V. Pranckietis patvirtino: vyks pakartotinis balsavimas dėl jo atleidimo | KaunoDiena.lt

V. PRANCKIETIS PATVIRTINO: VYKS PAKARTOTINIS BALSAVIMAS DĖL JO ATLEIDIMO

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigia, kad nepaisant to, kokie bus pakartotinio balsavimo rezultatai dėl nepasitikėjimo juo, reikės kreiptis į Konstitucinį Teismą (KT) dėl procedūros teisėtumo.

„Bet kokiu atveju, dėl to, kad du kartus negalima svarstyti, bet kokiu atveju – ar palankus, ar nepalankus (balsavimas – BNS) – vis tiek reikės kreiptis tam, kad sužinotume, ar kitą kartą tokie precedentai galimi“, – antradienį Seime žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Jis patvirtino, kad antradienį tikrai vyks pakartotinis slaptas balsavimas dėl jo atstatydinimo.

V. Pranckietis prisipažino, kad jaudinasi laukdamas antrojo balsavimo.

„Negaliu sakyti, kad esu nenormalus žmogus ir nesijaudinčiau dėl to. Taip, natūraliai, žmogiškai jaudinuosi“, – sakė jis.

Negaliu sakyti, kad esu nenormalus žmogus ir nesijaudinčiau dėl to. Taip, natūraliai, žmogiškai jaudinuosi.

Nepasitikėjimo V. Pranckiečiu iniciatorius „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis nesiryžo prognozuoti, ar šįkart užteks balsų atstatydinti parlamento vadovą. Jis tik tvirtino, kad antradienį Seimo posėdyje dalyvauja beveik visi valdantieji.

„Kiekvienas žmogus, kuris šiandien balsuos, turi teisę balsuoti slaptai. Mes negalime šiandien suskaičiuoti, kas kaip šiandien balsuos, suskaičiuos balsų skaičiavimo komisija. Bet esmė yra ta, kad valdančioji dauguma turės progą beveik visiems esant balsuoti. Gaila, kad opozicija balsuoti savo frakcijų nariams uždraus“, – antradienį Seime žurnalistams teigė R. Karbauskis.

Seimas antradienį planuoja perbalsuoti dėl parlamento vadovo V. Pranckiečio atstatydinimo.

Valdančiųjų sprendimu nusprendus kartoti balsavimą, toks klausimas įtrauktas į antradienio plenarinio posėdžio darbotvarkę.

Seimas praėjusią savaitę jau balsavo dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu, tačiau balsavimas žlugo, jame dalyvavus tik 11 Seimo narių.

Tam, kad Seimo pirmininkas būtų atstatydintas, reikėjo ne mažiau kaip 71 balso „už“.

Procedūrą iš pradžių inicijavę valdantieji protestuodami šiame balsavime nedalyvavo, nes procedūrą norėjo surengti kitą dieną, kai tikėjosi užsitikrinti reikiamą balsų skaičių.

Po žlugusio balsavimo, valdančiųjų balsais buvo pareikštas nepasitikėjimas slapto balsavimo biuletenius skaičiavusiai Seimo narių grupei, ir šiuo pagrindu nuspręsta balsavimą kartoti.

Parlamento vadovas V. Pranckietis žada kreiptis į Konstitucinį Teismą, nes Seimo statute numatyta, kad Seimo nariai negali vienos sesijos metu pakartotinai reikalauti atleisti tą patį pareigūną.

„Valstiečiai“ V. Pranckietį kelis mėnesius ragino trauktis iš pareigų, nes pagal koalicijos partnerių susitarimą Seimo pirmininko postas turėtų atitekti „socialdarbiečiams“.

V. Pranckietis nesutinka trauktis pats, tvirtindamas, kad jo atstatydinimo siekia tik „valstiečių“ lyderis R. Karbauskis, kerštaudamas už neklusnumą.

R. Karbauskis nežino, ar užteks balsų

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis tvirtina, kad antradienį Seime balsavimas dėl nepasitikėjimo parlamento pirmininku Viktoru Pranckiečiu tikrai įvyks. Vis dėlto „valstiečių“ lyderis neslėpė nežinąs, ar valdantiesiems užteks balsų iš posto išversti V. Pranckietį.

„Kiekvienas žmogus, kuris šiandien balsuos, turi teisę balsuoti slaptai. Mes negalime šiandien suskaičiuoti, kaip kas balsuos, suskaičiuos balsų skaičiavimo komisija, bet esmė yra ta, kad valdanti dauguma turės progą beveik visiems esant balsuoti. Gaila, kad opozicija balsuoti savo frakcijų nariams uždraus“, – antradienį prieš Seimo posėdį žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Jis pakartojo, kad pirmasis vykęs balsavimas dėl V. Pranckiečio buvo neteisėtas.

„Išaiškinimai yra, Seimas priėmė sprendimą, kad sudaryta balsų skaičiavimo komisija buvo neteisėta, dėl to šiandien perbalsuosime“, – tvirtino R. Karbauskis.

Galimybė balsuoti pakartotinai dėl V. Pranckiečio atsirado po to, kai praėjusį ketvirtadienį parlamentarai nusprendė nepasitikėti komisija, kuri prieš tai antradienį skaičiavo balsus dėl nepasitikėjimo parlamento vadovu.

Tam, kad Seimo pirmininkas būtų atleistas, reikia 71 Seimo nario balso.

GALERIJA

  • V. Pranckietis patvirtino: vyks pakartotinis balsavimas dėl jo atleidimo
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

...

UŽKARDYTI visus tuos 'iš tvartelio' (turinčius teroristinių bruožų), ir iškart MUMS gyvenimas pagerės, 'valstiečiai' nors ką Tautai padarė, ne taip kaip 'konservai', sugebėję TIK atimt.

Kaunietei iš Kaimo konservatoriu patlaižuniai

O ką dundukai? O dundukai buki

M

Vykit visus ie ist ten na ypac sportininkus Smirnovus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS