Eurokomisaro portfelis – jau beveik V. Sinkevičiaus rankose (specialiai iš Briuselio) | KaunoDiena.lt

EUROKOMISARO PORTFELIS – JAU BEVEIK V. SINKEVIČIAUS RANKOSE (SPECIALIAI IŠ BRIUSELIO)

„Gerai“, – „Kauno dienai“ apie jauniausią visų laikų kandidatą į EK narius po klausymų EP sakė  Žuvininkystės komiteto pirmininkas Chrisas Daviesas.

Pasidalijo įspūdžiais

Vakare, jau paaiškėjus, kad  V.Sinkevičius sulaukė teigiamo jį egzaminavusių EP komitetų įvertinimo, jis su Lietuvos žurnalistais  pasidalijo klausymų įspūdžiais. Procedūra buvo sunki, kai kurie klausimai – netikėti. Bet politikas tam kruopščiai  rengėsi, „treniruodamasis“, kaip  tilpti į dvi minutes atsakant į sudėtingus klausimus.

Dabar V.Sinkevičius pradės formuoti savo kabinetą. Neoficialiomis žiniomis, kabineto vadovu taps klausymuose jį lydėjęs EK atstovybės Lietuvoje vadovo pavaduotojas Marius Vaščega.

Ryt V.Sinkevičus grįžta į Vilnių. „Labiausiai pasiilgau šeimos“, - prisipažino, kad ir neoficialiomis žiniomis, bet eurokomisaro portfelį jau garantuotai turintis V.Sinkevičius.

Ne didingai, bet gerai

„Ne didingai, bet gerai“ – tokį, pasak europarlamentaro Liudo Mažylio, Lietuvos pasiūlyto komisaro vertinimą priėmė EP Europos Liaudies  partija.

V.Sinkevičius taip prisistatė europarlamentarams: „Esu pirmas kandidatas į EK narius, gimęs po Berlyno sienos griuvimo. X ir Y kartoms laikas prisiimti atsakomybę už pasaulio ateitį“. Jis išdėstė savo viziją aplinkosaugos ir žuvininkystės srityse.

Po to dar dvi su puse valandos teko  25-iems klausimams, kuriuos uždavė dviejų EP komitetų nariai. V.Sinkevičiui teko iššūkis, kaip įtikti žaliąsias idėjas propaguojančiam Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitetui, bet kartu nenuvilti ir daugiau verslo interesus ginančio Žuvininkystės komiteto, nes nuo abiejų vertinimo priklausys V.Sinkevičiaus karjera EK.

Savo išmanymui įrodyti jis po kiekvieno klausimo turėjo dvi minutes ir dar vieną papildomą, jei atsakymas klausėjo netenkino. Kaip aiškino vienas iš klausėjų Liudas Mažylis, nesvarbu, kas „įgarsina“ klausimą – jį suformuluoja komitetas.

Jis tautiečio teiravosi apie vilkų ir kormoranų, kai kurių saugomų rūšių populiacijos skaičiaus reguliavimą.

Dar prieš klausymus V.Sinkevičius „Kauno dienai“ sakė, kad jo portfeliui priskiriamos sritys jam gana naujos, tad norėsis parodyti, kad jau pasigilino į jas, turi žinių ir supratimo. Atsakydamas į klausimus jis pateikdavo daug faktų, skaičių, detalių, kad ir apie tunų migracijos kelius, demonstravo, kad yra susipažinęs su EK darbotvarke ir įsipareigojimais. Tiesa, atsakymai į kai kuriuos konkrečius klausimus labai konkretūs nebuvo: neoficialūs vertinimai – kandidatas į komisarus situaciją žino, bet konkrečių sprendimų nesiūlo. V.Sinkevičius po klausymų sakė, kad jam skirta sritis labai plati – nuo okeanų dugno iki oro, tad sunku apie visąk konkrečiai žinoti būnant dar tik pretendentu kuruoti šią sritį. Bet viskas – prieš akis.

V.Sinkevičius, atsakinėdamas į EP narių klausimus, bandė pasirodyti ir žmogiškas, jautrus, pakartodamas, kad aplinkosaugos problemos jį jaudina kaip pilietį ir pusketvirtų metų sūnaus tėvą, o netrukus jam turėtų gimti ir dukra. O klausimų buvo įvairių, pavyzdžiui, kaip komisaras didins moterų skaičių žuvininkystėje ar kodėl būtent taip vadinasi jo portfelis. Bet jo buvusio kolegos Seimo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijoje Stasio Jakeliūno bandymai išprovokuoti skandalą dėl neva nepakankamo V.Sinkevičiaus principingumo Seime tiriant galimą MeToo skandalą ir aiškinimai, kad V.Sinkevičius šantažavo LVŽS pirmininką Ramūną Karbauskį, reikalaudamas komisaro posto mainais už kandidatavimą mero rinkimuose, klausymuose EP narių  nesudomino.

Po klausimų–atsakymų sesijos posėdžiauja komitetų pirmininkai ir politinių frakcijų atstovai (koordinatoriai). Per 24 valandas nuo įvertinimo jie išsiunčia konfidencialų vertinimo raštą Komitetų pirmininkų sueigai, kuriame pateikia rekomendaciją dėl pasiūlytojo komisaro tinkamumo. Neoficialus vertinimas paprastai paskelbiamas po poros valandų.

V. Sinkevičiui – žalia šviesa

"Kauno dienos" žiniomis, Lietuvos kandidatą į EK narius V.Sinkevičių egzaminavę abu EP komitetai ir visos politinės grupės, išskyrus euroskeptikus,  įvertino  palankiai.

Jei dėl kandidato tinkamumo kyla abejonių, koordinatoriai turi teisę paprašyti kandidato atsakyti į papildomus klausimus raštu, o jeigu ir šie atsakymai netenkina, surengti papildomą kandidato klausymą.

Spalio 15 d. Komitetų pirmininkų sueiga, o spalio 17 d. EP Pirmininkų sueiga išnagrinės klausymų vertinimo raštus ir rekomendacijas bei atliks galutinį vertinimą.

 

 

GALERIJA

  • Eurokomisaro portfelis – jau beveik V. Sinkevičiaus rankose <span style=color:red;>(specialiai iš Briuselio)</span>
  • Eurokomisaro portfelis – jau beveik V. Sinkevičiaus rankose <span style=color:red;>(specialiai iš Briuselio)</span>
  • Eurokomisaro portfelis – jau beveik V. Sinkevičiaus rankose <span style=color:red;>(specialiai iš Briuselio)</span>
  • Eurokomisaro portfelis – jau beveik V. Sinkevičiaus rankose <span style=color:red;>(specialiai iš Briuselio)</span>
  • Eurokomisaro portfelis – jau beveik V. Sinkevičiaus rankose <span style=color:red;>(specialiai iš Briuselio)</span>
Europos Parlamento nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Da

tik tuščia vieta liko, o džiaugsmo, pilnas maišas, ir matote buvo užduotas klausimas dėl taršos mūsų lietuvos mokiesčio įvedimo dėl dizelino mašinu, dizeli geitas ,kas gali kurti fokusus o tas juk dar vaikis nežino šilumines spinduljuotes ir spinduljuotes tas vaikis bukas o jau kurs , naujo modelio dizel geito atsakyti, ar mašinu pramones įmones bus uždaromos, tokie žodžiai yra išsakyti sraigteliui, po brukšniu , kur gygantinio lygio įmonės kuresi ir dirba šimtai tukstančiu žmoniu taip kur des bedarbius armija šeimu bankrotas, kur matyta sraigteli užkabino, tas patenkintas bet atmink čia tau ne lietuva, gausi į ragus ir neši kudašius iš tos kedės, visi tylės, vaikis ašaras lies, juk ant mūsų sprando galima ir taršos mokėsti ivesti ir ubagais leisti ir smaugti, ten to nepadarysi, užtai ir užkabino vaiki, dėl kėdės kad galėtu ant kuo versti bedas,,

Užupio pijokas

Komedijų komedija, kuri žmonėms pateikiama kaip kažkas dargi rimto. Kažkoks Mažylis dar savo trigrašį gavo progą įkišti. Prie ko čia tas Sinkevičius ar kiti panašūs "grybai" ? ES valdo pinigų valdovai: Rotšildai, Baruchai, Varburgai, Anglijos, Olandijos karalienės bei panašūs veikėjai, o čia mat Mažylis su švarko skvernais iki kelių "nuomonę pareiškė"...

Terė

Ba kas gali patikėti tuo skandalistu Jakeliūnų,kažkada galvojau kad jis protingas,suklydau žiauriai.Pirmyn Sinjevičia
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS