Ministras pasakė, koks sprendimas dėl tarpinių patikrinimų būtų išmintingiausias | KaunoDiena.lt

MINISTRAS PASAKĖ, KOKS SPRENDIMAS DĖL TARPINIŲ PATIKRINIMŲ BŪTŲ IŠMINTINGIAUSIAS

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas sako, kad išmintingiausias sprendimas yra dabartiniams vienuoliktokams leisti kitąmet perlaikyti tarpinius patikrinimus, kilus ažiotažui dėl matematikos ir fizikos užduočių.

„Išmintingiausias sprendimas, kad laiko dar vieną kartą tie, kas nori pasikelt balą, o užskaitomas brandos egzamine geriausias rezultatas, kurį pasiekia. Diskusija vyksta, kaip turėtų būt antrasis šūvis, svarstomas variantas, kad kartu su kitų metų vienuoliktokais dabartinai vienuoliktokai, būsimi dvyliktokai, laikytų, jeigu pageidautų“, – antradienį Seime sakė G. Jakštas.

Ministerijai šiuo metu svarstant siūlymus dėl tarpinio patikrinimo perlaikymo tvarkos, kaip vienas variantų aptariama ir galimybė tarpinį patikrinimą perlaikyti kartu laikant brandos egzaminą, t. y. ne su būsimais vienuoliktokais po metų pavasarį, bet per vėliau vasarą vykstančią abiturientų brandos egzaminų sesiją.

Ministras svarstė, kad nesėkmes laikant tarpinius patikrinimus lėmė ir tai, kad nebeliko atskiros egzaminų programos, o kai kurie mokytojai įpratę dirbti pagal ją.

„Vienas svarbus pasikeitimas, kuris įvyko, tai nėra egzaminų programos atskiros. Tai buvo šioks toks iššūkis ir mokykloms. Dalis mokytojų buvo įpratę dirbti pagal egzaminų programą, o ne pagal ugdymo programą. Net tos temos, kurios ilgą laiką buvo ugdymo programose, būdavo kartais pamirštamos, nustumiamos į šoną ir dirbama tik su temomis, kurios pateks į egzaminus“, - kalbėjo G. Jakštas.

Diskusija vyksta, kaip turėtų būt antrasis šūvis, svarstomas variantas, kad kartu su kitų metų vienuoliktokais dabartinai vienuoliktokai, būsimi dvyliktokai, laikytų, jeigu pageidautų.

Vienuoliktokai nuo šių metų laiko tarpinius patikrinimus, jie sudarys dalį brandos egzamino įvertinimo.

Daugumos tarpinių patikrinimų metu galima gauti 40 proc. galutinio egzamino vertinimo – to užtenka, kad egzaminas būtų išlaikytas. Mokinys, surinkęs ne mažiau kaip 35 taškus, ateis į valstybinį egzaminą žinodamas, kad egzaminas jau išlaikytas, kad ir kiek taškų per jį gaus.

Šių metų III klasės gimnazistams tarpinius patikrinimus, išskyrus lietuvių kalbos ir literatūros kalbėjimo dalį, bus galima perlaikyti ir pasirinkti geresnį vertinimą.

Viešumoje kilus pasipiktinimui dėl fizikos ir matematikos B lygio tarpinio atsiskaitymo, švietimo, mokslo ir sporto ministras sudarė komisijas, kuri įvertins užduotis ir pateiks siūlymus dėl jų vertinimo.

Prezidentas ragina G. Jakštą pateikti konkrečius siūlymus dėl tarpinių atsiskaitymų

Prezidentas Gitanas Nausėda ragina švietimo, mokslo ir sporto ministrą G. Jakštą neatsiprašinėti dėl kilusios situacijos su vienuoliktokų tarpiniais atsiskaitymais, o siūlyti konkrečius sprendimus.

„Ministras dabar turėtų ne atsiprašinėti, o pateikti labai konkrečius siūlymus, ką jis ketina daryti, kad ištaisytų situaciją. Ir ištaisytų taip, kad nesukeltų dar papildomo streso mokiniams, kurie jo ir taip patiria jo pakankamai“, – antradienį žurnalistams Visagine sakė G. Nausėda.

Prezidentas teigė matantis dalies mokyklų „nusivylimo ženklus“ dėl tarpinių patikrinimų.

„Jeigu toliau šitaip bejėgiškai ministras atsiprašinės ir nesiims konkrečių žygių, (nusivylimo ženklai – BNS) gali tapti masiniais, gali tai pradėti daryti kitos mokyklos“, – teigė šalies vadovas.

„Tada reikės labai rimtų sprendimų“, – pridūrė jis.

Ministras dabar turėtų ne atsiprašinėti, o pateikti labai konkrečius siūlymus, ką jis ketina daryti, kad ištaisytų situaciją.

Praėjusią savaitę prezidentas pareiškė padaręs klaidą, kai G. Jakštą paskyrė ministru, o premjerė Ingrida Šimonytė teigė praėjusį penktadienį sulaukusi ministro atsistatydinimo pareiškimo, bet jo tvirtino nepriėmusi ir lauks, kol ministras išspręs situaciją dėl tarpinių patikrinimų.

G. Jakštas švietimo ministru paskirtas pernai liepą, politikas iki tol ėjo viceministro pareigas.

Ministro pareigose jis pakeitė Jurgitą Šiugždinienę, atsistatydinusią kilus abejonių dėl jos kanceliarinių išlaidų dirbant Kauno miesto savivaldybės taryboje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Nulis

Viskas cia gerai. Tarpiniai būtini kad tėveliams akis atvėrti. Per pusantrų metų iki tikro egzo gali oi kaip padypint žiniukes. Tik nedarykit daugiau nesąmonių kad b lygis už a sunkesnis. Dalis jaunimo tikrai nenori tos matematikos kurios jiem niekad nereikes

xxxx

Dabar vaikai, paaugliai tokie jautrūs... Reikia jiems kelius, takelius nušluoti, kad tik neparkristų... Aišku čia juokas. Ar ne perdėtai reaguojama dėl jaunimo išgasčio, jų psichinės būklės, galimo psichologinio spaudimo. Na, netiko tarpiniai patikrinimai, bus taisoma problema. Tik bendrąja prasme tų švietimo reformų yra per daug ir tokiu būdu kenčia moksleiviai. Šiaip šis ministras man labiausiai patinka savo bendravimu viešoje erdvėje.

Vytautas

Mano giliu Įsitikinimu tarpiniai patikrinimai turėtų būti savanoriski o Ne priverstiniai. Šitie patikrinimai depresijos garantas papildomas krūvis nieko neduodantis sistema nenumato pasiekti aukstesni lygi.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS