Turkijoje nusileido karinis „Spartan“, skirtas galimai lietuvių evakuacijai iš Izraelio | KaunoDiena.lt

TURKIJOJE NUSILEIDO KARINIS „SPARTAN“, SKIRTAS GALIMAI LIETUVIŲ EVAKUACIJAI IŠ IZRAELIO

Turkijoje nusileido Lietuvos kariuomenės transporto orlaivis „Spartan“ – prireikus, jis bus skirtas Lietuvos piliečių evakuacijai iš savaitgalį „Hamas“ grupuotės užpulto Izraelio.

„Operacijos rajone yra Lietuvos kariai ir Karinių oro pajėgų orlaivis „Spartan“, – feisbuke trečiadienio naktį paskelbė Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys.

Kariuomenės atstovas Jurgis Norvaiša BNS patvirtino, kad 38 žmones talpinantis orlaivis nusileido Turkijoje.

Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas anksčiau antradienį sakė, kad lėktuvą čia planuojama laikyti apie savaitę tam atvejui, jeigu iš Izraelio reikėtų evakuoti daugiau žmonių.

Trečiadienio naktį iš Tel Avivo kils „Avia Solutions Group“ bendrovės „Skyllence“ suorganizuotas orlaivis su daugiau nei pusšimčiu keleivių, daugelis jų – Lietuvos piliečiai, įskaitant žiniasklaidoje nuskambėjusią piligrimų grupę.

NKVC teigia, kad į šį skrydį netilpo dešimt Lietuvos piliečių.

Grupuotė „Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Per konfliktą žuvo šimtai žmonių tiek Izraelyje, tiek Gazos Ruože.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą, ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo šio anklavo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių ir pačių palestiniečių galimybes palikti ar atvykti į šią teritoriją vandeniu, jūra ar oru, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

senas kavenskas

šitas patiko - ,,.. skirtas galimai lietuvių evakuacijai ...'' GALIMAI ! tai ko trydalioja , kad skraidins ? ar neskraidins ? tai aš , senas pijokas galiu sakyti - ,, galimai šiandiena eisiu alaus inkalti ... ... bet ne valstybė , kurios piliečiai atsidūrė karo zonoje .. :(

Be ryšio

Komerciniai lėktuvai talpina kokius 200 žmonių, šitas 40, tai 5kart reikės suskraidyti kad išgabenti tiek kiek vienas komercinis. Čia toks lėktuvas tai tik oro uostui užkimšti kad kiti negalėtų išskristi . Toks lėktuvas tinkamas tik tiem oro uostams, kuriuose nėr kam skraidyti

Neigalumas

Girdejau yra apie 500 zmoniu is Lietuvos. Sis “parpalas” talpina 38. Tai ka, trauks fantus? Neber kantrybes jau…
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS