Pastangos nuversti Raseinių merą – nesėkmingos | KaunoDiena.lt

PASTANGOS NUVERSTI RASEINIŲ MERĄ – NESĖKMINGOS

  • 0

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) antradienį nutraukė bylą dėl Raseinių rajono mero „darbiečio“ Algirdo Griciaus, kurį taryba kaltino sulaužius priesaiką ir nevykdžius įstatymuose nustatytų įgaliojimų.

Teismas konstatavo, kad į LVAT kreiptasi ne visos tarybos sprendimu, bet atskiro tarybos nario pasirašytu prašymu dėl išvados teikimo.

Į teismą tarybos atstovai kreipėsi siekdami tęsti mero atstatydinimo procedūrą, kurią pavasarį pradėjo naujai suformuota dauguma Raseinių savivaldybėje.

Tai – pirmoji byla, susijusi su bandymu Lietuvoje atstatydinti iš pareigų tiesiogiai išrinktą merą.

„Byloje nesant duomenų, kurie patvirtintų, kad Raseinių rajono savivaldybė būtų svarsčiusi ar pritarusi būtent pateiktajam prašymui su visais jo motyvais, spręstina, jog prašymas negali būti nagrinėjamas kaip paduotas siūlytojo, neturinčio teisės jį paduoti, ir paduotas nesilaikant Vietos savivaldos įstatyme nustatytos tvarkos“, - išplėstinės teisėjų kolegijos sprendimą teisme pristatė teisėja Skirgailė Žalimienė.

Teismas informavo, kad tai buvo pirmas tokio pobūdžio prašymas po pernai įsigaliojusių įstatymų pakeitimų, kuriais išvadas dėl tarybos nario ar tarybos nario-mero priesaikos sulaužymo priskirta teikti LVAT.

Meras A.Gricius sprendimą pasitiko džiugiai, tačiau sako neišgirdęs atsakymo, ar teisus jis, ar jį kaltinanti naujoji valdančioji koalicija.

„Sprendimą vertinti gana sudėtinga: atsakymo, kuris teisus, kuris ne, šiandien negavome, gavome tik tai, kad byla yra nutraukiama dėl pažeidimų, kuriuos padarė taryba (...). Aš visiškai neabejoju, kad jei jie turi teisę kreiptis, jie tą ir padarys. Bet tas manęs nė trupučio nejaudina, nes jaučiuosi, kad esu teisus, galvoju, kad tiesa Lietuvoje egzistuoja ir tiesa nugalės“, - žurnalistams po sprendimo sakė A.Gricius.

Į teismą kreipęsis naujosios daugumos atstovas Steponas Nacius sakė esąs nustebintas teismo sprendimo, tačiau kol kas negali pasakyti, ar dar bus bandoma kartoti procedūrą jau visos tarybos vardu.

„Taryba tris kartus priėmė sprendimus tiek dėl sudarymo komisijos (dėl A.Griciaus priesaikos sulaužymo - BNS), tiek dėl kreipimosi į teismą, komisijos išvadų tvirtinimo. Mes kreipėmės kaip tarybos nariai, tam tikrai turėjome teisininkus, kurie dirbo (...). Po viso nagrinėjimo, po beveik keturių valandų diskusijų kaip ir neišgirdome nieko“, - sakė jis.

Anot jo, savivaldybės komisija, kuri sprendžia mero pašalinimo klausimus, dėl išvadų galėjo kreiptis per 60 dienų, o šis laikas jau pradelstas.

„Mano žiniomis, mes neturime vilties kažką koreguoti, nes (...) manau, tas laikas jau tikrai pradelstas. Aš pats kreipiausi ne dėl to, kad esu Steponas Nacius, o dėl to, kad taryba mane įpareigojo pristatyti dokumentus, įpareigojo pristatyti išvadą ir kreipimąsi. Šiandiena sunku paaiškinti, kaip nutiko, kad kreipiausi kaip tarybos narys. Nekvestionuoju teisėjų darbo - gal tikrai suklydome, reikia gilintis. Matote, mes esame linkę dirbti. Ir jei šiandiena galime su meru dirbti, dirbsime toliau su meru“,  - sakė jis, paklaustas, ar toliau sieks mero atstatydinimo.

Tiek S.Nacius, tiek ir meras tikina, kad šiuo metu taryba dirba sklandžiai. Anot mero, daugiau nei pusė tarybos sprendimų priimami vienbalsiai.

„Santykiai su kai kuriais tarybos nariais yra labai geri, kurie balsavo prieš mane, sakysime, dabar, posėdžiai vyksta gana normaliai. Ko gero, niekada dar tarybos nariai nebalsavo taip vieningai, kaip balsuoja dabar“, - situaciją piešė meras.

Vis dėlto A.Gricius pažymėjo, kad naujoji dauguma neturi nei savo deleguoto administracijos direktoriaus, nei vicemero, tad negali vadintis tikra valdančiąja dauguma. O administracijai vadovauja laikinasis administracijos direktoriaus pavaduotojas.

„Todėl ta situacija savivaldybėje yra tokia neapibrėžta“, - teigė jis.

Į teismą kreipėsi Raseinių savivaldybė, kovo 10 dieną tarybai nusprendus, kad meras A.Gricius pažeidė Vietos savivaldos įstatymą, nevykdė jam priskirtų funkcijų, tokiu būdu jis galėjo sulaužyti priesaiką. Jis esą apribojo tarybos kompetenciją ir trukdė iš pareigų atleisti savivaldybės administracijos direktorių, delsė pasirašyti tarybos priimtus nutarimus.

Pagal Vietos savivaldos įstatymą, mero atstatydinimo procedūrą galima pradėti, jeigu jis sulaužė priesaiką arba nevykdo įstatymuose nustatytų įgaliojimų. Iniciatyvą turi pareikšti ne mažiau kaip trečdalis savivaldybės tarybos narių.

Įteisinus tiesioginius merų rinkimus buvo apsunkinta ir jų pašalinimo procedūra – nebeužtenka tarybos narių balsavimo, būtina Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo išvada. Jeigu teismas nusprendžia, kad priesaika nebuvo sulaužyta, įstatymai nepažeisti, atstatydinimo procedūra nutraukiama. Jeigu padaroma priešinga išvada, savivaldybės taryba trijų penktadalių tarybos narių balsų dauguma priima sprendimą, kad meras neteko savo įgaliojimų. Pritrūkus balsų, meras lieka poste.

Po pernai kovą vykusių savivaldos rinkimų Raseiniuose valdančiąją koaliciją sudarė septyni „darbiečiai“, septyni socialdemokratai ir trys „Tvarkos ir teisingumo“ atstovai iš 25 tarybos narių. Gruodį dėl nesutarimų iš koalicijos pasitraukus socialdemokratams, suburta nauja dauguma, kurią be socialdemokratų sudaro konservatorių, liberalų, visuomeninių rinkimų komitetų „Rasai“ ir „Tavo Raseiniai“ atstovai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS