Svarbiausios NATO viršūnių susitikimo Vilniuje citatos | KaunoDiena.lt

SVARBIAUSIOS NATO VIRŠŪNIŲ SUSITIKIMO VILNIUJE CITATOS

Trečiadienį Vilniuje baigėsi NATO viršūnių susitikimas, jo dalyviai šį renginį vadina istoriniu.

Aljanso lyderiai sutarė, kad kvietimas Ukrainai stoti į NATO bus įteiktas, kai dėl to sutars bloko valstybės ir Kyjivas įvykdys keliamas sąlygas.

Susitikime patvirtinti regioniniai gynybos planai, Turkija pažadėjo nebestabdyti Švedijos narystės NATO ratifikavimo, sutarta dėl mažiausiai 2 proc. bendrojo vidaus produkto gynybai.

BNS pateikia svarbiausias politikų citatas.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda prieš prasidedant NATO viršūnių susitikimui: „Norime išvengti to, kad Ukrainos narystė NATO nepasidarytų kaip horizontas: kuo arčiau prie jo artėji, tuo labiau jis nuo tavęs tolsta.“

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pasibaigus NATO viršūnių susitikimui: „Sprendimai, kuriuos priėmėme kartu su sąjungininkėmis, yra pati stipriausia iki šiol pasiųsta žinia dėl Ukrainos narystės Aljanse.“

G. Nausėda patvirtinus NATO viršūnių komunikatą: „Manau, kad tai buvo maksimumas, kurį vakar pasiekėme, nes niekas nekalba apie narystę dabar. Mes kalbame apie narystę, kai leis sąlygos.“

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) po viršūnių susitikimo: „Visos sąjungininkės sutinka, kad Ukrainos ateitis – NATO“.

J. Bidenas Vilniaus universiteto kiemelyje: „Aš dar kartą sakau – mes nesusvyruosime. Mūsų įsipareigojimas Ukrainai nesusilpnės, aš tai pabrėžiu. Mūsų įsipareigojimas Ukrainai nesusilpnės. Mes būsime už laisvę šiandien, rytoj – kiek reikės“.

Britų gynybos sekretorius Benas Wallace'as (Benas Valasas): „Šiuo metu yra visiškas pritarimas, kad Ukraina įstos į NATO. Dabar kalbama ne apie „ar“ (įstos – BNS), tačiau apie „kada“.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį apie NATO sutartas Kyjivo narystės perspektyvas: „Tai beprecedentis ir absurdiškas dalykas, kai nenustatytas nei kvietimo, nei Ukrainos narystės laikas. O tuo pat metu pridedama miglota formuluotė apie „sąlygas“ net dėl Ukrainos pakvietimo. Atrodo, kad nėra pasirengimo nei pakviesti Ukrainą į NATO, nei padaryti ją Aljanso nare.“

V. Zelenskis trečiadienį po susitikimo su G-7 lyderiais: „Ukrainos delegacija parsiveža namo reikšmingą saugumo pergalę Ukrainai, mūsų šaliai, mūsų žmonėms, mūsų vaikams“.

V. Zelenskis Vilniuje, Lukiškių aikštėje: „Aš – namie“.

Ukrainos prezidento sutuoktinė Olena Zelenska: „Ukraina gina ne taškus žemėlapyje, ne orientyrus, statistiką, bet gina savo žmones nuo mirties ir pavojaus. Štai, kodėl kiekvienas jūsų yra svarbus. Ir viskas, ką darote dėl pergalės, nesvarbu, kur bebūtumėte. Taip pat svarbūs tiek jūsų tikėjimas, tiek viltis.“

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis: „Daug kas čia, šiame kambaryje, šioje šalyje, galbūt galėjo tikėtis daugiau, tikėjosi daugiau. Bet manau, kad strategiškai mes laimėjome: mes įsipareigojome dėl Ukrainos narystės NATO, manau, tai yra didžiausias pasiekimas.“

Estijos premjerė Kaja Kallas apie Ukrainos galimybę tapti NATO nare: „Gali būti, kad tai bus labai trumpas laikotarpis, kai Ukraina nustums Rusiją atgal į Rusiją ir jie turės galimybę įstoti į NATO, tada turėtume tai padaryti labai greitai, nes tai vienintelė saugumo garantija, kuri yra pigiausia ir atgrasanti Rusiją“.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) pasibaigus viršūnių susitikimui: „Visiškai aišku, kad šis klausimas dėl (Ukrainos – BNS) priklausymo NATO tikrai nebus diskutuojamas kitų, kurie nepriklauso šiam Aljansui. Rusija neprisidės prie šios diskusijos“.

Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius (Borisas Pistorijus) apie brigadą Lietuvoje: „Kalbėjau su Lietuvos kolegomis, yra sutarimas, kad iki ketvirto ketvirčio, prieš ketvirtą ketvirtį kartu parengsime gaires, planą dėl (...) brigados dislokavimo čia, Lietuvoje“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

tai NATO " koncerto artistų" atsisveikinimo

nuotrauka- prisiminimui konservat KGB-tams

SUSIJUSIOS NAUJIENOS