Užsienio reikalų ministerija sunerimusi dėl situacijos Sakartvele | KaunoDiena.lt

UŽSIENIO REIKALŲ MINISTERIJA SUNERIMUSI DĖL SITUACIJOS SAKARTVELE

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) sako esanti sunerimusi dėl pastaruoju metu susiklosčiusios politinės padėties Sakartvele.

Anot URM pareiškimo, parlamento sprendimas panaikinti pagrindinės opozicinės partijos Vieningojo nacionalinio judėjimo lyderio Nika Melia teisinę neliečiamybę ir galimas politiko suėmimas „mažina dialogo tarp valdančiosios partijos ir opozicijos galimybę, kelia klausimų dėl selektyvaus teisingumo ir teisės viršenybės šalyje“.

„Raginame mūsų partnerius Sakartvele atsitraukti nuo raudonųjų linijų ir pasinaudoti proga deeskaluoti situaciją bei ieškoti sprendimų, kaip normalizuoti padėtį ir sugrįžti į konstruktyvų politinį dialogą“, – pranešime cituojamas užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Raginame mūsų partnerius Sakartvele atsitraukti nuo raudonųjų linijų ir pasinaudoti proga deeskaluoti situaciją bei ieškoti sprendimų, kaip normalizuoti padėtį ir sugrįžti į konstruktyvų politinį dialogą.

Pareiškimu Sakartvelo valdžia ir opozicija kviečiamos „atsisakyti veiksmų, vedančių į tolesnę aklavietę ir skaldančių visuomenę bei galimo jėgos panaudojimo prieš piliečius“.

Teigiama, kad tolesnis situacijos eskalavimas tik dar labiau pakenks šalies ateities perspektyvoms, o Sakartvelui būtinos valdžios institucijos, gebančios priimti žmonių interesus atitinkančius sprendimus tiek dėl pastarojo meto iššūkių, tiek dėl Europos Sąjungos ir Sakartvelo Asociacijos susitarimą įgyvendinančių reformų.

Sakartvelo ministras pirmininkas Georgijus Gacharija ketvirtadienį paskelbė, kad atsistatydina iš savo posto dėl planų įvykdyti teismo sprendimą dėl opozicinės partijos Vieningasis nacionalinis judėjimas lyderio Nikanoro Melijos sulaikymo. Pasak jo, tai kelia politinės krizės eskalavimo riziką Sakartvele.

Išvakarėse Tbilisio miesto teismas patenkino prokuratūros prašymą pakeisti teisinės neliečiamybės netekusiam Vieningojo nacionalinio judėjimo lyderiui N. Melijai skirtą kardomąją priemonę – užstatą – į suėmimą.

Jis buvo įpareigotas nuolat nešioti elektroninę stebėjimo priemonę – apyrankę, vykstant ikiteisminiam tyrimui byloje dėl 2019 metų birželio 20 dieną vykusių neramumų, kai šimtai radikaliai nusiteikusių opozicionierių pabandė įsiveržti į parlamentą, organizavimo.

Pernai spalį N. Melija vėl buvo išrinktas į parlamentą. Viename iš opozicijos mitingų lapkričio 1 dieną jis viešai nusiėmė elektroninę apyrankę ir sviedė ją miniai. Dėl šių veiksmų teismas lapkritį peržiūrėjo ankstesnį sprendimą ir padidino užstatą, tačiau opozicijos lyderis šio teismo sprendimo neįvykdė.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

Paskelbs gruzinai broileriui sankcijas, bus gražu...

Augis

Užsienio reikalų broileris rūpinosi užsienio vištomis, savo matyt atsibodo, jau apipešiota ir mesyte per kieta!

Anonimas

Landsberg tęsia Linkėvič pradėta politika ne atstovauti Lietuvos interesus užsienyje ką privalėtu daryti URM ministras, bet atstovauti užsienio interesus. Taip jau būna kai kitataučiai valdžioje.....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS