitikimas su Leonidu Volkovu ir Ivanu Ždanovu Briuselyje rengiamas Užsienio reikalų tarybos posėdžio išvakarėse. ES ministrai pirmadienį gali apsispręsti dėl sankcijų keletui Rusijos pareigūnų, reaguojant į A. Navalno įkalinimą.

Partizanų artimųjų DNR bankas. Kelios valstybės institucijos svarsto galimybę įsteigti pokario partizanų artimųjų DNR banką, kad radus nužudytųjų palaikus būtų galima juos identifikuoti. Dėl tokio banko steigimo šiuo metu tariasi Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC), Vilniaus universitetas, Valstybinė teismo medicinos tarnyba, Lietuvos policijos Kriminalistinių tyrimų tarnyba.

Atstovavimas EVT. Vyriausybė svarsto keisti tvarką dėl Lietuvos pozicijų Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikimams rengimo. Šiuo metu pagal nusistovėjusią tvarką pozicijos dėl EVT rengiamos Vyriausybėje, bet pačiuose susitikimuose dalyvauja prezidentas. I. Šimonytė šią savaitę pasiūlė savaitei atidėti klausimą dėl Lietuvos pozicijų kitą savaitę vyksiančioje nuotolinėje EVT vaizdo konferencijoje, sakydama, kad „reikia pasvarstyti apie Europos Sąjungos klausimų derinimo nutarimo bendresnius pakeitimus“.

Galimas potvynis. Hidrometeorologijos tarnyba prognozuoja, kad savaitgalį staigiai pakilus oro temperatūrai galima sulaukti potvynio, tačiau kol kas sunku prognozuoti jo mastus. Specialistai sako, kad vanduo gali pakilti panašiai kaip ir prieš 11 metų.

A. Navalno teismai. Maskvos apeliacinis teismas šeštadienį atmetė Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno apeliaciją dėl laisvės atėmimo bausmės, jam paskirtos praeitą mėnesį grįžus į Rusiją po gydymosi Vokietijoje. Taip pat Maskvos teismas šeštadienį jį pripažino kaltu šmeižto byloje prieš vieną karo veteraną. A. Navalnas įpareigotas sumokėti 850 tūkst. rublių (9,5 tūkst. eurų) baudą.

Rusija pranešė apie vakciną. Rusija šeštadienį paskelbė užregistravusi trečiąją vakciną nuo koronaviruso ir pažadėjo jau kovą pradėti ja skiepyti gyventojus. Rusija buvo pirmoji šalis, užregistravusi vakciną nuo COVID-19 rugpjūtį, kai klinikinių tyrimų galutiniai etapai dar nebuvo atlikti.

Paukščių gripas. Rusijoje patvirtintas pirmasis pasaulyje užsikrėtimo paukščių gripo virusu atvejis, šeštadienį pranešė vartotojų teisių agentūros „Rospotrebnadzor“ vadovė Ana Popova. Infekcija nustatyta septyniems žmonėms, dirbantiems viename paukštyne Rusijos pietuose, kur pernai gruodį buvo užfiksuotas paukščių gripo protrūkis.

Atsiveria Izraelis. Izraelis po dviejų karantino mėnesių pradeda atverti ekonomiką, vakcinavimo kampanijai ir trečiam visuotiniam karantinui pradėjus mažinti naujų užsikrėtimo atvejų skaičių. Sporto salės, baseinai, kino teatrai ir restoranai atveriami žmonėms, paskiepytiems dviem vakcinos nuo COVID-19 dozėmis. Dauguma moksleivių po beveik dviejų mėnesių sugrįžo į klases, vėl atidaryti muziejai, bibliotekos, parduotuvių centrai. Kai kurie suvaržymai dėl lankytojų skaičiaus išlieka.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

jeje

svarbiausias pasulyje ivykis Rusijos kriminalinio nusikaltelio o ,taip vadinamu ,,vakaru,, agento ikalinimas?

"SVARBIAUSI LIETUVOS ĮVYKIAI"...

Pirmose purvasklaidos puslapiuose - Rusijos kriminalinio nusikaltėlio ir valstybės IŠDAVIKO nuotrauka...Na, dar Baltarusijos "prezidentė" - Tcichanovskaja...O kad Lietuva jau baigia pasiekti EKONOMIKOS dugną...nutylima...

Čiubaka

O kodėl nepaminėjo, kad KGBšniko dukra Čmil eilinį kartą nusimuilino, kad nereikėtų priimti 365 440 parašų iš visuomenininkų dėl žmogaus teisių komiteto Seime pirmininko V. Raskevičiaus atšaukimo iš vadovo pareigų ir pačio komiteto.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS