V. Bakas grąžino D. Jauniškiui anksčiau jam įteiktą apdovanojimą | KaunoDiena.lt

V. BAKAS GRĄŽINO D. JAUNIŠKIUI ANKSČIAU JAM ĮTEIKTĄ APDOVANOJIMĄ

Buvęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas antradienį Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriui Dariui Jauniškiui grąžino anksčiau jam įteiktą apdovanojimą.

Seimo narys tai padarė per plenarinį parlamento posėdį, kai D. Jauniškis, kaip kandidatas vadovauti VSD antrą kadenciją, atsakinėjo į parlamentarų klausimus.

„Aš irgi vertinau labai jūsų darbą, kol nepaaiškėjo, kad jūs žodiniu pavedimu renkate informaciją, išnaudojate daugybę pareigūnų tam, kad rinktumėt informaciją apie niekuo dėtus, apie niekuo su grėsmėmis nesusijusius mūsų verslo, kultūros, meno, žiniasklaidos veikėjus“, – antradienį sakė V. Bakas.

„Jūs man įteikėte apdovanojimą už nuopelnus žvalgybai. Čia pristatant patarėjas (prezidento patarėjas V. Žukas – BNS) minėjo, kad daug įstatymų priimta, kurie sustiprino žvalgybą. Žinote, mes tuos įstatymus priiminėjame ne tam, kad jūs sektumėte mūsų Lietuvos žmones, o tam, kad jūs juos saugotumėte nuo išorės grėsmių. Tai aš jums noriu tą apdovanojimą sugrąžinti, nes visiškai nepritariu tam, ką jūs darote dabar“, – pareiškė parlamentaras.

D. Jauniškis nekomentavo šio žingsnio.

V. Bakas anksčiau reikalavo atlikti parlamentinį tyrimą dėl galimo neteisėto informacijos rinkimo VSD per prezidento rinkimų kampaniją.

Šios žvalgybos institucijos pareigūnas buvo informavęs tuometinį NSGK pirmininką V. Baką, kad VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

Pareigūnas, kuriam suteiktas pranešėjo statusas, teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus. V. Bako vertinimu, pateikti duomenys rodo, kad VSD galėjo kištis į politinius procesus.

Žvalgybos tarnyba tvirtina, kad griežtai laikosi įstatymų ir informaciją tikrinti galėjo vykdydama pavedimą tirti galimą užsienio valstybių kišimąsi į rinkimus.

Situaciją aiškinęsis Seimo NSGK pirmadienį padarė išvadą, kad Saugumo departamentas veikė teisėtai tikrindamas kandidatų į prezidentus aplinką, tačiau žodinių pavedimų tikrinti asmenis turi būti atsisakyta.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Respect

Suprato kad apdovanojimo nevértas ir grąžino atgal....

KAD

Ir kokių keistenybių per savo kadenciją yra pridaręs ir prikalbėjęs V.Bakas,bet už šį atvirą,principingą ir pilietiškai brandų veiksmą,nusipelno tikros PAGARBOS.

Blinda

Kokiom jie ten nesamonem uzsiimineja? Gaila, kad dabar nebaudzia...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS