VAD direktorių skirs Vyriausybė | KaunoDiena.lt

VAD DIREKTORIŲ SKIRS VYRIAUSYBĖ

  • 1

Seimas ketvirtadienį pakeitė Vadovybės apsaugos departamento (VAD) direktoriaus skyrimo tvarką, bet ne pagal Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės pateiktą siūlymą.

Pagal naująją tvarką, VAD direktorių penkerių metų kadencijai vidaus reikalų ministro teikimu skirs Vyriausybė. Iki šiol VAD direktorių tokiai pat kadencijai skirdavo vidaus reikalų ministras.

Iniciatyvos keisti VAD vadovo skyrimo tvarką ėmėsi Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Ji siūlė, kad skiriant VAD direktorių dalyvautų visi trys šalies vadovai - skirtų prezidentas Seimo pirmininko pritarimu ir premjero teikimu. Vėliau ji pataisė projektą, kad reikėtų Seimo pritarimo.

Tačiau Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas pateikė alternatyvų siūlymą, kuriam ir pritarė Seimas, o parlamento pirmininkės versijai nepritarta.
Seimo pirmininkei įregistravus pataisas, aštriai sureagavo vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, pavadinęs jį „politiniu cinizmu“, siekiant sukurti niekam neatskaitingą darinį.

Seime svarstant pataisas kai kurie parlamentarai sakė, kad pakeitimai - nereikalingi, nes ir dabartinė tvarka esanti gera.

„Aš laikausi nuostatos, jeigu gali nekeisti – nekeisk. Kodėl VAD čia taip staiga sureikšmintas, kai atliekamos funkcijos yra išties labai paprastos? Iki šiol buvusi tvarka, aš nesuprantu, kam ji trukdė“, - sakė konservatorius Jurgis Razma.

Vis dėlto jis ragino palaikyti J.Sabatausko variantą, o Seimo pirmininkės pirminį siūlymą pavadino „tragišku“.

„Žinoma, šis siūlymas yra geresnis už, aš pasakyčiau, tragišką Seimo pirmininkės pasiūlymą. Aišku, geriau balsuoti už šį pasiūlymą, jeigu tai bus kaip tam tikras kompromisas, negu už Seimo pirmininkės“, - pridūrė J.Razma.

Permainų reikalingumu abejojo ir Mišrios Seimo narių grupės atstovas Vytautas Matulevičius.

„Ir ko dabar yra išskirtinis Vadovybės apsaugos departamentas, kad jį reikėtų pakelti į patį aukščiausią lygmenį, jo vadovo skyrimo tvarką? Gal todėl, kad jis saugo dievus? Aš siūlyčiau daugiau dėmesio skirti eilinių piliečių teisių apsaugai ir jų saugumui ir neužsiimti tokiais dalykais“, - sakė V.Matulevičius.

Seimo pirmininkė atsakydama replikavo, kad ji pati atsisakytų apsaugos, jei tik leistų įstatymai.

„Garbusis Seime, jeigu jūs tik leistumėte, aš su džiaugsmu būčiau dėkinga, kad manęs niekas nesaugotų. Bet šito įstatymas neleidžia. Jeigu jūs pataisysite, tai aš būsiu dėkinga, kad Seimo pirmininkė galėtų laisvai judėti“, - sakė L.Graužinienė.

Ji savo siūlymą argumentavo siekiu suteikti daugiau savarankiškumo VAD, kad šis taptų atskiru asignavimų valdytoju, taip pat atkreipė dėmesį, kad siūlomos pataisos buvo suderintos su pačiais saugomais asmenimis - prezidente, premjeru.

Priėmus pataisas Seimo pirmininkė išplatino pranešimą, jog ne tiek svarbu, kas skirs VAD direktorių, o tai, kad įstaiga įgis savarankišką statusą.

„Šiuo atveju ne tiek svarbu, kas skirs Vadovybės apsaugos departamento vadovą. Svarbu, kad priimtos pataisos leis suderinti įstatymo skirtingas nuostatas ir įstatymai, reglamentuojantys šios institucijos veiklą, bus teisiškai tvarkingi bei sudarys galimybę institucijai tapti atskiru asignavimų valdytoju. Toks ir buvo pagrindinis mano siūlomų pataisų tikslas“, - pranešime cituojama L.Graužinienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

r

Šaunuolis Skvernelis. Sugebėjo įtikinti valdžios vyrus, kad jo teikimu vyriausybė skirs VAD direktorių 5m kadencijai. Valio. Gal jau baiksis VAD-e skirstyti pareigas tik saviems.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS