V. P. Andriukaitis įspėja Lietuvą: situacija dėl tymų – grėsminga | KaunoDiena.lt

V. P. ANDRIUKAITIS ĮSPĖJA LIETUVĄ: SITUACIJA DĖL TYMŲ – GRĖSMINGA

Lietuvos Vyriausybė turėtų imtis neatidėliotinų veiksmų ir stabdyti tymų infekcijos plitimą, teigia už sveikatą ir maisto saugą atsakingas eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis.

Penkis kartus daugiau nei pernai užsikrėtusių tymais skaičius liudija, kad Lietuvoje bet kada gali įvykti tymų protrūkis. Taigi, pasak V. P. Andriukaičio, Vyriausybė turėtų reaguoti nedelsiant.

„Ministrų Kabinetas turi imtis skubių priemonių, nes tai yra labai pavojingi skaičiai. Be to, tai dar kartą liudija, kad darbas su imunizacijos programomis nėra pakankamas. Skubi priemonė yra viena - vakcinacija. Tačiau ši problema nėra nauja: pasiskiepijimo apimtys Lietuvoje nedidėja, o protrūkių skaičius auga“, - sako V. P. Andriukaitis.

Ministrų Kabinetas turi imtis skubių priemonių, nes tai yra labai pavojingi skaičiai. Be to, tai dar kartą liudija, kad darbas su imunizacijos programomis nėra pakankamas.

Eurokomisaro teigimu, tymų infekcijos protrūkis prieš kurį laiką įvyko Ukrainoje, protrūkių yra Rumunijoje, Prancūzijoje ir Italijoje. Šioje šalyje situacija, pasak V. P. Andriukaičio, gerėja, nes Italija įvedė privalomą vakcinaciją.

„Infekcijų protrūkiai - visuomenės saugumui pavojinga situacija. Visa tai yra labai rimta. Ir nesuprantama, kodėl rizikuojame vaikų sveikata, kai turime saugius ir prieinamus skiepus. Kitaip tariant, tai yra atvejis, kurį galime suvaldyti ir išvengti nereikalingų mirčių. Jeigu deramo vaikų vakcinacijos lygio - 97-98 proc. - pasiekti savanoriškomis priemonėmis neįmanoma, turi būti naudojamos privalomos. Jei yra įstatymų spragos, reikia priimti reikiamas pataisas“, - siūlo V. P. Andriukaitis.

Pasak eurokomisaro, jei Lietuva situacijos nesuvaldys, tai gali atsiliepti šalies saugumui.

„Tymai neturi sezono, jais galima užsikrėsti bet kada. Be to, žmonės vis daugiau keliauja, taigi infekcijų perdavimas yra labai pavojingas. Kita vertus, jei čia bus protrūkis, tai gali atsiliepti ir Lietuvos saugumui. Daugelis šalių stebi epidemiologinę situaciją. Ar laukiame, kol tos šalys įspės gyventojus į Lietuvą nevykti, nes yra grėsmė užsikrėsti?“, - klausia V. P. Andriukaitis.

Visame pasaulyje skiepais nuo tymų kasmet apsaugoma per 2,7 mln. žmonių, akcentuoja eurokomisaras.

Jis primena, kad Europos Taryba (ET) yra priėmusi jo vadovaujamo direktorato rekomendacijas dėl kovos su ligomis, kurių galima išvengti skiepijant.

„Šalys narės, taigi ir Lietuva, turi užtikrinti, visų pirma, dėl tymų, kad iki 2020 m. vaikų skiepijimo rodiklis siektų 95 proc. Ir tai yra Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacija“, - pažymi V. P. Andriukaitis.

ET rekomendacijose sakoma, kad reikia nustatyti reikalavimą reguliariai tikrinti skiepijimo statusą, nuolat užtikrinti galimybę pasiskiepyti įvairiais gyvenimo etapais. Pavyzdžiui, pradedant lankyti ikimokyklinio ugdymo įstaigą ar mokyklą, darbe ar sveikatos priežiūros įstaigoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

zelemunčikas

Triperis,ponai,tas jūsų Andriukaitis,ir nori nenori,bet nuo jo teks gydytis.

kauno poliklinikoje

tikrai gresminga situacija-nes direktoriaus Riestuose usuose-uteles veisiasi,nesvari-isklerusi poliklinika

lietuva--ir be tavo Andriukaiti yspejimo zino

kad situacija gresminga ---todel siulo valdziagyviu elitiniams parazitams islaikytiniams nutraukt pavasarines gastroles po pasauly vienai savaitei , o uz sutaupytas lesas uzpirkt trukstamos tymu vakcinos kieky , ir paskiepyt nuo tymu visus serganciuosius ar besiruosiancius sirgt.......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS